Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Euronext lanceert groene AEX: welke aandelen zitten daarin?

Euronext lanceert groene AEX: welke aandelen zitten daarin?

In navolgingen van de beurzen in Frankrijk, Italië en Noorwegen, lanceerde Euronext deze week een duurzame AEX-index. In deze index – de AEX ESG - zitten de 25 meest duurzame aandelen uit de AEX en de AMX.

Deze aandelen zijn zowel op basis van uitsluiting als door middel van duurzame data geselecteerd. Uitgesloten van de index zijn bedrijven die zich niet aan de duurzame regels van de VN houden, die bij het akkoord van Parijs zijn vastgesteld en doelen, normen en waarden omvatten op bijvoorbeeld het gebied van milieu, mensenrechten en arbeid.

Daarmee zijn ook wapenfabrikanten, sigarettenmakers en grootverbruikers van bijvoorbeeld steenkool uitgesloten van deelname aan deze nieuwe index.

Beste van de klas

Geen Shell dus, maar wel de nodige technologie-bedrijven én SBM Offshore. Opvallend genoeg staat DSM – door ons recent in IEX Magazine (voor abo's) nog bestempeld als duurzame verrassing niet in het lijstje.

PostNL en Besi, die wij ook noemden in ons verhaal over onverwacht duurzame aandelen, staan wel in de nieuwe AEX ESG-index. Euronext werkt bij het samenstellen van de index samen met Sustainalytics, onderdeel van Morningstar.

Zij hebben alle aandelen in het universum (50 in totaal) beoordeelt op het best-in-class-principe op basis van hun eigen ESG Risk Rating-criteria. Daarnaast worden nieuwe duurzame regels en standaarden vanuit de Europese Unie – als die afgesproken zijn - ook direct in de selectiemethode geïmplementeerd.

Meest duurzaam

Herwegen gaat bij deze nieuwe AEX net zoals bij de rest van de indexfamilie. Vier keer per jaar, met maart als belangrijkste ijkpunt. Qua weging zit de index ook hetzelfde in elkaar als de gewone AEX. Aandelen krijgen een weging op basis van marktkapitalisatie met een maximum gewicht van 15%. 

Dit is het lijstje met aandelen in de AEX ESG. In alfabetische volgorde, want uit het lijstje van Sustainalytics bleek Unibail-Rodamco het meest duurzame aandeel en stond Heineken veel meer onderaan in de ranking.

  1. Accel
  2. Adyen
  3. Aegon
  4. AkzoNobel
  5. Arcadis
  6. ASMI
  7. ASML
  8. ASR
  9. BESI
  10. CTP
  11. Fagron
  12. Heineken
  13. IMCD
  14. KPN
  15. NN Group
  16. POSTNL
  17. Prosus
  18. Randstad
  19. RELX
  20. SBM Offshore
  21. Signify
  22. UMG
  23. Unibail-Rodamco
  24. WDP
  25. Wolters Kluwer

Oeps

Wat betreft rendement, doet de duurzame AEX het beter dan de gewone AEX. Dat is op zich niet verrassend; Uit verschillende onderzoeken hiernaar blijkt dat duurzame aandelen het doorgaans beter doen.

Zij hebben minder te maken met – bijvoorbeeld – schandalen, boetes of boze aandeelhouders. Alhoewel, Volkswagen maakte toen het dieselschandaal uitkwam ook deel uit van een duurzame index, de Dow Jones Sustainability-index, en werd gezien als een lichtend (duurzaam) voorbeeld binnen de automobielsector.

Daar zijn ze toen wel uitgezet. Een garantie op outperformance is het niet dus, zo’n opname in een duurzame index.

AEX ESG

Bron: Euronext

Nog geen producten

Er zijn volgens Euronext nog geen ETF-providers die een product maken op de nieuwe index. Die hebben zich nog niet gemeld, althans. In Frankrijk is de verwachting dat de eerste nieuwe duurzame CAC-ETF deze zomer de markt op komt.

In Frankrijk is het dan anderhalf jaar geleden dat de ESG CAC40 werd geïntroduceerd. Er zijn al wel Franse ETF’s die verduurzaamd zijn. Zo heeft BNP Paribas AM zijn reguliere CAC40-ETF al omgezet in de duurzame versie. Dat kan natuurlijk ook; er hoeven geen nieuwe producten gemaakt te worden als de oude aangepast kunnen worden. 

Dat is er eentje zonder Total en Renault, net als dat in Nederland Shell en Arcelor Mittal bijvoorbeeld niet in aanmerking komen voor een indexplaats.


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Fleur van Dalsem

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites. Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen al...

Meer over Fleur van Dalsem

Recente artikelen van Fleur van Dalsem

  1. 05 feb ‘Kendrion heeft ons overtuigd, dus wij hebben bijgekocht’ 1
  2. 09 jan Herstel in Japan 1
  3. 08 jan Doen en laten in 2024

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 jan de vakman 13 mei 2022 10:35
    Dit is natuurlijk, voorspelbaar zeer kortzichtig, shell investeert waarschijnlijk ruim het meeste in groen, duurzaam, maakt ook de grootste stappen, wat betreft, de verduurzaming van hun bedrijfsprocessen en zet zijn know how maximaal in om met elkaar betere milieu vriendelijkere oplossingen te bedenken, alleen omdat ze ons nu nog moeten voorzien, van onmisbaar olie en gas, worden ze buiten gesloten, een grove schande!!
  2. forum rang 4 anders 13 mei 2022 11:02
    quote:

    Neorejj schreef op 13 mei 2022 10:38:

    @anders ik zie code NLESG0000014 staan. Ik kan de kosten niet vinden. Er wordt dividend uitgekeerd. Via ondestaande link kunt u de factsheet raadplegen
    live.euronext.com/product/indices/NLE...
    Thanks . Kosten zie ik ook niet staan. Wel jammer dat 1 mandje nu over 900 euro is. Hierdoor zullen veel particulieren beleggers niet maandelijks een plukje kunnen kopen. Had het leuker gevonden dat 1 mandje 200 was ofzo. Sluiten ze toch weer een grote groep uit.
  3. Sorong 13 mei 2022 11:13
    quote:

    jan de vakman schreef op 13 mei 2022 10:35:

    Dit is natuurlijk, voorspelbaar zeer kortzichtig, shell investeert waarschijnlijk ruim het meeste in groen, duurzaam, maakt ook de grootste stappen, wat betreft, de verduurzaming van hun bedrijfsprocessen en zet zijn know how maximaal in om met elkaar betere milieu vriendelijkere oplossingen te bedenken, alleen omdat ze ons nu nog moeten voorzien, van onmisbaar olie en gas, worden ze buiten gesloten, een grove schande!!
    Zeker, maar 'it doesn't fit the narrative'. Shell is vies en activisten zouden Euronext belagen als Shell zou zijn opgenomen in deze index. En dat is niet de bedoeling.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links