Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX vliegt zowaar en waarom markten nog weken volatiel blijven

AEX vliegt zowaar en waarom markten nog weken volatiel blijven

Energie en dan vooral gas is een van onze eerste levensbehoeftes. En dan dit.

Aandelen kunnen er ook wat van. Voor daghandelaren is dit een droommarkt. Zoveel beweging, volumes en heel veel draaien en keren. En juist bij toppen en bodems valt de meeste koerswinst te behalen - of het nou omhoog of omlaag is. Hier bijvoorbeeld AEX-zwaargewicht ING, maar ze zijn er nog veel extremer.


Vandaag is het zowel buiten als binnen op het Damrak de eerste echte lentedag van het jaar? De AEX breidt de openingswinst zelfs uit en hoe. Omdat de Oekraïne haar ambitie opgeeft om Navo-lid te worden, melden de networks, omdat ze menen áltijd een reden voor beweging te moeten geven.

Zegt u het zelf maar: wie van u is bijvoorbeeld nu als een dolle het AMG-boek aan het afgrazen, omdat de Oekraïne geen... Enfin, het ziet er bijna allemaal mooi uit, de procenten vliegen weer in het rond en over vijf minuten kan alles weer anders zijn.


Dit zijn wel cruciale weken voor bedrijven. Nu de eerste schok voorbij is en het duidelijk wordt waar vooral de supply chain nu weer wordt geraakt en waar de kosten de pan uitvliegen, is het wachten op (al dan niet bij de Q1's) updates, misschien omzet- en winstwaarschuwingen en het bijstellen van outlooks.

Dat kan ook nog positief uitvallen, hé? Onderschat nooit de flexibiliteit en het probleemoplossend vermogen van bedrijven. Voor hogere energie-, grondstoffen- en inkoopprijzen is echter geen remedie. Logisch is daarom dat de omzetverhogingen omhoog gaan, maar die van winst en marges omlaag.

Klopt dat? Daar is nog niks van te zien. Mijn AEX-grafiek is stuk door een datafout, maar ik heb de huidige getalletjes wel. De index doet exact vijftien keer de verwachte winst en 2,5% verwacht dividendrendement. En de analisten zijn nog niet ingefluisterd? Ze verhogen namelijk nog steeds hun verwachtingen.

Hier heb ik wel de - wellicht een idee als u de beer vreest - nog goedkopere en nog hoger yieldende Euro Stoxx 50. Beetje mikado dit, maar kijk goed. Zie vooral dat dividendrendement exploderen door de dalende koers én de enorme dividendverhogingen. Zat waarde in deze defensieve index.


Hetzelfde verhaal geldt voor de MSCI World Index, die voor 60% uit Amerikaanse aandelen bestaat. De witte vlek is echter die waardering van aandelen. Daarvoor zijn we vooral afhankelijk van inflatie en rentes. Hoe hoog en hoe lang gaan die nog stijgen, want dat is weer van groot belang voor die waarderingen.  

Niettemin zijn AEX, Euro Stoxx 50 en wereldindex zeker niet gevaarlijk duur? De S&P 500 doet negentien keer de winst en de in een bear market zittende Nasdaq 100 nog altijd 27 keer.


Resumerend: reken op volatiele markten zolang er geen wapenstilstand in de Oekraïne is, Rusland en vooral het westen elkaar bestoken met sancties en bedrijven nog geen uitsluitsel hebben gegeven hoe groot de schade van dit alles is. Kan nog weken duren dus en in de tussentijd praten Fed en ECB ons bij.

De Fed verhoogt volgende week de rente met een kwartje en de voorzitter gaat vertellen hoe de centrale bank zich uit de spagaat oplopende inflatie, dure commodities, krappe arbeidsmarkt en haperende economie gaat redden. De ECB verkrapt niet, maar zit verder met dezelfde handen in het haar. 

Als we dat allemaal weten zijn alle opties weer open en zijn er ongetwijfeld weer heel veel andere dingen waar we ons druk over gaan maken. Of is dat ook al ingeprijsd? :-)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ries 9 maart 2022 13:00
    "Aandelen kunnen er ook wat van. Voor daghandelaren is dit een droommarkt. Zoveel beweging, volumes en heel veel draaien en keren. En juist bij toppen en bodems valt de meeste koerswinst te behalen - of het nou omhoog of omlaag is.".

    Ik zou nou graag eens weten hoe je dat nou doet. Het antwoord hoog verkopen en laag kopen is in ieder geval NIET goed want dat is nog steeds hetzelfde probleem en niet de oplossing. Of was boven geciteerde tekst bladvulling?
  2. forum rang 7 Dividend Collector 9 maart 2022 17:53
    quote:

    Happy schreef op 9 maart 2022 11:57:

    Iedere structurele daling kent dit soort oplevengsmomenten. Het is nooit een rechte lijn naar beneden. Over een paar weken is dit slechts een groen stipje in een rode lijn. Leuk voor mensen die terecht hun portefeuille nog willen afbouwen.
    Dit kan ook het begin zijn van de draai omhoog. De koersen waren wel overdreven hard gedaald. En daar sta je dan happy te wezen langs de zijlijn. Altijd in de markt blijven zitten, altijd belegd blijven is het devies.
  3. forum rang 6 Happy 9 maart 2022 21:44
    quote:

    Dividend Collector schreef op 9 maart 2022 17:53:

    [...]

    Dit kan ook het begin zijn van de draai omhoog. De koersen waren wel overdreven hard gedaald. En daar sta je dan happy te wezen langs de zijlijn. Altijd in de markt blijven zitten, altijd belegd blijven is het devies.
    Saai, vind daytraden leuker.
    Maar ook net als jij begonnen zo in 1973.
    Hoef niet meer te sparen of opzij te zetten.
    Gewoon een beetje lol op de beurs maken.
    Vandaag wel mijn slechtse dag in jaren.
    5K rood op warrants short 06-2022.
  4. forum rang 6 Happy 10 maart 2022 07:50
    quote:

    Dividend Collector schreef op 9 maart 2022 23:31:

    Ik ben in 2017 begonnen, dus moet nog wel sparen en opzij zetten. Zit nog 25 jaar van mijn pensioen. Het grootste deel van mijn porto is buy&hold maar handelen doe ik zeker ook. Is inderdaad leuker.
    Ja, je zit in hele andere fase van het leven.
    Maar begin niet te vroeg met longterm opbouw.

    Alles wat je komende maanden goedkoper kan aanschaffen is meegenomen. De wereld economie is echt aan het veranderen en daar horen lagere beurswaarderingen bij.
  5. forum rang 6 Happy 20 maart 2022 19:48
    quote:

    Ries schreef op 20 maart 2022 18:35:

    Mijn opmerking was :

    "Ik zou nou graag eens weten hoe je dat nou doet. Het antwoord hoog verkopen en laag kopen is in ieder geval NIET goed want dat is nog steeds hetzelfde probleem en niet de oplossing. Of was boven geciteerde tekst bladvulling?"

    Tot nu kreeg ik hier geen zinnige reactie.
    Kijk naar lange grafieken en zie de golfbewegingen. Gebruik kengetallen als kw-verhoudingen e.d. Kijk waar we staan in de economische cyclus. Als deze basiswaarden staan nu op rood en de geschiedenis leert dat markten dan corrigeren. Timing op exact het hoogtepunt of dieptepunt kan niemand maar globaal kan je het inschatten. Dus sommige jaren moet je vol in aandelen en andere weer niet. Nu is de tijd gekomen om na 12 jaar groei en welvaart weer te corrigeren. Economische afkoeling komt er zeker. Recessie? kan maar daar komt de data pas de komende weken op ons af.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links