Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verbaast u zich maar weer voorbeurs, maar hoger is hoger

Verbaast u zich maar weer voorbeurs, maar hoger is hoger

Update, ik blunder met Hang Seng, Tencent en dus Prosus. U ziet, mijn databoer maakt het me wat dat betreft echter ook niet gemakkelijk, toch?

Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van. Ik kan ook over The Wall of Worry beginnen die de stieren altijd dienen te beklimmen. Clichés van jewelste, maar ik weet de rally echt niet anders te duiden.

Want dat is het intussen wel. De AEX-indicatie om 8:00 uur is +0,5% op 741 na vooral een mooie technologiedag op Wall Street: Nasdaq 100 +1,9%, al dan niet geïnspireerd door ene Elon M. Twitter deed +27,1% en nabeurs nog eens +1,1%. Zo meer hierover. Eerst de brede markt

  • Mag u weer op technologie en groeiaandelen rekenen zo? De technologiezware AEX opent wel als hoogste van de Europese futures 
  • Of..? De Amerikaanse futures doen namelijk nu nul komma nul
  • In Azië staat alles bescheiden groen en rood
  • Keert de rust weer? Het lijkt er op dat u ook vandaag minder uitbundige koersuitslagen gaat zien na al die comedy capers deze winter. De volatiliteit (CBOE VIX Index) sloot gisteren -5,4% op 18,6. Maar goed, één headline is altijd genoeg om...
  • De dollar ligt nu vlak na die rally van gisteren op op 1,097
  • De rentes stijgen weer, de Duitse tienjaars met twee basispunten naar 0,53% en de Amerikaanse idem op 2,44%
  • Goud doet niks, olie dikt zowat 1,5% aan en crypto stijgt een paar tienden

Er is geen nieuws op het Damrak en de agenda kent alleen een aandeelhoudersvergadering NX Filtration. Vandaag weer een hoger streepje er bij? Gisteren sloot de AEX met een hoger topje op slotbasis sinds de korte termijn opgaande trend begon, maar kwam intradag 0,05 punt tekort voor een nieuw toppie.


Prosus moet het zonder Tencent doen vandaag en kan zowat een waterpas over die topjes leggen. Just Eat Takeaway heeft na +7,5% vrijdag en gisteren +6,8% wel al een streepje voor in eigen grafiek. Dan is eens een mindag niet raar, maar zeg het maar. 


Het is maar een klein verschil met brede technologieindex Nasdaq 100 (+2,0%), maar - u ziet het bij ons aan het wat lauwe ASML, ASMI en Besi - chipindex SOX (+1,7%) maakt een wat lauwe indruk. Zijn we niet gewend. Vorige week spraken TSMC en ASMI van lichte flauwte en donderdag komt Samsung met cijfers.

Dan wordt wellicht duidelijk of u nerveus mag worden. Nee, op termijn is hier niets aan de hand, maar chippers staan nog altijd op torenhoge waarderingen. Dat maakt zeker in deze sector kwetsbaar voor tegenvaller(tje)s. Reuters:

Samsung is likely to post its highest first-quarter profit since 2018, analysts' estimates showed, driven by brisk profits on memory chips as solid demand helped to keep prices firmer than expected.


Moet u ook weer op Shell letten? De naam valt niet expliciet in dit stuk, maar ik vis het wel uit de Shell newsfeed. BP staat er wel bij. Die brieven zijn trouwens verzonden voor de oorlog Rusland-Oekraïne uit brak.


Voor de koers maakt het waarschijnlijk niet uit, maar inderdaad: Air France-KLM is een parodie op een onderneming.

Dan deze meneer, die overigens te laat zijn belang in Twitter bij de SEC op gaf. U mag zelf oordelen of hij inderdaad een passieve Twitter-grootaandeelhouder (is):

Cathie Wood van Ark gaat er vanuit dat Elon Musk met een management shake-up komt.

dan nog even dit, met Larry Fink van BlackRock van is JPMorgan Chase CEO de belangrijkste man op Wall Street en hij verwacht - goh - volatiliteit:

Tot slot nog de agenda en we doen het vooral met inkoopmanagersindices dienstensector maart. Nederland kent die niet.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. De Buurman 5 april 2022 13:17
    quote:

    Happy schreef op 5 april 2022 08:43:

    Koopzucht houdt lang aan maar uiteindelijk zal de beurs dalen tot het niveau dat hoort bij de sterk gewijzigde economie. Ksn even duren door TINA maar dit niveau is niet houdbaar.
    Er zijn mensen die dat al 8 jaar roepen. Hoe geloofwaardig is die boodschap dan nog?
  2. forum rang 6 Happy 5 april 2022 21:34
    quote:

    De Buurman schreef op 5 april 2022 13:17:

    [...]

    Er zijn mensen die dat al 8 jaar roepen. Hoe geloofwaardig is die boodschap dan nog?
    Er zijn mensen die denken al 8 jaar dat aandelen alleen maar stijgen. Tot de economische schade ook bij hun begint door te dringen. Eerdags buitelen ze over elkaar heen om te verkopen.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links