Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: eindejaarsrally stuwt AEX, Philips de uitblinker

Slotcall: eindejaarsrally stuwt AEX, Philips de uitblinker

In het Verenigd Koninkrijk blijkt dat het gat in de Britse begroting een extreem hoog niveau heeft bereikt van £22 miljard over november. Ter vergelijking: dat was vorig jaar nog 'slechts' £8 miljard. 

De steunpakketten aan gezinnen en bedrijven én de snel oplopende rentelasten zijn goeddeels debet aan dit gapende begrotingsgat. Hoewel het VK geen onderdeel uitmaakt van de eurozone, ligt het sterk voor de hand dat eerdaags soortgelijke berichten beleggers zullen bereiken uit (vooral) Zuid Europa.  

Damrak 

Een positieve stemming overheerste op de meeste financiële markten in Europa. Wellicht dat het minieme plusje in de VS, na vier verliesdagen op rij, van gisteravond een rol speelde. 

Hoe het ook zij, de meeste Europese beurzen kregen gaandeweg de handelsdag de smaak te pakken en dit oogt toch als een eerste aanzet tot allicht nog iets van een eindejaarsrally. 

Binnen de AEX hadden de stijgers de overhand. Sterker nog, bij de 25 grootste fondsen was niet een daler te bekennen. Flinke winsten waren er onder meer voor ArcelorMittal, ASML, Philips en Unibail. 

Een niveau lager wisten onder andere Basic Fit, Fagron en InPost bovengemiddelde koersstijgingen te realiseren. Marginaal verlies was er voor Alfen, OCI en PostNL. Bij de AScX sprongen de koerswinsten van Pharming, Sif Holding en Vastned erbovenuit. Azerion en CM.com wisten niet te profiteren van deze toch redelijk uitbundige beursdag. 

De AEX won afgerond 1,8% en sloot op een stand van 709,58.

TOP DRIE STIJGERS/DALERS 

pharming
Bron: IEX.nl

Dan nog even dit 

Reuters wist te melden dat het met zware koersdruk kampende Tesla plannen heeft een opnieuw flink wat banen te schrappen. Dit helaas wel uit een anonieme bron. Wellicht dat het het sentiment rond de autobouwer wat kan verbeteren. 

Apple 

De Beleggersdesk heeft de investment case rond Apple opnieuw onder de loep genomen. Het aandeel heeft op Wall Street year to date een kleine 25% ingeleverd, wat overigens nog steeds een bescheiden outperformance is ten opzichte van de Nasdaq (-/- 28%). 

De waardering van het fonds is in jaren niet zo schappelijk geweest. Of dit daarmee dan ook een goed instapmoment voor beleggers vormt, leest u bij IEX Premium

PostNL 

PostNL kreeg gisteren een lagere kredietbeoordeling van S&P. Nu is dat niet direct iets om van wakker te liggen, maar het is wel een signaal aan het management dat er zorgen zijn over de verslechterende resultaten terwijl de schuldpositie flink is opgelopen. 

Beleggers moeten er dan ook rekening mee houden dat het erg royale dividendbeleid van PostNL niet (langer) houdbaar is. Een update bij IEX Premium

Philips  

Een sprankje goed nieuws bij Philips. Testresultaten hebben uitgewezen dat de problemen met de eerste generatie Dreamstations minder groot zijn dan gevreesd. Dat is een meevaller voor het concern: dit kan van pas komen in de rechtszaal. 

Of het hiermee voor beleggers al een goed moment is om een beleging in Philips te overwegen. Daarvoor verwijzen wij u graag naar een analyse van de Beleggersdesk

Mithra 

De Belgische faramceut Mithra is er op de valreep toch in geslaagd een deal te sluiten voor Donesta. Het concern gaat in zee met Gedeon Richter en ontvangt direct een vooruitbetaling van €55 miljoen. 

Een flinke tegenvaller: de markt was op zoek naar het tienvoudige. Echter, ter nuancering: een partner voor de belangrijke Amerikaanse markt is nog niet gevonden. Hoe dat allemaal precies zit, wordt uit de doeken gedaan bij IEX Premium:  

Wall Street 

Goede resultaten van Nike (+ 13%) en FedEx (+ 5%) zorgden voor een optimistische start van de handel in de VS. De markten openden duidelijk in de plus: opvallend genoeg wist Tesla amper (+ 1%) te profiteren van de aankondiging van Elon Musk dat hij een ceo voor Twitter zal zoeken. 

Na een krappe twee uur handel noteerde de Dow Jones een winst van 1,7%, de S&P 500 won eveneens 1,7% en de Nasdaq schreef een winst bij van 1,8%. 

Rentes  

Een erg rustige dag op de internationale obligatiemarkten met minieme koersuitslagen: 

  • Tienjaarsrente Nederland 2,63% (min 1 basispunt) 
  • Tienjaarsrente Duitsland 2,29% (min 1 basispunt) 
  • Tienjaarsrente Italië 4,42% (min 5 basispunten) 
  • Tienjaarsrente VK 3,58% (min 2 basispunten) 
  • Tienjaarsrente VS 3,65% (min 2 basispunten) 

Brede markt 

Bij de brede markt sprong de weer stevig opverende olieprijs in het oog, al is de prijs voor een vat olie met rond de $80 bescheiden vergeleken met een half jaar terug. Bitcoin blijft tamelijk stabiel, de onrust in cryptoland ten spijt. Tot slot de VIX: die dook duidelijk onder de 20.  

 pharming

Bron: IEX.nl 

Het Damrak   

  • Philips (+ 5,7%) profiteerde van een gunstige uitkomst van een onderzoek rond de slaapapneuapparaten (zie ook IEX Premium) 
  • Unibail (+ 4,2%) wist een belangrijk deel van de verliezen van gisteren toch weer in te lopen, net als overigens de overige vastgoedfondsen 
  • ABN Amro (+ 2,5%) blijft in the winning mood, concreet nieuws ontbreekt, maar mogelijk volgt er - dit jaar nog - actie vanuit de overheid als grootaandeelhouder 
  • Fugro (+ 3,1%) herstelde voor de tweede dag op rij beperkt van de forse koersdaling van afgelopen maandag als gevolg van een uitzending van Pointer 
  • SMB Offshore (+ 2,2%) trok profijt van het nieuws dat een buiten gebruik zijnde FPSO inmiddels weer in productie is  
  • CM.com  (- 1,4%) wist wederom niet te profiteren van een reatief gunstige beursdag en zal 2022 koersmatig snel willen vergeten 
  • Sif Holding (+ 4,8%) behaalde een aardige koerswinst, relevant nieuws om deze stijging te verklaren kon helaas niet gevonden worden 
  • Op de lokale markt dreigt Ajax (- 3,2%) tot onder een tientje te zakken 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

  • AkzoNobel: naar €80 van €84 en kopen - Goldman Sachs 
  • Shell: naar £31 van £33 en kopen - Jefferies 
  • Euronext: naar €89 van €105 en kopen - Keefe Bruyette 
  • TotalEnergies: naar €67 van €71 en kopen - Jefferies 
  • Mithra: naar €11 van €28 en kopen - KBC 
  • Mithra: naar €13,20 van €20,10 en kopen - Degroof Petercam 
  • Tesla: naar $200 van $250 en naar houden van verkopen - Evercore 
  • Tesla: naar $285 van $383 en kopen - Mizuho Securities 

Agenda 22 december 

00:00  Bestaande koopwoningen Nederland - nov 
08:00  Economische groei VK - Q3
12:00  Rentebesluit Turkse centrale bank 
14:30  Wekelijkse steunaanvragen VS 
14:30  Inflatie - bbp derde kwartaal VS - laatste herziening 
14:30  Chicago Fed index VS - nov 
16:00  Leading indicators VS - nov 


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 14:35 Riemen vast?!
  2. 11:50 Aegon weet wat beleggers willen
  3. 20 mei Opluchting voor ASR: Aegon 'nog' niet van plan om belang te verkleinen

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. Martin-Jan Crum 21 december 2022 18:24
    @Ben, @crxl

    * 08 nov"22 koers €1,67 Hold met koersdoel €1,60
    * 24 nov'22 koers €1,85 Sell met koersdoel €1,60
    * 21 dec'22 koers €1,70 Hold met koersdoel €1,60

    Dat laatste dubbeltje (5%) is onvoldoende om een Sell-rating nog langer te handhaven. Daarvoor is de downside tot ons koersdoel te beperkt. Wij 'proberen" niets tegen PostNL, maar vinden het een zwak geleid en inmiddels ook helaas weer een zwak gefinancierd bedrijf. De markt lijkt het daarmee eens te zijn. Krap een maand beschouw ik persoonlijk niet als "lange tijd" maar daar mogen de meningen over verschillen uiteraard

    Disclaimer: geen positie in PostNL
  2. Golftrader 21 december 2022 20:29
    Vraag voor (podcast) Niels

    Na het lezen van “Nieuwe tegenvaller voor beleggers” het volgende.
    Stel ik heb op mijn spaarrekening € 32.846,-- en bij een broker € 50.000,-- staan echter, om wat voor reden dan ook, ik ben in het kalende jaar voor maximaal € 20.000,-- belegd.
    Voor het gemakt is de spaarrekening de belastingvrije post.

    Vraag: word nu de box 3 belasting over € 20.000,-- of over € 50.000,-- berekend ?
    Groet Arie
  3. Golftrader 21 december 2022 20:32
    Vraag voor Niels (podcast)
    Na het lezen van “Nieuwe tegenvaller voor beleggers” het volgende.
    Stel ik heb op mijn spaarrekening € 32.846,-- en bij een broker € 50.000,-- staan echter, om wat voor reden dan ook, ik ben in het kalende jaar voor maximaal € 20.000,-- belegd.
    Voor het gemakt is de spaarrekening de belastingvrije post.
    Vraag: word nu de box 3 belasting inzake beleggen over € 20.000,-- of over € 50.000,-- berekend ?
    Groet Arie
  4. Gallamiezen 21 december 2022 20:56
    quote:

    Golftrader schreef op 21 december 2022 20:32:

    Vraag voor Niels (podcast)
    Na het lezen van “Nieuwe tegenvaller voor beleggers” het volgende.
    Stel ik heb op mijn spaarrekening € 32.846,-- en bij een broker € 50.000,-- staan echter, om wat voor reden dan ook, ik ben in het kalende jaar voor maximaal € 20.000,-- belegd.
    Voor het gemakt is de spaarrekening de belastingvrije post.
    Vraag: word nu de box 3 belasting inzake beleggen over € 20.000,-- of over € 50.000,-- berekend ?
    Groet Arie
    Maak je hier maar niet druk op. Maak je borst maar nat voor 2026 met belasting op werkelijk rendement dan ga je pas schrikken met 5x hogere aanslag dan nu
  5. Sam's weelde 21 december 2022 22:25
    quote:

    Gallamiezen schreef op 21 december 2022 20:56:

    [...]

    Maak je hier maar niet druk op. Maak je borst maar nat voor 2026 met belasting op werkelijk rendement dan ga je pas schrikken met 5x hogere aanslag dan nu
    Lol, dat lijkt mij niet. Nu moet ik betalen over fictief rendement dat ik helemaal niet behaald heb.
    Volg de beurs (maar had ook een spaarrekening kunnen zijn), dus koersverlies en dan toch nog 2% ( 6,17x0,32=ongeveer 2) over het getal van voor het verlies moeten gaan overmaken. Maar wanneer ik in 2026 koersverlies heb hoef ik (blijkbaar) niets over te maken. Immers, geen winst gemaakt.
  6. Gallamiezen 21 december 2022 22:30
    quote:

    Sam's weelde schreef op 21 december 2022 22:25:

    [...]

    Lol, dat lijkt mij niet. Nu moet ik betalen over fictief rendement dat ik helemaal niet behaald heb.
    Volg de beurs (maar had ook een spaarrekening kunnen zijn), dus koersverlies en dan toch nog 2% ( 6,17x0,32=ongeveer 2) over het getal van voor het verlies moeten gaan overmaken. Maar wanneer ik in 2026 koersverlies heb hoef ik (blijkbaar) niets over te maken. Immers, geen winst gemaakt.
    Besef je je wel dat als er koerswinst is, je gaat betalen ook al verkoop je niet? En als er koersverlies is dan betaal je niets. Maw je gaat sowieso betalen over fictieve winsten die 2 januari weer weg kunnen zijn. Ook geen mogelijkheid om meerdere jaren te middelen. Genaaid dus
  7. Gallamiezen 21 december 2022 23:27
    quote:

    Just lucky schreef op 21 december 2022 22:36:

    Ik ga ook uit van veel hogere belasting vanaf 2026, die 2% netto nu is een schijntje, wordt dan mimaal het dubbele. Ik haal toch wel veelal gem. 10-20% per jaar.
    Het spijt mij maar niemand haalt jaar in jaar uit gemiddeld 15% rendement. En als u dat wel haalt, het ABP heb ik nu aan de telefoon …
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links