Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het Nieuwe Beleggen: De principes

Het Nieuwe Beleggen
De belangrijkste principes van het nieuwe beleggen
Brainstorm 14 februari 2012

Aan tafel:

  • Pieter Kort (PK) – Hoofdredacteur IEX Media
  • Kalo Bagijn (KB) – directeur Brand New Day, oprichter Binck bank
  • Jean-Paul van Oudheusden (JPvO) – RBS Markets
  • Peter Verhaar (PV) – fnancieel commentator/columnist, oprichter Alex
  • Lars Dijkstra (LD) – Chief Investment Officer Kempen, lid ‘Club 300’
  • Jeroen Vetter (JV) – directeur Capital Guards, oprichter SNS Fundcoach

 

De Basisprincipes van Het Nieuwe Beleggen zijn...?

LD: Gelijkschakeling van belangen tussen klant en aanbieder.

JV: Het verleden is niet gelijk aan de toekomst: hou op met extrapoleren.

PV: De allereerste stelling: er bestaan geen riscicovrije beleggingen.

KB: Veel meer focus op planning dan op de invulling van portefeuilles.

JV: Raak gewend aan volatiliteit, die zal eerder toe dan afnemen.

JPvO: As je teruggaat naar de grondbeginselen, dan heb je het over: denken vanuit risico, starten met een plan en dan kijken: wat mis ik nu nog? Als je dan niet uitkomt, moet je misschien risico gaan nemen en moet je gaan kijken naar verschillende gecalculeerde risico’s.

LD: Ga niet mee met de laatste hype. Gebruik je gezonde verstand. Als iedereen het heeft over internetaandelen, moet jij ze niet hebben. Als iedereen het heeft over goud, dan moet jij het niet hebben.

PK: Ik heb het idee dat veel beleggingsadvies nog steeds in de standaard beleggingscategorieën zit.

KB: Ik denk juist dat er in veel te veel asset classes wordt belegd. Iedereen heeft nu alternatives en grondstoffen enzo. Ik zou zeggen: dat moet weer terug naar heel simpel: risicoloos/risicoarm en risicovol.

JV: Het is maar welke sticker je er op plakt.

KB: Ja, maar vanuit een plan moet je simpel redeneren. Wat heb je nodig waar je sowieso geen risico mee wilt lopen en wat kan of wil je wel risicovol beleggen? Dat zijn eigenlijk twee assetcategorieën. Onderzoek heeft ook laten zien dat diversificatie over al die categorieën eigenlijk helemaal geen impact heeft. Staatsobligaties en aandelen zijn eigenlijk de enige asset classes die negatief met elkaar hebben gecorreleerd. Grondstoffen, hedgefunds, bedrijfsobligaties, noem maar op, het is allemaal meegegaan in de ellende.

LD: Er is inmidels zo’n woud aan verschillende producten dat je als particulier de bomen door het bos niet meer ziet.

PV: Maar dat instrumentarium ís er wel.

LD: Ik denk dat daar de komende jaren een flinke shakeout gaat plaatsvinden.

JV: Dat gebeurt al.

JPvO: Mocht je die kant op willen gaan, dan is het eerste wat je als belegger nodig hebt, het verhaal wat er áchter ligt. Je moet de diepte in. Is het een hype, lijkt het een hype? Het is makkelijk om te zeggen, koop morgen een BRIC-fonds. Daar moet wel wat substantie in zitten. Als je niet begrijpt welk verhaal erachter zit kun je het maar beter niet doen.

JV: Die verhalen worden pas geschreven op het moment dat het bewijs er is. Neem alle BRIC-verhalen en al het moois over emerging markets; wanneer gingen ze laten zien aan beleggers dat dat een interessant verhaal was en hoe groot de instroom was: in 2007. Net op de top; toen kwam het meeste geld in emerging markets-fondsen. Dat zul je altijd blijven zien.

JPvO: Ik ben persoonlijk meer een trendbelegger. Dat is niet iedereen, dus dat hoef je niet te doen, maar als je het wel doet kan het verstandig zijn om het te doen met een soort garantie erin. Dat kan namelijk ook, maar daar wordt heel weinig naar gekeken. Sommige verzekeraars en pensioenfondsen zitten bijna niet meer in aandelen. Mochten ze nu gaan overwegen om toch weer in te stappen, dan wordt er gewoon weer gekeken: welke aandelen gaan we kopen? Maar er zijn veel slimmere manieren waarop je hetzelfde kunt bereiken met betere statistische uitkomsten.

KB: Asset allocatie heeft zoveel meer impact op het resultaat dan de tactische invulling, dat het eigenlijk niet meer dan een simpele invuloefening is.

PV: Er is nu wel zo’n trend dat alles toch vooral maar heel eenvoudig moet zijn. In de hypotheken is dat ook. En laat dat eenvoudige product voor een Raboklant nou nèt toevallig een Raboproduct zijn! Ik ben blij dat er aanbieders als RBS zijn, die ervoor zorgen dat je, als je moet kiezen, toch een enorme ruime keuze hebt.

KB: Wat juist sterk aan dat soort producten is, is dat ze dingen juist simpel máken. Neem zo’n RBS AEX-obligatie: als de AEX boven de zoveel punten staat heb je zoveel rente. Dat is heel inzichtelijk voor mensen.

PV: De trend is nu dat we terug moeten naar een paar aandelen en een paar fondsen, terwijl we blij zouden moeten zijn dat er nu juist zo’n heel breed instrumentarium is. En de adviseur moet dan maar de goede keuze maken.

JV: Ja, maar er zijn wel te veel op het moment.

JpvO: Dat denk ik ook. Ik denk ook dat er de komende jaren, zoals Lars zegt, een shakeout zal plaatsvinden. Sommige dingen houden op te bestaan, niet omdat ze niet goed zijn, maar omdat er geen vraag naar is.

END

 


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 20 mei Op deze dagen is de beurs gesloten in 2024
  2. 17 mei Martine Hafkamp: "Deze twee aandelen hebben wij voor onze klanten gekocht" 3
  3. 10 mei Ego's op de beurs: "Beleggen lijkt iets rationeels, maar dat is het niet" 5

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links