Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Rebound 320

Tot hoever gaat de gisteren gestarte rebound in de AEX? Dit is een belangrijke vraag voor de komende twee weken. Ik verwacht in eerste instantie een stijging naar de zone 319 -323 tijdens deze rebound, maar deze zone moet minimaal worden gebroken als definitieve afronding van de huidige correctie van ongeveer 10%.

De kans dat de bodem is gezet, acht ik zeker reeel en het lijkt er nog steeds op dat de beweging onder de zone 307 – 309 een echte overshoot was. In deze zone liggen meerdere belangrijke steunniveaus zoals het 200-daags gemiddelde, maar ook een voormalige neklijn. Zodra de AEX in de komende tijd een lagere top maakt onder de genoemde zone, lijkt een verdere terugval nog mogelijk naar maximaal de zone 291 – 296.

Hier liggen ook een voormalig uitbraakniveau, de decemberbodem en de sinds september stijgende bodemlijn. Toch is een dergelijke beweging naar mijn mening minder kansrijk en is de kans reeel dat de bodem is gezet of mogelijk nog rond de 300 komt te liggen (ligt aan de kracht van de rebound). Gisteren besprak ik al de drie steeds steilere dalende toppenlijnen tijdens een correctieve beweging.

Positieve signalen
De meest steile (vanaf de top van 327,20 vorige week) werd gisteren direct gebroken en dit was een sterke verbetering in het kortetermijnbeeld. De tweede (vanaf de 332,50-top) ligt nu bij 320,50. De minst steile (langs de toppen van 337,20 en 332,50 is ondertussen alweer te vinden bij 323,50. Deze zullen in de komende week onder de 320 zakken en blijven het te breken niveau voor definitieve bevestiging.

Zijn er meer positieve signalen? Ja, buiten dat dit een normale correctie is en de algemene opinie zeer negatief is geworden (contrair signaal) werd gisteren ook een grote hammer gevormd als mogelijk bodemsignaal. Verder bleef de RSI boven de belangrijke 30-punten steun en staat op het punt de scherpe dalende toppenlijn opwaarts te breken.

Kortom; er zijn steeds meer signalen die wijzen op verbetering en het potentiele einde van deze correctie. Voor vandaag ligt de eerste weerstand bij 314,40. Daarboven is nog horizontale weerstand te vinden bij 316,70. Als we er vanuit gaan dat de bodem en top zijn gezet (304 en 337) dan ligt daar ook het eerste Fibonacci-niveau van de correctie. Steunniveaus bij 309 en 306,50.


Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500
In de S&P 500 zagen we ook een doorbraak boven de scherp dalende toppenlijn van 1.378. Dit gebeurde nadat in de afgelopen dagen precies de stijgende bodemlijn rond de 1.357 – 1.360 werd getest. Een verdere stijging mag worden verwacht tot mogelijk direct al nieuwe hogere toppen boven de 1.422.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX
Dezelfde opwaartse doorbraken zagen we ook in de Nasdaq 100 en DAX, waarbij de DAX precies de 6.600 (eerste Fibonacci sinds de decemberbodem) heeft getest. Een normale terugtest in een krachtige stijgende trend. Rest mij niets meer om u alvast een goed weekend te wensen en ik meld mij pas dinsdag weer.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

235 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 april 2012 09:21
    quote:

    omhoog en omlaag schreef op 13 april 2012 08:57:

    Goedemorgen Bas,

    Even vraagje aan onze Bertus. Jij voorspelde meen ik een maandje geleden dat 13 april een belangrijke dag zal gaan worden. Ben je nog steeds deze mening toebedeeld?

    mvg O&O
    Goede morgen,

    Wanneer het gisteren een correctieve beweging was, dan moeten
    we doordalen.
  2. [verwijderd] 13 april 2012 09:38
    Goedemorgen.
    Ik heb nagedacht of ik vind dat er nu sprake is van een uptrend, maar aangezien veel koersen van de acht indexen die ik beschouw luid en duidelijk in de onderste keltnerband zitten en onder de hilex zone zitten, dan wel daar niet boven gekomen zijn, ga ik voorlopig nog uit van een downtrend.
    Ik heb daarom een koopstop onder de koers gezet op 308 voor een short positie. Die waarde komt ook overeen met de grens die Bas aangeeft.
  3. [verwijderd] 13 april 2012 10:01
    Goedemorgen!!
    De Aex beweegt momenteel in een smalle range van 1.5 indexpunt en zal ongetwijfeld vandaag nog even naar boven of beneden uitbreken. De Olies zijn na de val van gisteren weer helemaal bijgetrokken ..vraag blijft of dit stand houd. Weet dan ook niet of de ruis inmiddels volledig uit de lucht is. Na aanloop van de cijfers zullen de koersen van individuele aandelen nog wel wat aantrekken, want ik geloof niet dat de bedrijven er zo beroerd voor staan. Of dat vandaag al gaat gebeuren is natuurlijk nog maar de vraag.

    Weinig macronieuws vandaag

    MACRO-ECONOMISCH NIEUWS

    - Dui, consumentenprijzen, maart, 8.00 uur
    - NL, handelsbalans, februari, 09.30
    - VS, consumentenprijzen, maart 14.30 uur
    - VS, consumentenvertrouwen, april, 15.55 uur

    Redelijk concreet stukje van Bas:

    "Kortom; er zijn steeds meer signalen die wijzen op verbetering en het potentiele einde van deze correctie. Voor vandaag ligt de eerste weerstand bij 314,40. Daarboven is nog horizontale weerstand te vinden bij 316,70. Als we er vanuit gaan dat de bodem en top zijn gezet (304 en 337) dan ligt daar ook het eerste Fibonacci-niveau van de correctie. Steunniveaus bij 309 en 306,50."

  4. [verwijderd] 13 april 2012 10:18
    Ik heb ook nagedacht wat die screener statistieken volgens mij betekenen (op het ogenblik 4 uitbrekers en 80 bodemers uit een populatie van 96 aandelen): als er veel bodemers zijn, betekent dat dat de koersen blijven liggen, dus een zijwaarts verloop. Er is pas sprake van structureel stijgen, als er veel meer uitbrekers zijn.

    Om wat beeldspraak te gebruiken: na de daling hebben de koersen een bodem gevonden, maar daar liggen ze op apegapen. Ze hebben niet de fut om aan een klim te beginnen.
  5. [verwijderd] 13 april 2012 10:42
    quote:

    DownJones schreef op 13 april 2012 09:19:

    Goedemorgen,

    Ben net klaar met geld tellen van gisteren.... :)

    Kleine long positie op de Dow futs genomen op het dipje met strakke stoploss. Als iedereen denkt dat het naar boven gaat..... Juist!

    Hoop dat de 12895 het houdt tot vanmiddag.
    Uitgestopt.

    Dan maar wachten tot de consumenten cijfers VS om 15.55.
235 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links