Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Een winnende verliezer

Slotcall: Een winnende verliezer

Net als veel kerstbomen op dit moment was de AEX vandaag weer een gezellige mix van rood en groen. Die laatste kleur werd - inmiddels voor de derde dag op rij - verzorgd door Philips (+4,1%).

Beleggers lijken langzaam weer wat vertrouwen te krijgen in het aandeel, nadat de fabrikant van verzorgingsapparatuur woensdag positieve testresultaten presenteerde. ASML is een zware jongen in de index en ook nog eens de hardste daler.

TSMC naar Europa

"Goed nieuws voor aandeelhouders van TSMC (-2,8%): er lopen vergevorderde gesprekken over nog meer geografische spreiding van de bedrijfsfaciliteiten. Volgend jaar gaat het er even om spannen of groei in het vat zit, maar op lange termijn staat het bedrijf er ijzersterk voor. Er is natuurlijk één heel groot risico bij dit aandeel, maar daar wordt keihard aan gewerkt, zo blijkt uit het laatste nieuws", schrijft analist Paul Weeteling.

Dat risico is natuurlijk een Chinese inval in Taiwan, de thuisbasis van TSMC. Dat zal echter niet lang zo blijven. Het chipcomplex in aanbouw in de VS wordt fors uitgebreid, de bouw van een fabriek in Japan is begonnen, en vandaag meldt de Japanse krant NikkeiAsia dat gesprekken over de bouw van een chipfabriek in Duitsland in een vergevorderd stadium zijn.

 

Sportaandelen

Madison Square Garden is een van de grootste evenementenhallen van de wereld. Twee aandelen zijn ermee verbonden: MSG Entertainment, dat het vastgoed en de air rights bezit, en Madison Square Garden Sports, eigenaar van basketbalteam The New York Knicks en ijshockeyteam The New York Rangers.

De verkoop van een meerderheidsbelang in de Amerikaanse basketbalclub Phoenix Suns voor $4 miljard deed deze week de fantasie terugkeren in het aandeel Madison Square Garden Sports; Patrick Beijersbergen zet beide aandelen naast elkaar.

 

De weeklijstjes

  • AEX deze week: +0,2%
  • AEX deze maand: -2,8%
  • AEX dit jaar: -12,1%

De AEX

Zoals gezegd durven beleggers langzaamaan weer in Philips te stappen. Het aandeel koerst sinds begin deze week bijna 8% hoger, en dat terwijl het op maandag en dinsdag nog beurswaarde inleverde. Ik zal, omwille van de kerstgedachte, maar niet te lang stilstaan bij het feit dat het aandeel nog altijd -70% staat sinds april vorig jaar. Het is dan ook een winnende verliezer. De chippers hadden een mindere week. Wat niet meezat is dat sectorgenoot Micron Technology meldde dat het afgelopen kwartaal een verliest heeft geboekt.

 

De AMX

Het is ASR dat onder de midkappers het hardste is gestegen deze week. Niemand zal verbaasd zijn dat Fugro moederziel alleen onderaan is geëindigd. CEO Mark Heine zal betere weken hebben gehad. Afgelopen maandag bleken er onderzoeken te lopen naar Fugro's rol in een zeer dodelijke mijnramp in Brazilië. Dit was voldoende om de koers die dag tientallen procenten omlaag te brengen. Gedurende de week is de koers een klein beetje hersteld. 

 

De AScX

ForFarmers staat met een winst van ruim 7% bovenaan in het weeklijstje van de AScX. Van Lanschot Kempen staat een beetje onterecht zo ver onderaan. Het bedrijf ging deze week namelijk ex-dividend. Het maakt eigenlijk ook niet uit, want verliezer van de week is toch weer CM.com

 

Dan rest mij enkel nog u ontzettend fijne kerstdagen te wensen!

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

  1. jan '23 Slotcall: Arbeidscontracten in techsector massaal door de shredder 24
  2. jan '23 Slotcall: ‘Cryptobeleggers zetten Accsys per ongeluk 7% hoger’ 18
  3. jan '23 Slotcall: Lagarde adviseert beleggers hun posities te herzien 29

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Spoorman 23 december 2022 18:23
    Ik zeg het nog maar eens. Een heleboel desinformatie deze week over de rol van Fugro bij de damramp uit 2019.
    Feit is dat uit onderzoek is gebleken dat boringen niet de oorzaak zijn van het instorten. (Kan je met logisch nadenken ook verzinnen)
    De hoofdverantwoordelijke, Vale, heeft al eerder geschikt voor 7 mrd. Een schikking betekent tevens dat er later niet meer te halen valt, voor beide partijen.
    Er lopen nog wel onderzoeken (breed begrip), maar Fugro wordt verder nergens van verdacht.
    Er zou een politierapport zijn waarin Fugro wordt aangewezen als verantwoordelijke voor het instorten. Echter kan een politie onderzoek dit natuurlijk helemaal niet beoordelen. Het zijn geen experts op dat gebied.
    Het televisie programma Pointer vond het nodig om al dit 'nieuws' nog eens op te rakelen. De gevolgen zijn bekend.
  2. TA=verlies 23 december 2022 21:54
    quote:

    Baasko schreef op 23 december 2022 20:40:

    Als Europees beurzen in plus staan gaan meestal vs beurzen omlaag en als Europees beurzen gesloten zijn gaan vs beurzen vrolijk omhoog dat val mij al jaren op. We zijn in Europa gewoon naïef en gaan te snel achter vs lopen
    Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links