Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De AFM ontpopt zich als een curlingouder

De AFM ontpopt zich als een curlingouder

De voorwaardelijke boete voor BinckBank past goed in de visie van de AFM dat beleggers zoveel mogelijk beschermd moeten worden. Maar schiet de regelgeving zijn doel niet voorbij?

BinckBank heeft een voorwaardelijke boete van €500.000 gekregen van de AFM, zo werd afgelopen week bekend. De toezichthouder heeft deze dwangsom opgelegd vanwege overtreding van de product governance-regels.

Product governance-regels voorkomen onder andere dat klanten producten kopen die voor hen eigenlijk niet geschikt zijn - ook wel bekend als “mis-selling”.

SPAC's en opties

Bij dit onderzoek ging het specifiek over SPAC’s en opties op het (oude) Binck-platform. Onderzoek van de AFM wees uit dat het mogelijk was geweest dat klanten een SPAC hadden gekocht terwijl dit (misschien) een te risicovol product voor hen was. Uit het rapport blijkt overigens niet dat dit gebeurd is, maar BinckBank had vooral ook de procedures niet op orde.

Op het eerste gezicht denkt u misschien; wat een non-nieuws, de zoveelste boete voor een bank of broker, ze hebben vast weer iets fout gedaan. In dit geval is BinckBank wellicht ook tekortgeschoten, maar toch is het een interessante casus in het grotere verhaal van de trend van de regelgeving.

Miskopen

Om te beginnen is het natuurlijk een goede zaak om te voorkomen dat particuliere beleggers het ‘verkeerde’ product kopen. Denk aan klanten die opties of Turbo’s kopen met geld dat ze eigenlijk niet kunnen missen.

Hier zijn banken en brokers het ook volledig mee eens; de mogelijke extra inkomsten wegen niet op tegen de kosten van mogelijke rechtszaken en reputatieverlies. Zeker als een partij zelf (veel) geld aan een product verdient dat niet passend is, moet er worden opgetreden. Dat laat onverlet dat naar mijn mening elke belegger ook altijd zelf verantwoordelijk blijft voor zijn aankopen.

Ondanks een vrij uitgebreid onderzoeksrapport is het lastig in te schatten hoe kwalijk de praktijken van BinckBank nu precies waren. Maar in de basis vraag ik me toch af hoe erg het is als een klant - zonder enige aanmoediging van Binckbank, die er behalve een paar euro transactiekosten ook niet veel voordeel aan heeft  - volledig uit eigen wil een SPAC wil kopen. Dit lijkt me overigens in de meeste gevallen ook geen aanrader, maar dit terzijde. Kopen mensen dan echt een SPAC zonder zich ook maar een beetje te verdiepen in de risico's? 

Doorgeslagen

De AFM lijkt de laatste jaren echter toe te willen naar een wereld waarin beleggers volledig beschermd zijn tegen risico’s, waarbij de verantwoordelijk hiervoor volledig bij de banken en brokers ligt. 

Vóór de financiële crisis was de visie van de AFM, enigszins gesimplificeerd: als er goede informatie over de kosten en risico’s beschikbaar is, dan is het vervolgens aan de belegger of hij een product koopt, en is dat ook zijn/haar eigen risico en verantwoordelijkheid.

Curlingouder

Na de crisis is de beurswaakhond opgeschoven richting: “We moeten beleggers pro-actief tegen zichzelf (en tegen banken en brokers?) beschermen. Ook al willen ze speculatief beleggen, we moeten dat zoveel mogelijk onmogelijk maken.” De AFM is zich hierdoor aan het ontpoppen als een soort curlingouder die haar kindjes tegen alle risico's van de wereld wil beschermen. 

Dat deze weg is ingeslagen is gezien de problemen in deze financiële crisis wel te begrijpen, maar om een aantal redenen denk ik dat het nu is doorgeslagen:

1. Eigen verantwoordelijkheid

Beleggers moeten zelf verantwoordelijk blijven en zich dat ook realiseren. Door alle regels denken veel particuliere beleggers inmiddels ook dat hun bank of broker hen had moeten beschermen als het fout gaat. Dit blijkt ook uit de vele zaken op de KIFID-website waarin beleggers ondanks meerdere waarschuwingen te veel risico namen en vervolgens toch de bank of broker de schuld gaven. Beleggen is altijd risicovol en tenzij je misleid wordt, blijf je zelf verantwoordelijk.

2. Vrijheid om te kiezen

Beleggers die bekend zijn met de kosten en risico’s moeten de vrijheid blijven behouden om risico te nemen. Als iemand per se voor eigen risico SPAC’s of opties (hierbij is er ook een kennistoets overigens) wil kopen, dan moet dat wat mij betreft kunnen.

Voorwaarde is natuurlijk wel dat de kosten en risico’s vindbaar zijn (en correct weergegeven) en het moet duidelijk zijn wie er wat aan verdient.

De kosten staan tegenwoordig ook in het verder vrij waardeloze en door niemand gebruikte Essentiële-informatiedocument (EID). Dit is ook een goed voorbeeld van goedbedoelde regelgeving die uiteindelijk niemand beschermt, heel kostbaar is en er ook voor zorgt dat interessante ETFs waarvan geen EID beschikbaar is niet meer in Nederland te krijgen zijn. 

3. Niet meer, maar heldere regels

Er zijn wel regels nodig, maar die moeten duidelijker zijn, zo blijkt ook uit deze zaak. De AFM laat brokers nu rijden op de snelweg, zonder duidelijk aan te geven wat de maximumsnelheid is. Achteraf kan je alleen wel een boete krijgen voor te hard rijden.

In het besluit is te lezen dat Binck in een eerder verweer stelt dat een dwangsom niet terecht is: “Een last onder dwangsom is niet het geëigende middel voor het afdwingen van de naleving van productgovernance regels, aangezien het open normen betreft. In het kader van het beginsel van rechtszekerheid is vereist dat een last onder dwangsom zodanig duidelijk en concreet geformuleerd wordt, dat degenen tot wie de last zich richt niet in het duister hoeft te tasten over hetgeen gedaan of nagelaten moet worden om de overtreding te beëindigen.”

Een zeer terecht punt, mijns inziens. In het besluit zien we een opeenstapeling van pogingen van BinckBank om aan de eisen te voldoen, waarbij telkens iets wordt gevonden waardoor het nog steeds niet goed is.

Bijvoorbeeld (geparafraseerd): "Binck geeft wel criteria, maar niet hoe de criteria en beoordeling verder worden ingevuld" en "Binck geeft wel een einddatum, maar niet concreet is welke tussentijdse mijlpalen noodzakelijk zijn om tot deze aanpassing te komen", etc. etc.

In de besluittekst komt 121 keer het woord “niet” voor, 22 keer het woord “geen” en 22x het woord “onvoldoende”. Het blijft steeds onvoldoende, dus de AFM moest wel een voorwaardelijke boete geven, dat is de strekking. Geef dan gewoon exact aan hoe je het hebben wilt!

4. Water stroomt naar het laagste punt

Het beleid van streng optreden bij banken, brokers en reguliere financiële producten maar niet tegen crypto’s, heeft tot gevolg dat er relatief veel in cryptovaluta wordt gehandeld. Volgens onderzoek van de AFM bezaten 1,2 miljoen Nederlanders in december 2021 crypto’s.

Enerzijds worden brokers nu beboet en het productaanbod aan banden gelegd, terwijl er anderzijds wel reclames mogelijk zijn waarin de prestaties van bitcoin werden vergeleken met de spaarrente. Je kan in Nederland nu makkelijker een bitcoin kopen dan een Nederlandse staatsobligatie. 

5. En wie betaalt het?

Tot slot de kosten - dit onderzoek alleen al kost qua manuren werk zowel de AFM als Binck natuurlijk heel veel geld. Aangezien de AFM wordt bekostigd door de financiële ondernemingen zelf, betekent het dat de kosten uiteindelijk (deels) door klanten van alle Nederlandse banken en brokers betaald worden. En hadden al die uren werk aan beide zijden niet beter besteed kunnen worden aan de mislukte overgang naar het Saxo-platform (een goed voorbeeld van een situatie waar goed toezicht hard nodig is)?

Het is moeilijk een inschatting te maken van de kosten en baten, en (het kan niet vaak genoeg gezegd worden) toezicht en regels zijn nodig, maar de vraag is of de (zogenaamde) extra bescherming waar de AFM op aanstuurt opweegt tegen de kosten. Zeker als meegenomen wordt dat door deze ongelijke regelgeving veel particulieren geneigd zijn relatief veel te investeren in beleggingen (als je het zo mag noemen) die buiten het AFM-toezicht vallen.

Case closed

BinckBank gaat overigens niet in verweer, wellicht omdat het in dit geval echt de zaken echt niet op orde had. Het is ook mogelijk dat BinckBank gezien de veel grotere problemen met de migratie naar het Saxo-platform (waar de AFM ongetwijfeld ook naar aan het kijken is) geen zin heeft om de toezichthouder op dit moment tegen zich in het harnas te jagen. 

Samenvattend is het noodzakelijk dat er regels en toezicht zijn, maar die moeten voor alle financiële producten gelden en uiteindelijk moet de belegger zelf altijd verantwoordelijkheid blijven voor (de risico's van) zijn beleggingsbeslissingen.

 

Wilt u meer achtergronden en analyses lezen? Profiteer dan nu van onze IEX Premium zomeractie waarmee u voor slechts 19,95 voor 3 maanden abonnee wordt van IEX Premium.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Erik Mauritz

Erik Mauritz is hoofd IEX Beleggersdesk.

Meer over Erik Mauritz

Recente artikelen van Erik Mauritz

  1. dec '22 De markt als mens 1
  2. nov '22 Is Genesis de volgende dominosteen? 1
  3. nov '22 Krijgt de markt weer een koude douche van de Fed?

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Bart Meerdink 2 september 2022 11:34
    Vergelijk dit soort onzin-toezicht eens met het enorme woekerpolis-schandaal waarbij vele verzekeraars zich te buiten gingen aan het het stiekem in rekening brengen van enorme kosten bij miljoenen polissen van mensen die voor het eigen pensioen wilden sparen en door de belasting-regels uitgeleverd waren aan dat kartel van verzekeraars. Daarbij werden ook veel polissen verkocht waarbij er een aanzienlijke kans was op negatief rendement, zonder dat men dat besefte.

    Ik herinner me niet dat daar boetes zijn uitgedeeld. Ik herinner me niet dat de toezichthouder de verzekeraars dwong om de te hoge kosten terug te betalen aan de pensioenspaarders.

    Dat toezicht is een schijnvertoning.
  2. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 2 september 2022 11:43
    Risico is een buitengewoon lastig fenomeen omdat het per definitie over de toekomst gaat die wederom per definitie onzeker is. Het is mij niet duidelijk waarom de AFM risico beter kan inschatten dan een andere sterveling. Waar heb je ze dan nog voor? Ze kunnen ergens een stickertje op plakken: wij vinden dit een risicovol product. Gefeliciteerd. Echter, mij overtuigt het niet. Daarnaast is de omvang van een positie van belang. Kleine bedragen in een speculatieve altcoin stoppen of in een out of the money optie is evident risicovol, maar je kunt er tegelijkertijd geen buil aan vallen. Je pensioen in staatsobligaties van vrijwel failliete landen investeren vind ik persoonlijk een onaanvaardbaar risico waar zelfs mijn hoofd een beetje draaierig van wordt
  3. Frensje 2 september 2022 11:56
    Ik ben het er helemaal mee eens. Een schijnvertoning die ons allen veel geld kost en ook in geen enkele verhouding staat tot het feit dat je onbeperkt jezelf de ellende in kan werken met online gokken. De wet schrijft voor dat de gokbedrijven maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat mensen in de problemen komen. Van een klant van mij is gebleken dat die maatregelen volstrekt niks in hoeven te houden. Jacks' Casino stuurde 1 mailtje van 3 regels nadat er binnen 2 dagen 10k. was vergokt door een 27 jarige student. Ridicuul en vooral heel triest dat je in dit land legaal mensen volledig in de vernieling mag helpen.
  4. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 2 september 2022 12:08
    Er zijn talloze manieren waarop je jezelf de vernieling in kunt draaien: drank, drugs, gevaarlijke buitensporten, te veel eten, te weinig eten, slecht eten, al je spaargeld op een nummertje zetten in het casino. Als je dat allemaal wilt voorkomen middels regulering dan kun je dus helemaal niks meer. Dan kom je uit bij een totale controlemaatschappij waar je permanent digitaal gemonitord wordt. Als het dat is wat je wilt, be my guest. Er is ook nog zo iets als eigen verantwoordelijkheid, vrije keuze en de gevolgen van die keuzes dragen: goed en slecht. Wat zijn de beleggingsresultaten van de AFM eigenlijk? Als ze het zo goed weten zullen die wel indrukwekkend zijn.
  5. thejaguar 2 september 2022 12:17
    De AFM is inderdaad totaal doorgeschoten, zie ook het rapport van topvrouw laura van geest over de (vermeende) ongelijke verdeling van vermogens, dat zo uit de koker van SP en GroenLinks zou kunnen komen. Het enige positieve is misschien nog dat beleggers dan wel speculanten op de risico's van crypto's worden gewezen
  6. Willem 2 september 2022 12:17
    Wat ik eigenlijk dubieuzer vind dan een broker die riskante producten aanbiedt, is een 'onafhankelijk' beleggersplatform, zoals IEX, die een advertentie op de landing page heeft met 'Leer handelen in turbo's van de beste experts'. IEX heeft vaak nogal wat kilo's boter op het hoofd.

    Slim en turbo staan haaks op elkaar. De titel zou moeten zijn; 'Wees de riskanste belegger van 2022. Zoveel mogelijk risico voor zo min mogelijk winst'.
  7. forum rang 5 Bart Meerdink 2 september 2022 12:28
    quote:

    Willem schreef op 2 september 2022 12:17:

    Wat ik eigenlijk dubieuzer vind dan een broker die riskante producten aanbiedt, is een 'onafhankelijk' beleggersplatform, zoals IEX, die een advertentie op de landing page heeft met 'Leer handelen in turbo's van de beste experts'. IEX heeft vaak nogal wat kilo's boter op het hoofd.

    Slim en turbo staan haaks op elkaar. De titel zou moeten zijn; 'Wees de riskanste belegger van 2022. Zoveel mogelijk risico voor zo min mogelijk winst'.
    Turbo's zijn toegestaan, ten onrechte vind ik trouwens, en ze worden ook druk gebruikt.

    Dan is het toch maar beter dat er goed wordt uitgelegd hoe ze werken en wat de risico's zijn.
  8. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 2 september 2022 12:35
    quote:

    Willem schreef op 2 september 2022 12:17:

    Slim en turbo staan haaks op elkaar. De titel zou moeten zijn; 'Wees de riskanste belegger van 2022. Zoveel mogelijk risico voor zo min mogelijk winst'.
    Inderdaad, verreweg de meeste mensen verliezen met traden, ongeacht het instrument waarmee ze spelen. Wat niet wegneemt dat er ook mensen zijn die er veel mee verdienen. Wat moet je daarmee doen? Verbieden of financiële educatie?

    Het laatste zou ik zeggen en daar zou een taak voor de AFM kunnen liggen.
  9. keytree 2 september 2022 12:41
    Het grote probleem is, dat er goed bedoeld een instantie in het leven wordt geroepen.
    Deze instantie met een directie, managers en medewerkers, zijn zich bewust van het belang van hun taak en er op gericht steeds belangrijker te worden met meer directeuren en medewerkers voor de groeiende berg regels, die zij allemaal bedenken.
    Ze moeten worden gevoed door de financiele instellingen, waar een zelfde dynamiek ontstaat met een groeiende macht van de complance officer met medewerkers.
    Op meer plekken in onze maatschappij zijn voorbeelden van deze groeiende regeldruk te vinden.
    Er is geen weg terug en er zijn steeds meer van dit soort ontwikkelingen in onze maatschappij, kijk ook maar eens naar de vraag naar en beloning voor compliance medewerkers.
  10. Willem 2 september 2022 12:47
    quote:

    Zaphod Beeblebrox schreef op 2 september 2022 12:35:

    [...]

    Inderdaad, verreweg de meeste mensen verliezen met traden, ongeacht het instrument waarmee ze spelen. Wat niet wegneemt dat er ook mensen zijn die er veel mee verdienen. Wat moet je daarmee doen? Verbieden of financiële educatie?

    Het laatste zou ik zeggen en daar zou een taak voor de AFM kunnen liggen.
    financiële educatie ben ik helemaal voor. Maar 'slim' met turbo's associëren is niet correct, dat is commercieel winstbejag.
  11. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 2 september 2022 13:18
    quote:

    Willem schreef op 2 september 2022 12:47:

    [...]
    financiële educatie ben ik helemaal voor. Maar 'slim' met turbo's associëren is niet correct, dat is commercieel winstbejag.
    Voor de mensen die er winst mee maken is het wel slim. Het punt is dat dit een hele kleine groep is. Plus, het casino zelf (de bank) wint altijd want zij leven van de trading fees. Kortom, het is nog niet zo simpel. Ook is het niet verboden winst te maken of commercieel te denken, handelen en adverteren. Moet ook beslist niet verboden worden. Ik neem aan dat je misleiding bedoelt. Dat zal wel niet toegestaan zijn. Vaak staat er wel een disclaimer bij. Iets van meer dan 70% maakt verlies.

    Ik zit daarmee in de hoek van de financiële educatie en zelfkennis + zelfbeheersing. Je moet zelf kunnen bepalen of een financieel product voor jou geschikt is in deze periode van je leven, net zoals je dat bij alle andere producten en services moet bepalen. Wat betreft financiële educatie is er nog een lange weg te gaan en ik ben er helemaal niet gerust op dat ze bij de AFM de wijsheid in pacht hebben. Om een voorzet te geven, een bekende uitspraak is: niemand kan de beurs voorspellen, maar op de lange termijn gaan de koersen omhoog. Wat uiteraard een duidelijke voorspelling is waarvan je eerst gezegd hebt dat dit niet mogelijk is.
  12. forum rang 6 win some... 2 september 2022 13:49
    Heel erg eens met deze column. De overheid gedraagt zich als een overbeschermende ouder. Vergelijk dit eens met het gebrek aa bescherming van de overheid bij de toeslagenaffaire of de aardbevingen in Groningen. Dan is is duidelijk dat er binnen de overheid niet een coherente visie is op de verhouding burger - overheid. En het ergste is dat de overheid zo in de eigen procedures opgaat dat men zelf niet eens beseft dat dit een probleem is. Een totaal gebrek aan visie.
  13. Willem 2 september 2022 14:16
    quote:

    Zaphod Beeblebrox schreef op 2 september 2022 13:18:

    [...]

    Voor de mensen die er winst mee maken is het wel slim. Het punt is dat dit een hele kleine groep is. Plus, het casino zelf (de bank) wint altijd want zij leven van de trading fees. Kortom, het is nog niet zo simpel. Ook is het niet verboden winst te maken of commercieel te denken, handelen en adverteren. Moet ook beslist niet verboden worden. Ik neem aan dat je misleiding bedoelt. Dat zal wel niet toegestaan zijn. Vaak staat er wel een disclaimer bij. Iets van meer dan 70% maakt verlies.

    De belangrijkste asset van het IEX platform is de reputatie (de 'credibility'). Ik vind het jammer dat ze die te grabbel gooien door risicovolle producten te promoten. Ze mogen ook geen banners plaatsen van sigarettenfabrikanten. Maar om de ene of andere reden mag je wel advertenties plaatsen van instellingen als BNP Paribas voor CFD's en turbo's.

    Beetje corporate governance op dat gebied is niet verkeerd.
  14. Jake 2 september 2022 14:22
    Geheel eens met de strekking van dit artikel. De AFM heeft moeite haar prioriteiten te stellen in het maatschappelijk belang. Zij gebruikt Saxo Bank met zeer transparante overzichten van in rekening te brengen kosten als pispotje terwijl zij te weinig oog heeft voor versluierde risico's ten laste van klanten, kosten en intranparante margeberekening van o.a. Flatex/ De Giro. Laatstgenoemde instelling leent aandelen van klanten uit zonder compensatie, brengt hele hoge kosten in rekening bij transacties op b.v. beurzen in de VS en rekent margin op het schrijven van calls als die door onderliggend aandelenbezit gedekt zijn, berekent negatieve rente op cashposities boven 2500 euro, etc., terwijl in reclame-uitingen uitsluitend de (relatief lage) transactiekosten op Nederlandse en Duitse beurzen getoond worden. Dergelijke reclameuitingen geven een zeer incompleet beeld van waar Flatex/ De Giro aan zijn klanten mee verdient. Laat de AFM zich eens focussen op intransparante verdienmodellen, waarbij de klanten op het verkeerde been gezet worden i.p.v. een bank verantwoordelijk te stellen voor domme transacties van klanten. Klanten hebben hun eigen verantwoordelijkheid.
  15. sjaak1918 2 september 2022 16:42
    Prachtige column weer; precies de vinger op de zere plek.
    Het is een beetje "De Nederlandse Ziekte"; bureaucraten komen met regelgeving, bemoeien zich met details waar ze de reikwijdte van hun besluiten niet van overzien en maken de samenleving daarmee kapot. Je ziet vooral in de zorg, in het onderwijs en alles waar de overheid zich mee bemoeit. Vroeger dachten we dat de dokter en de meester het wel wisten want die hadden er immers voor gestudeerd, maar de zorg verzuipt momenteel in de administratieve processen, het onderwijs zit vast in controle-protocollen die niet passen bij het individuele kind en verstrikt in de eigen regels komt de overheid zelf niet uit de toeslagenaffaire, kunnen geen passende vergoeding regelen voor de gedupeerden in Groningen en zijn niet in staat om asielopvang te organiseren. Tijd voor meer vertrouwen en eigen verantwoordelijkheid van de mensen in het veld!
    Ik had bijvoorbeeld mijn beleggingsportefeuille altijd beschermd tegen de onvermijdelijke rentestijging, maar op het moment dat het nodig was, waren deze beleggingsinstrumenten niet meer beschikbaar omdat dit te gevaarlijk is volgens de AFM. Maar ik mag van de broker en de AFM wél in Crypto.
  16. forum rang 4 Jelle Trader 2 september 2022 17:32
    @Erik Mauritz: Voldoen de 'Analisten' deel uitmakend en aangesloten bij uw organisatie -> IEX, zich aan de richtlijnen- en vereisten welke AFM verlangt inzake beleggingsadvies? Bijvoorbeeld het uitbrengen van Koop(Sterke Koop), of Verkoopadviezen welke vervolgens openbaar gecommuniceerd worden middels uw beleggingssite?

    Voorbeeld: Een persoon welke een (Universitaire Studie) c.q. een Economische opleiding heeft genoten mag zich per definitie niet benoemen als 'Aandelenanalist'.

    Vraag: Zijn uw aandelenanalisten in het bezit van: WFT Vermogen? WFT Aandelen Analyse Effectenportefeuille? WFT Vermogensbeheer?

    Ik zou het op prijs stellen indien u mij hier duidelijk en transparant hierover zou willen informeren. Ik mag aannemen dat u mijn gestelde vraag heeft begrepen en heb het volle vertrouwen een gepast antwoord van u te mogen verwachten.

    Ik mag aannamen dat u, net als ik, zeer veel belang hecht aan eerlijke, zorgvuldige, betrouwbare maar vooral deskundig verstrekte adviezen aan onwetende en onervaren beleggers.

    Met immer vriendelijke groeten,
    Jelle Trader, Inlichtingen Officier KL, beleggingsanalist.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links