Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Cape, de goede hoop

Pensioengeld zou echt lange termijn moeten beleggen. Een van de betere langetermijnstrategieën is cape. U kent het de cape waarschijnlijk al uit andere columns. CAPE staat voor Cyclically Adjusted Price Earnings. Op deze manier kijkt u niet te veel naar de winsten van dit moment, maar meer op de langere termijn.

U deelt de koers simpelweg door de gemiddelde winsten van de afgelopen tien jaar. Deze beleggingsmethoden waarschuwde u in 2007 al dat aandelen te duur waren. Ik heb toen niet naar de bewonderaars van deze strategie geluisterd. En met mij velen niet.

Dat komt omdat de strategie op korte termijn, zeg een jaar slechts matigjes werkt. U moet echt een lange termijn horizon hebben. En dan bedoel ik echt een jaar of tien of zo. Maar dat is altijd moeilijk, zelfs voor pensioenfondsen.

Het is typisch een strategie die wars is van hypes. En u weet als u die hypes in uw portefeuille mist, doet u het al flink beter dan uw gemiddelde beleggingscollega.

Liever Europa en Japan
Alvast eerst even de adviezen die uit een dergelijke strategie zouden volgen. U moet wel Europese en juist geen Amerikaanse aandelen kopen. Een uitkomst die ik van harte onderschrijf, hoewel de veel betere economische groei in de Verenigde Staten en de matige en door bezuinigingen geteisterde groei in Europa, je bijna het tegenovergestelde doet geloven.

Maar de bezuinigingen gaan er in de Verenigde Staten ook wel komen, alleen pas na de verkiezingen. Maar daar is ook de prijs naar. In de Verenigde Staten betaalt u 25 maal de gemiddelde winst. In Europa is dat 11 maal, nog niet de helft.

Ook Japanse aandelen mogen volgens deze strategie weer. Die staan 19 maal de gemiddelde winst, terwijl het in de periode 1983 tot en met 2009 tussen de 32 en 95 maal de tienjarige winst deed. Het model zei dat u moest wachten tot de waarderingsbubbel was leeggelopen en dat is het nu. U moest er een paar decennia op wachten, maar het is dan ook wel de moeite waard.

Sectoren
Verder moet u volgens deze strategie wel in sectoren als energie, utilities en financials beleggen en juist niet in consumer staples (dat zijn producenten van producten die u dagelijks nodig hebt), consumer discretionary (dat zijn producenten van dingen die ook even kunt laten liggen, zoals televisie, bankstel of een lamp) en IT.

Bij de financials heb ik nog wel wat moeite, ondanks de overweging van het SNS Nederland Aandelenfonds in deze sector. Immers ik denk dat de winstgevendheid van deze sector structureel lager zal zijn, door toegenomen regelgeving en de enorme deleveraging die de sector ondergaat.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Nu heb ik het al eens vaker over deze strategie gehad, maar ik liep van de week tegen een rapport van Citi aan, dat inging op de werking van ervan. In de eerste grafiek ziet u de hoogte van de cape (staande as) en de rendementen die u in een jaar zou hebben gemaakt (liggende as). Een bescheiden correlatie.

Maar als u naar de tienjarige rendementen kijkt, ziet u hoe mooi het werkt. Een R2 van 0,83 is erg hoog en geeft aan dat de strategie goed werkt. Nu zijn het maar statistieken, maar de onderliggende gezondverstandgedachte dat u goedkoop aandelen moet kopen om een goed rendement te maken, is natuurlijk ook logisch.

Écht lange termijn
Voor de echte waarde beleggers mag de cape worden geplaatst naast andere echte waarderingsmethodes, waar dit soort beleggers naar kijken zoals dividendrendement en prijs versus boekwaarde.

Ik kan u van harte aanraden om deze strategie te volgen. Maar bedenk dit is écht voor de lange termijn. Voor uw pensioenpotje of het studiepotje voor uw kinderen. Inleggen en niet meer naar omkijken, ook niet als het komende jaar een beetje teleurstellend is.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. PingPong 19 april 2012 15:14
    quote:

    Corné schreef:

    In de Verenigde Staten betaalt u 25 maal de gemiddelde winst.
    In Europa is dat 11 maal, nog niet de helft.
    Ook Japanse aandelen mogen volgens deze strategie weer. Die staan 19 maal de gemiddelde winst
    Die CAPE staat in de VS ook bekend als de Shiller PE10 en die is momenteel inderdaad erg hoog. Dat blijkt overigens ook uit het dividendrendement van de S&P500 welke momenteel erg laag is.
    Men moet wel erg naïef zijn om te menen dat men gerust Europese aandelen kan kopen omdat de Europese CAPE veel lager is dan die van de VS.
    Als Wallstreet de komende jaren halveert vanwege zijn idioot hoge CAPE dan halveert de rest van de wereld ook hoor.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links