Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kleine, maar fijne overnames

In het eerste kwartaal waren de schijnwerpers vooral gericht op de grotere corporate deals in Nederland. Zoals de overnames van TNT Express en Wavin en de succesvolle beursintroductie van Ziggo. De kleinere transacties zoals de recente aankondigingen van acquisities door Arcadis, Accell Group, TKH Group en Ten Cate staan minder in de belangstelling.

Ik denk dat juist dit soort kleinere acquisities veel waarde kunnen creëren voor smallcaps op de lange termijn. De bedrijfsresultaten laten de afgelopen maanden nog steeds een wisselend beeld zien. In sommige sectoren is er nog geen enkel teken van herstel, terwijl bedrijven in andere sectoren gewoon door konden groeien met een sterke winstgevendheid.

De verwachte omzet voor Nederlandse smallcaps voor 2012 is gemiddeld alweer 11% hoger in vergelijking met het hoogtepunt in 2008 (zie onderstaande grafiek). Het cumulatieve effect van acquisities in deze periode was ruim 9% (donkerblauwe gedeelte).

Bron: Kempen Capital Management, Genormaliseerd met basisjaar 2008 = 100%.

Versterken van niche posities
De afgelopen jaren zijn de meeste smallcaps gestaag doorgegaan met het versterken van hun niche middels acquisities, maar ook soms door desinvesteringen. Bedrijven als Imtech en Arcadis hebben hun geografische dekking ook in de afgelopen jaren uitgebreid. De meeste recente aankondiging is de acquisitie in Azië van Davis Langdon & Seah door Arcadis deze week.

Hierbij is er synergie te behalen in de manier van werken (bijvoorbeeld op het gebied van technologie en bedrijfsprocessen). Een ander bekend voorbeeld is Aalberts Industries die met elke acquisitie de nichepositie versterkt met complementaire producten en/of nieuwe landen. Hierdoor ontstaan er goede mogelijkheden voor cross-selling.

Aalberts Industries voegde met de overname van Lamers en Conbraco meer dan 15% omzet toe in de afgelopen twee jaren. Ik verwacht dat mede door dit soort add-on acquisities smallcaps door kunnen groeien, ook onder minder goede economische omstandigheden.

Nieuwe markten
Vorige week kwamen Accell Group en TKH Group met plannen voor acquisities met elk een waarde van meer dan € 100 miljoen. Voor TKH Group kan de acquisitie van Augusta Technologie het productenpallet versterken waardoor de autonome groei van Augusta als onderdeel van TKH Group kan worden versneld.

Accell kijkt naar uitbreiding in de VS en het VK met de potentiële acquisitie van fietsenfabrikant Raleigh. Ten Cate kondigde vorige week een kleine overname aan van Baycomp, die de technologiebasis van de composietendivisie van Ten Cate verbreedt. De combinatie van technieken en expertise kan nieuwe markten creëren, iets wat we bij eerdere acquisities van Ten Cate ook hebben gezien.

Genoeg financiële ruimte
Door de relatief overzichtelijke grootte van de acquisities zijn deze goed te integreren, waardoor er direct synergie kan worden gecreëerd. Acquisities hebben daarom historisch veel waarde toegevoegd aan de Nederlandse smallcaps. Op dit moment zijn de balansposities sterk met een gemiddelde netto schuld/EBITDA-ratio van onder de 1x.

Er is dus voldoende financiering voor verder acquisities. Kijk dus niet alleen naar de grote corporate deals maar ook naar de kleinere acquisities, zij kunnen op lange termijn duidelijk waarde toevoegen.


Jan Willem Berghuis is senior portfoliomanager van het Kempen Orange Fund bij Kempen Capital Management NV, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Het Kempen Orange Fund belegt in Nederlandse mid- en smallcaps en kan een positie hebben in de in dit artikel genoemde aandelen. Berghuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Berghuis houdt zelf geen posities in Nederlandse mid- en smallcaps, wel heeft hij een positie in aandelen Kempen Orange Fund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jan Willem Berghuis

Jan Willem Berghuis is senior portfoliomanager van het Kempen Orange Fund bij Kempen Capital Management NV, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Het Kempen Orange Fund belegt in Nederlandse mid- en smallcaps. Het laatste maandbericht van de portefeuille van Kempen Orange Fund vindt u h...

Meer over Jan Willem Berghuis

Recente artikelen van Jan Willem Berghuis

  1. nov '12 Les van Wijers 15
  2. dec '11 2012: aantrekkelijke waarderingen 4
  3. jul '11 Van bricks naar clicks 5

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links