Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuwe topjes kolen, Shell, Fugro en SBMO op dag IPCC-rapport

Nieuwe topjes kolen, Shell, Fugro en SBMO op dag IPCC-rapport

Cynisch? Oordeelt u zelf. Hier is het rapport dat vandaag voor headlines zorgt:

Intussen op de markt, kolen nog wel:

Gas en olie

Hoe staat het elders met fossiel? Hier Nederlandse gas future TTF (oranje) en Brent: zeker geen nieuwe top vandaag, maar nog altijd reden genoeg om kort te douchen en snel te tanken:


Beurswaarde Shell

Deze olie- en gas grafieken kunt u dromen en wellicht kon u twee jaar geleden alleen maar van deze Shell-koers dromen.

Vandaag een nieuw topje in de huidige rally op €25,51. Dood geld deze eeuw? Zeker, maar gelukkig hadden we altijd het ruime dividend nog en hebben we dat nu weer een beetje.

Het fonds doet nu weer 3,1% dividendrendement en is alweer €191 miljard waard. Alleen ASML is groter in de AEX, rond €250 miljard.


Fugro floreert

De andere oliewaarden dan? Hiermee doen we Fugro tekort, want dat is ook in duurzaam actief. Dat geldt natuurlijk ook voor Shell. Hoewel de grootmacht zowat in alle nieuwe energievormen haar tentakels heeft uitstaan, blijft iedereen van olieconcern spreken. Dat levert inderdaad wel de kasstroom op.

Flauw om hele lange grafieken te nemen? Misschien, maar het geeft wel aan hoe deze fondsen om de oren hebben gehad. Fugro staat dit jaar rond +62% en is daarmee het beste indexfonds op het Damrak - nog ver voor AMG en OCI.


SBM Offshore: +17%

SBM Offshore is wel afhankelijk van fossiel, maar ook hier ziet de beurs kansen of kansjes getuige de koers? Dit jaar dan met +17%, of vindt u dat tegenvallen? Besef dat veel institutionele beleggers hier niet meer in mogen of willen investeren.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. FozzieBearBull 5 april 2022 16:45
    @Wetter: institutionele beleggers zijn verlengstukken geworden van de politiek. Rendement voor de deelnemers telt allang niet meer. Het zijn fondsen met verschrikkelijk veel geld in kas en daarom alleen al aantrekkelijk om politiek mee te bedrijven en de groene gekte mee te financieren. Kijk maar naar alle draaideur-politici die in de besturen zitten.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links