Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

“Beurskennis is niet cruciaal om een succesvolle belegger te zijn”

“Beurskennis is niet cruciaal om een succesvolle belegger te zijn”

Ebitda, opties, verdisconteringsvoet; dergelijke begrippen schrikken startende beleggers behoorlijk af. Wellicht houdt dit het beeld in stand dat beleggen enkel is voor mensen met veel kennis over financiële markten. Dat zou jammer zijn, want dat beeld klopt niet.

Om een succesvolle belegger te zijn, hoef je niet alles te snappen van de beurs. Dat stelt analist Niels Koerts in de gloednieuwe beginnerspodcast BeleggersBootcamp. In de luistershow heeft Koerts het met econoom en ondernemer Veronique Estié en redacteur Coen Grutters over de hoogste drempels voor mensen die willen beginnen met beleggen.

Het idee dat niet heel veel verstand van de beurs nodig is om een succesvolle belegger te zijn, zorgt misschien voor wat fronsende wenkbrauwen, maar is wel degelijk te onderbouwen. Zo bieden bijvoorbeeld ETF’s uitkomst voor beleggers die zich minder met de beurs bezighouden.

Wat is een ETF?

Een ETF, ook wel tracker genoemd, staat voor exchange traded fund. Dit is als een mandje met aandelen. Bijvoorbeeld de 25 fondsen uit de AEX, maar er zijn ook ETF’s die meer dan duizend aandelen volgen, zoals verschillende wereldtrackers.

De kosten van ETF’s zijn over het algemeen laag, dus kleine beleggers kunnen er eenvoudig en goedkoop de wereldmarkt mee volgen. “In feite kan je voor €30 al in duizend bedrijven beleggen”, legt Koerts uit in de podcast. “Stijgt de markt, dan stijg je mee en vice versa.”

Wat maakt een succesvolle belegger?

Met de markt meegroeien is voldoende om een succesvolle belegger te zijn. Over de lange termijn groeien aandelen. De bedrijven in de S&P 500 en de vroegere S&P 90 leverden tussen 1921 en 2021 een gemiddeld jaarlijks rendement op van ruim 5% met inflatie meegerekend. Tellen we ook dividend mee, dan komt dat percentage uit op zo’n 9,3%.

Extra kennis is handig, maar niet noodzakelijk

Om een positief rendement te behalen hoef je dus begrippen als ebitda, koerwinstverhouding en turbo’s helemaal niet te kennen. “Wat extra kennis is natuurlijk wel handig, maar het is niet strikt noodzakelijk”, vertelt de analist. Redacteur Coen Grutters vult hem aan: “Heel veel dingen zijn nice to know, maar niet need to know.”

Daarbij benadrukt Coen Grutters wel dat het heel belangrijk is alleen te beleggen in de producten die je als belegger wél begrijpt. Voor groentjes op de beurs zijn producten als turbo’s, CFD’s en futures over het algemeen een recipe for disaster. “Blijf daar als beginner alsjeblieft ver van weg.”

De complete podcast is te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts of simpelweg hieronder.

 


Volgende week verschijnt de tweede aflevering. Dan hebben Koerts en Grutters het over compound interest, ook wel het rente op rente-effect genoemd. Niels Koerts gaat vertellen hoe hij op zijn veertiende begon met beleggen en Coen Grutters legt uit dat die paar jaartjes eerder beginnen een wereld van verschil kunnen maken voor je uiteindelijke rendement. Laat in de reacties hieronder alvast vragen achter voor het vragenrondje van de komende aflevering!


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. I AM • 18 juli 2022 16:20
    Tja, EBITDA is complete onzin en technische analyse is astrologie*. Dus dan blijft er een hand vol fundamentele kennis over waar het heel redelijk is om wat tijd aan te besteden en een hand vol actuele specifieke kennis wat kan helpen om extra perspectief te creëren.

    Ik denk dat de beste praktijk is om gewoon te zorgen dat uw emoties geen enkele rol spelen gedurende tijd die besteed wordt aan de investeringen en dat u zich aan uw eigen plan houdt. Laat vooral de kletsmajoors, de kletsmajoors. Die staan altijd te juichen bij een plus en te jammeren bij een min, het is net stadion publiek - niet bepaald volk dat je hogere wiskunde zou laten doen zegmaar.

    * Je kan lachen wat je wilt om je vriendin en haar birth signs, zij is tenminste geen duizenden euros op de beurs aan het vergokken.
  2. Karel Finders 25 juli 2022 06:18
    Vraag-1: Ik benieuwd welke fouten Niels maakte toen hij op zo jonge leeftijd begon met beleggen. Welke lessons-learned zou je ons mee kunnen geven.
    Vraag-2: Het onderwerp "rente" is erg complex, vooral ook omdat er zo veel verschillende rentes zijn; kapitaalmarktrente, deposito-rente, rentes die door de ECB worden gehanteerd, rentes die door banken worden gehanteerd etc.... Mijn vraag: met welke rentes moet je als 'amateur-belegger' nu het meest rekening houden.
    Vraag-3: Waarom is "vrije kasstroom" zo'n belangrijke fundamentele parameter bij de beoordeling van bedrijven.
    Alvast dank.
  3. Audhumbla 25 juli 2022 22:44
    quote:

    Karel Finders schreef op 25 juli 2022 06:18:

    Vraag-1: Ik benieuwd welke fouten Niels maakte toen hij op zo jonge leeftijd begon met beleggen. Welke lessons-learned zou je ons mee kunnen geven.
    Vraag-2: Het onderwerp "rente" is erg complex, vooral ook omdat er zo veel verschillende rentes zijn; kapitaalmarktrente, deposito-rente, rentes die door de ECB worden gehanteerd, rentes die door banken worden gehanteerd etc.... Mijn vraag: met welke rentes moet je als 'amateur-belegger' nu het meest rekening houden.
    Vraag-3: Waarom is "vrije kasstroom" zo'n belangrijke fundamentele parameter bij de beoordeling van bedrijven.
    Alvast dank.
    Vraag Niels maar eens naar Facebook en cm.com
  4. PassieveBelegger 27 juli 2022 09:26
    Ik ben het 100% eens met het verhaal. Zolang je voor de lange termijn in een ETF belegt en daarbij niet denkt aan verkopen dan heb je nauwelijks kennis nodig. Natuurlijk een klein beetje basiskennis wat een ETF is en waarom je hiervoor kiest.

    Wel is het handig om van te voren iets te weten over de emoties tijdens het beleggen. Zeker de mensen die twee jaar geleden zijn begonnen, hebben nu flink last van deze emoties. Zij hebben enkel flinke rendementen meegemaakt en hebben naar alle waarschijnlijkheid nooit oog gehad voor risico. Bij deze groep slaan de emoties flink toe en denk ik dat zij hier ook naar handelen. Zeker bij beginnende beleggers kunnen deze emoties erg vervelende gevolgen hebben.

    www.succesmetgeld.nl/beleggen/wanneer...
  5. Han 2 24 augustus 2022 16:20
    automatisch beleggen met Meesman: 30%.; 10 jaar niet naar kijken
    Paar leuke ETF'sbij de Giro en Saxo. 30%. en Berkshire.
    40% zelf beleggen; Foute boel: adviezen op volgen: koop VOPAK, Philips, Hagemeyer, Imtech ;-)))))
    Retail beleggers kunnen alleen maar gokken omdat de info in de directiekamers niet naar buiten komt.
    Nog beter zou zijn 100% in ETF's en nuttige dingen gaan doen, zoals werken.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links