Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: De dag begon zo goed...

Slotcall: De dag begon zo goed...

Na een mooie opening op het Damrak koerste de AEX (-1,2%) even rond 707 punten. Sindsdien heeft de Amsterdamse hoofdindex zich van zijn minder mooie kant laten zien en is de AEX afgedaald tot 690 punten. Daarmee heeft de AEX intradag bijna 2,5% ingeleverd.

Een heel duidelijke aanleiding is daarvoor lastig te vinden. Dat betekent echter niet dat er weinig nieuws was vandaag. Zo hadden we Klaas Knot, president van De Nederlansche Bank, die in een toespraak aangaf dat we nog niet over de inflatiepiek zijn en dat de ECB krachtig zal moeten blijven optreden. Zijn voorkeur gaat er dan ook naar uit om de rente met 75 basispunten te verhogen. 

Hoewel de zorgen over inflatie ook in de Verenigde Staten groot blijven, lijken die bij consumenten wel een beetje te zijn afgenomen. Het consumentenvertrouwen in the States leeft namelijk helemaal op. Na drie maanden van daling is het vertrouwen van Amerikanen in de economie eindelijk weer gestegen. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 95,3 naar 103,2. Dat was veel beter dan de 97,4 die door economen was voorspeld.

Musk beëindigt officieel Twitterovername

Tegelijkertijd is het vertrouwen van velen in een succesvolle Twitter-overname door Elon Musk tot een nieuw dieptepunt gedaald. De Tesla-topman heeft Twitter (-1,4%) formeel laten weten dat hij de overname van het socialmediabedrijf heeft stopgezet.

In dat bericht refereerde hij ondermeer naar klokkenluider Peiter Zatko, het voormalig hoofd beveiliging bij Twitter. Hij meldde recent onder meer dat Twitter copyrights schendt, het systeem erg kwetsbaar is en zich niet aan de privacyregels houdt.

CM.com vs Twilio

Analist Niels Koerts legt op veler verzoek het Amerikaanse Twilio (+0,2%) langs de meetlat, dat op hetzelfde gebied actief is als CM.com (-2,4%). De groei van beide bedrijven viel in de eerste jaarhelft lager uit dan verwacht en daarnaast zijn de marges flinterdun.

De vooruitzichten voor de lange termijn zien er rooskleurig uit. Marktkenners rekenen voor de periode 2022-2032 op een jaarlijkse omzetgroei van gemiddeld 25%. Daarmee moet de totale CPAAS-markt waarin beide partijen opereren over 10 jaar een omvang hebben van bijna $60 miljard. Wel is het nog maar de vraag of dit ook gaat leiden tot fors hogere winstgevendheid. 

Hoe Koerts hierover denkt en naar welk aandeel zijn voorkeur uitgaat, leest u in de nieuwste analyse van CM.com.

 

Nestlé

Daar waar Unilever (-0,5%) momenteel onder druk wordt gezet door activistisch grootaandeelhouder Pelz, heeft het Zwitserse Nestlé (-0,3%) dat traject al doorlopen. En het mag zeker gezegd, de afgedwongen strategieaanpassingen hebben zeker wel hun vruchten afgeworpen. 

Uiteraard ondervindt ook Nestlé flink hinder van de hoge inflatie en verstoringen in de supply chain, en mogelijk zullen de Zwitsers buiten het eigen land lokaal met energierantsoenering te maken krijgen. Er zijn althans diverse Europese landen die een dergelijke maatregel overwegen, en als producent is Nestlé een energiegrootverbruiker.

Wat voor impact dit heeft op de beleggingscase leest u in de analyse van Nestlé.

 

Rentes

Joost mag weten waarom de rente in het Verenigd Koninkrijk met elf basispunten omhoog springt. Hier in Nederland houden we het op één enkel basispuntje, en daarmee komt onze tienjaarsrente uit op 1,86%.

Brede markt

  • De AEX (-1,2%%) presteerde veel slechter dan de Franse CAC 40 (-0,2%) en de Duitse DAX (+0,3%).
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) stijgt tot 27 punten.
  • Wall Street koerst in het rood: S&P 500 (-1%), Dow 30 (-0,8%) en de Nasdaq (-1,2%).
  • De euro stijgt 0,2% en noteert 1,002 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
  • Goud (-0,8%) en zilver (-2%) dalen. 
  • Olie: WTI (-4,6%) en Brent (-3,9%) dalen harder.
  • Bitcoin (-1,9%) daalt ook. 

Het Damrak:

  • Na de sluiting van kasboekapp Yolt vorig jaar, heeft ING (+1,4%) nu besloten om ook de business-to-business open banking-activiteiten van Yolt uit te faseren. "Na een grondige evaluatie van alle opties, in de context van de snel evoluerende en veranderende markt, heeft ING geconcludeerd dat het niet haalbaar is om haar ambities met Yolt te realiseren", zei ING in een persbericht.
  • Adyen (-0,2%) heeft er een nieuwe klant bij. De dierenwinkelketen Pet Supplies heeft namelijk voor Adyen gekozen als betaalplatform. Financiële details werden bij dat bericht achterwege gelaten.
  • Alfen (+0,4%) gaat in Zweden een zogeheten grid scale-batterij leveren via een samenwerking met het Zweedse energiebedrijf Ellevio. Het is niet voor niets dat Alfen in Zweden aan de slag moet, het Scandinavische land is namelijk zeer ambitieus in zijn klimaatdoelstellingen. Zo wil het als een van de eerste landen ter wereld in 2045 een netto-nuluitstoot bereiken.
  • Daarnaast is Alfen door Berenberg van de kooplijst gehaald. Hoewel het koersdoel omhoog ging van €110 naar €125, gaat dat nu gepaard met een houdadvies.
  • De winkelcentra van Eurocommercial Properties (-1%) blijken vooralsnog behoorlijk immuun voor alle bedreigingen van hoge inflatie en economische teruggang. De winkelomzetten lagen over het tweede kwartaal zelfs 7,3% boven pre-corona niveau. En hoewel ECP tot de Peter Schuttes favorieten in de sector behoort, hangen er de nodige risico's aan. Lees de analyse van ECP om achter het koersdoel en advies te komen.
  • NX Filtration (+0,4%) heeft in de eerste helft van dit jaar een forse omzetgroei gerealiseerd, terwijl de outlook werd gehandhaafd. Dit maakte de water- en drankenfilteraar uit Enschede dinsdagochtend bekend. Meer weten? Lees dan het nieuwsbericht van ABM Financial News.

Adviezen

  • Alfen: naar €142 van €90 en kopen - Kempen
  • Alfen: naar €125 van €110 en verlaagd naar houden - Berenberg
  • KPN: naar €3,80 van €3,10 en kopen - HSBC

Agenda woensdag 31 augustus 2022

06.30 NL: Consumentenprijsindex (augustus)

08.00 Halfjaarcijfers Azerion

11.00 EU: Inflatie (augustus)

14.15 VS: Banenrapport ADP (augustus)

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

  1. jan '23 Slotcall: Arbeidscontracten in techsector massaal door de shredder 24
  2. jan '23 Slotcall: ‘Cryptobeleggers zetten Accsys per ongeluk 7% hoger’ 18
  3. jan '23 Slotcall: Lagarde adviseert beleggers hun posities te herzien 29

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Ben 30 augustus 2022 17:49
    Gisteren zagen we, terwijl de andere beurzen herstelden, een heftig gevecht om de AEX onder de 700 te houden. Dat lukte, helaas.
    Vanochtend probeerde men even niets, om vervolgens eind van de middag WEER in te grijpen.
    DAT is onze beurs, AEX, AMX, heftig omlaag, de echte beurzen om ons heen niet.
    Gewoon eerlijk beschrijven wat er gebeurt....
  2. EK-sight-ing-trader 30 augustus 2022 19:58
    Niet zo moeilijk dat de dag goed begint en in zwaar weer eindigt. Om 15:30 opend wall street zijn deuren en dan is het steevast hommeles.

    Veel NL- aandelen lijken vast geplakt te zitten aan de hielen van wall street, op het ziekelijke af zelfs. Bv ASMI je kunt er echt de klok op gelijk zetten dat als wall street onder uitzakt, dat ASMI dat exact volgt in 9 vd 10 gevallen. Dat MOET je echt incalculeren. doe je dat niet dan ben je vaak zuur.

    Als Amerika in de sloot springt, springt NL er direct achteraan zonder vragen te stellen. Ziekelijk volgzaam.

    Op sommige dagen zakken de NL koersen al onderuit als de eerste werknemers rond 14:30-14:45 hun eerste bak koffie nemen tijdens het binnen wandelen van de wall-street gebouwen en dan is er nog geen aandeel verhandeld in de US of A.
  3. forum rang 8 Lepre Chaun 30 augustus 2022 21:48
    Gewoon een recessie ongevoelig aandeel kopen zoals AMG zwaar onder gewaardeerd .
    Komende IPO van hun Lithium divisie en overname kandidaat pur sang .
    Ongelooflijk dat di Fonds niet opvalt in de allergrootse energie transformatie tijdperk ever .
    lees je in en dan snap je het gelijk .
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links