Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ASML, ASMI en Besi voor de helft van de hoofdprijs: waarom toch?

ASML, ASMI en Besi voor de helft van de hoofdprijs: waarom toch?
Beeld: ©ASML

Voor het eerst ooit komen deze week ASML, ASMI (woensdag) en Besi (donderdag) vrijwel tegelijk met kwartaal- of halfjaarcijfers.

Spannend, gelet op de enorme koersdalingen vanaf de top, die alle drie de aandelen halveerden: maximaal -49,2%, -54,3% en -53,1% voor respectievelijk ASML, ASMI en Besi.

Dat niet alleen, uit de sector klonken de laatste tijd wisselende geluiden. TSMC en ASMI bijvoorbeeld lieten eerder weten afnemende vraag te zien. Vorige week lieten de Taiwanezen echter ineens mooie cijfers zien en ASMI doet vandaag een flinke overname. Dat doe je als bedrijf niet als het je dun door de pantalon loopt. 

Wie ze verkoopt is gek

Verminderde vraag, zo raar is het niet, want semiconductors staan formeel te boek als zéér cyclisch. Bij die van ons is de hiërarchie dat ASML daar het minst gevoelig voor is, ASMI is zeg maar gemiddeld en Besi is extra gevoelig. Maar... hoe cyclisch zijn ze eigenlijk nog? Misschien is dat dit keer wel de grote vraag.

Eerst de koersen in perspectief geplaatst: u ziet hier de vier Nederlandse chippers dit jaar geïndexeerd in euro's in vergelijking met sectorindex SOX (Philadelphia Semiconductor Index) en onze AEX. Als het Damrak de Mickey Mouse-beurs is, dan zijn ASML, ASMI en Besi de Kwik, Kwek & Kwak onder de chippers.

Misschien krijgt u de neiging hier gillend uit te rennen, maar wie ze verkoopt is gek, is héél vrij vertaald het advies van onze Beleggersdesk voor deze aandelen. Let wel, dat is advies gebaseerd op langetermijnverwachtingen. Op korte termijn ia alles mogelijk op het bord (niet in de business!) en dat zien we dan ook dit jaar.


Eens te meer, aan de business, omzet-, winst-, marge-, kasstroom-, aandeleninkoop- en dividendverwachtingen, de kwaliteit van bedrijf en van het management ligt het niet bij ASML, ASMI en Besi. Zie hier de schattingen voor ASML. Alsof er geen vuiltje aan de lucht is. En dan is toch die koers gehalveerd, hoe kan dat?


Ook dat komt u tot uit den treure op deze site tegen: die koersdaling is vooral een waarderingskwestie. Gemeten naar huidige rente en inflatie(-verwachtingen) waren (zijn is vers twee) deze cyclicals veel te duur. Net als de koers is echter ook de waardering van ASML zowat gehalveerd en die zit nu aan de bovenkant van de range sinds 2009.

In dat jaar was trouwens het orderboek van ASML... leeg. Maar dan ook helemaal. Woensdag krijgen we wel wat anders te horen. (Die rare en enorme waarderingspieken in het verleden komt u bij ASMI en Besi ook tegen; zo meer daarover.)    


Precies hetzelfde verhaal geldt voor ASMI. De verwachtingen blijven gestaag oplopen, maar net als de koers is de waardering ruim gehalveerd.   


Niettemin is historisch gezien de waardering voor ASMI nog altijd aan de hoge kant.


Besi dan - en zie, hier worden de analisten wat voorzichtiger. It's the cycle, dummy!, zou er boven de analistenrapporten kunnen staan.   


De waardering ziet er intussen historisch gezien weer menselijk uit. 


Dan komt nu de grote maar. Maak er maar twee van zelfs. Want hoe cyclisch zijn de chippers nog? Kijk terug naar die lange ASML- en ASMI-plaatjes. Want waar vroeger omzetten en winsten op de golven van de cyclus meedreven, gaan ze al een jaar of acht à tien alleen nog maar omhoog. Geen bliepje te zien.

Uitstekende vooruitzichten

Voor Besi geldt het nog wel, zie nu die toppende of zelfs al zakkende verwachtingen maar. De cijfers van TSMC duiden er niet op, maar misschien dat ASML, ASMI en Besi deze week melden dat inderdaad de chipmarkt iets minder in vuur en vlam staat dan we de laatste jaren gewend waren.

Dan kunnen inderdaad de waarderingen nog steeds te hoog zijn en is er misschien op papier meer koersdruk mogelijk. Zeker als de inflatie maar hoog blijft, de rentes verder de hoogte in gaan en misschien ook wel de brede markt verder onder druk komt te staan. Koffiedik kijken op korte termijn dus.

Op lange termijn zijn met de naar almaar naar meer chips hunkerende wereld en de uitstekende concurrentiepositie van onze chippers de vooruitzichten uitstekend. Er komen zeker beren op de weg, maar die zijn niet van te voren te bedenken. En vergeet nooit dat er ook zo onverwachte nieuwe kansen kunnen zijn.

Dividendgroei

Tot slot nog even over die enorme, maar korte waarderingspieken in alle drie de grafieken. Die ziet u in bijna alle lange grafieken van cyclicals. Op het dieptepunt van de cylcus is soms de koers al aan gort voordat de analisten gaan verlagen. Andersom kan dat ook zo werken. ArcelorMittal is een mooi voorbeeld.

Value trap heet dat ook wel. Een cyclical lijkt spotgoedkoop, maar dat is omdat de koers al vooruitloopt op mindere tijden, terwijl de analisten nog feest vieren met de grote winsten en omzetten van de top van de cyclus.

ASML en ASMI lijken niet meer zo gevoelig en ach, anders hebt u het dividend nog.

Nee, de dividendrendementen zijn niet hoog bij ASML, ASMI en Besi, maar de dividendgroei is dat wel. Wie tien jaar terug ASML kocht krijgt nu 10% dividend op die aandelen. Of nog meer. Er wordt ook niet meer gekort of gepasseerd, zoals vroeger.

En zo kan het dus gebeuren dat u dit eigenlijk bullishe stukje leest over drie aandelen die nota bene zijn gehalveerd. Volgens mij is het - nogmaals - louter een waarderingskwestie en vandaar dat ik zelf ASML op de daling koop.


Disclaimer: Arend Jan Kamp heeft een longpositie in ASML.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. TA=verlies 18 juli 2022 17:34
    Hier wil ik toch wel op reageren.
    In de laatste alinea toch nog even het dividend aangehaald.
    Toch wel gekeken wat het verschil is in dividend tussen BESI en ASML ?
    Lijkt me toch niet onbelangrijk te vermelden dat het uitgekeerde dividend bij BESI vele malen hoger lag.
    Dividend rendement was zelfs niet eens zo gek...
    Stoort me wel een beetje dit hier niet te belichten.
  2. forum rang 5 Bulletje Rozenwater 18 juli 2022 18:07
    Wat altijd even vergeten wordt: chip technologie, en dan met name die van ASML, is bijna uitontwikkeld. Er zullen wel nieuwe technieken komen maar de snelle groei is eruit. Specifiek: het truukje van het verkleinen van chips is bijna klaar. De volgende generatie ASML machines (die over 1-2 jaar afgeleverd worden) zal slechts 10% prestatie verbetering van chips geven.
    Oude ASML machines kunnen dus langer gebruikt worden omdat vorige generaties ook voldoen voor een (iets) lager segment.Dit drukt zowel prijs als volume.
  3. forum rang 7 jan de vakman 18 juli 2022 19:27
    Besi betaalt ongeveer het zelfde dividend dan asml, de koers van asml is vele malen hoger, dus geeft besi veel meer dividend, dan asml, dal is al lange tijd zo en zal, het in de toekomst, denk ik wel blijven!!
    Een antwoord op de vreemde koerswaarden, van de chipjes is mogelijk dat op het moment de 1 dagsvliegen, de beurs regeren, die zijn nogal wispelturig!!
  4. RonaldK 18 juli 2022 22:06
    quote:

    TA=verlies schreef op 18 juli 2022 17:34:

    Hier wil ik toch wel op reageren.
    In de laatste alinea toch nog even het dividend aangehaald.
    Toch wel gekeken wat het verschil is in dividend tussen BESI en ASML ?
    Lijkt me toch niet onbelangrijk te vermelden dat het uitgekeerde dividend bij BESI vele malen hoger lag.
    Dividend rendement was zelfs niet eens zo gek...
    Stoort me wel een beetje dit hier niet te belichten.
    AJ zit long in ASML. Neem alle mening/waardeoordeel buiten de grafieken met een korrel zout.
  5. Dee Electric 19 juli 2022 13:28
    quote:

    handyman6 schreef op 19 juli 2022 11:19:

    Waar collega Royce T al eind jan( !)ASML verkocht, koopt AJK nog steeds bij....
    Kwestie van perspektief? TA tov funda?
    Hmmmm
    Rond de bodem,staan ze wel degelijk ook op mijn kooplijst,in de recessie/ depressie dus.
    Rond najaar/winter?
    Je bent al te laat.
    Outlook is morgen belangrijk en ik kan je verzekeren dat die nog steeds ijzersterk is.
    Het sentiment schijnt geen onderscheid te maken in memory-, power- of processorchips.
    "Chiptekort" is een algemene nietszeggende benaming en voor de memorychips is zelfs al een overschot (lees: meer voorraad bij fabrikanten).
    Wat veel belangrijker is voor ASML zijn de processorchips, daar zit nog heel veel potentie in en fabrikanten staan te dringen om de nieuwste machines te kopen, kwaliteit boven kwantiteit zeg maar.
    Laat je niet leiden door sentiment, met ASML is niks mis mee, die kunnen de vraag nog steeds niet aan...
  6. Met Effekt 19 juli 2022 13:56
    quote:

    KooptNederlandscheWaar schreef op 18 juli 2022 18:07:

    Wat altijd even vergeten wordt: chip technologie, en dan met name die van ASML, is bijna uitontwikkeld. Er zullen wel nieuwe technieken komen maar de snelle groei is eruit. Specifiek: het truukje van het verkleinen van chips is bijna klaar. De volgende generatie ASML machines (die over 1-2 jaar afgeleverd worden) zal slechts 10% prestatie verbetering van chips geven.
    Oude ASML machines kunnen dus langer gebruikt worden omdat vorige generaties ook voldoen voor een (iets) lager segment.Dit drukt zowel prijs als volume.
    Voor die nieuwe machines is een wachtlijst tot 2025. En zo lang dat is blijven de winstmarges hoog. Dankzij AI en elektrische autos blijft de vraag naar chips voorlopig hoog.
  7. yellowcab 20 juli 2022 08:44
    (Bron: Hildo Laman) Een belangrijke ontwikkeling voor de toekomst zijn de nieuwe ‘hybrid bonding’ machines. Deze technologie was eerder dit jaar reden voor optimisme over het aandeel Besi bij analisten van Bank of America. Besi zou de marktleider kunnen worden in hybrid bonding. Volgens Besi zijn de eerste hybrid bonding-machines geleverd aan twee klanten. Dit jaar zullen meer machines volgen, en er is ‘significante interesse’ volgens Besi voor levering in ’23 en ’24. Deze vooruitzichten zijn voor het aandeel belangrijker dan de mogelijk wat minder uitbundige groeicijfers dit jaar.
  8. We gaen erveur 20 juli 2022 14:01
    Qua techniek loopt Besi ver voor op de concurrentie en onmisbaar in de hele keten samen met ASML en ASMI. De vraag zal door onder andere elektrificatie van vervoer en energie voorziening sterk toenemen. Elektrische auto’s bevatten 10 x zoveel chips. Niet dat de bovengenoemde bedrijven de chips en bounding e.d. zelf maken maar wel de machines hiervoor. Door de verplichte omslag naar elektrische auto’s gaat de vraag echt niet wegvallen. De vraag is of deze bedrijven met een grote voorsprong op andere bedrijven in deze markt wel zo cyclisch zijn. De vraag en de winst inclusief de groei blijft gewoon bij deze bedrijven. Zeker als Europa en VS zelf een maakindustrie voor chips zelf op wil gaan zetten om minder afhankelijk te zijn van Azië.
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links