Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursexperts zijn onzeker over richting beurs, maar tippen ASML

Beursexperts zijn onzeker over richting beurs, maar tippen ASML

Beursexperts hebben moeite om de richting van de beurs in deze beursmaand en het komende halfjaar te voorspellen. De effecten van de oorlog in Oekraïne en de reactie van centrale banken zijn lastig in te schatten. Dat blijkt uit de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Actiam onder beursexperts.

Vorige maand waren de experts verdeeld. Het aantal optimisten en pessimisten hield elkaar in evenwicht. Uiteindelijk trok de Russische invasie in Oekraïne de AEX-index met 3,4% naar beneden.

Verwachtingen maart: experts tasten in het duister

Ook voor deze beursmaand hebben de 52 deelnemende experts moeite om te voorspellen welke kant het op gaat. Sommige beleggingsprofessionals vinden de reactie van de beurzen op de oorlog overdreven en anderen juist te mager.

Ook kunnen de experts niet goed inschatten hoe de centrale banken zullen reageren. Zullen ze doorgaan op de geplande weg naar monetaire versoepeling? Of stellen ze hun koers bij?

De stemming onder de beursexperts voor maart is als volgt:

  • 40,4% is optimistisch (dat was vorige maand 42,6%)
  • 21,2% is neutraal (tegen 14,7% vorige maand)
  • 38,5% is pessimistisch (was 42,6%)
  • Saldo: 1,9%.

Prognose komende halfjaar: neutraal

Ook voor het komende halfjaar zijn de experts verdeeld. 33% denkt dat de beurs het goed zal doen, maar een even grote groep verwacht de AEX juist een zwakke performance zal neerzetten.

De beleggingsexperts hebben zich in elk geval wel laten verrassen door actie van de Russische president Vladimir Poetin: vorige maand gaven ze nog aan niet bang te zijn voor een oorlog in Oekraïne.

Dit zijn de verwachtingen voor de komende zes maanden:

  • 32,7% is optimistisch (dat was vorige maand 35,3%)
  • 34,6% is neutraal (tegen 29,4% vorige maand)
  • 32,7% is pessimistisch (dat was 35,3)
  • Saldo: 0,0%

Aandelenkeuzes februari: ING en Aegon stellen zwaar teleur

Een vast onderdeel van de Actiam Beursenquête is het overzicht van de meest en minst favoriete aandelen van de beursexperts: de toppers en floppers. Hoe hebben de deelnemers aan de vorige peiling het er vanaf gebracht?

Niet geweldig, zo blijkt. Topper ING werd midscheeps geraakt door de exposure aan Rusland. De beurswaarde kelderde met maar liefst 20%. Ook Aegon zat in de hoek waar de klappen vielen: de koers denderde met bijna 12% omlaag, na magere jaarcijfers en een dalende Amerikaanse rente.

Alleen ASML liet een mager plusje zien. Per saldo daalden de aandelen op het boodschappenlijstje met ruim 7%.

Bij de floppers wist Arcelor Mittal zich opvallend goed aan het negatieve sentiment te onttrekken, met een fraaie plus van 6%. Ook Unibail-Rodamco-Westfield, Philips en Adyen hielden droge voeten.

Alleen de keuze voor Just Eat Takeaway bleek juist, gelet op de koersdaling van bijna 17%. Als het aandeel in de laatste dagen van februari niet zo sterk was opgekrabbeld, was het verlies nog groter geweest.

Het rijtje floppers liet een bescheiden verlies zien van 0,5% en deed het daarmee een stuk beter dan de AEX-index. Een fictief long/short fonds eindigde 7% in de min.

Toppers februari
Rendement
Floppers februari Rendement
ASML +0,8% Arcelor Mittal +5,8%
Aegon -11,6% Just Eat Takeaway -16,7%
ING -19,6% Unibail-Rodamco-Westfield +0,9%
Unilever -1,5% Philips +3,2%
    Adyen +4,2%

Keuzes maart: ASML voert kooplijstje aan, JET wederom uit de gratie

Tot slot de keuzes voor maart. Welke aandelen moeten we volgens de beursexperts absoluut hebben en waar kunnen we beter met een grote boog omheen lopen?

ASML staat voor deze maand wederom op de eerste plaats op het kooplijstje. De andere namen in het rijtje zijn nieuw: Prosus, Shell en DSM.

Bij de floppers staan twee oude bekenden: Just Eat Takeaway en Adyen. KPN en Signify maken het lijstje compleet. "Twee namen die we niet zo vaak zien", merkt Van Zeijl op.

Toppers maart
Saldo*
Floppers maart Saldo*
ASML 5 Just Eat Takeaway -5
Shell 4 Adyen -3
Prosus 4 KPN -2
DSM 2 Signify -2

* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 16:05 2 slimme strategieën om te beleggen op Wall Street en nog 5 andere masterclasses
  2. 14:10 Doorstijgen of correctie? Kijk op 19 juni naar Visie & Tips
  3. 04 jun Hoe 'Visie & Tips' een beleggingsbegrip werd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Instapmoment 4 maart 2022 12:00
    quote:

    suske wiet schreef op 4 maart 2022 11:52:

    Heb juist wat aandelen verkocht met verlies en daar Prosus van gekocht .
    Staan nu liefst 120 % onder de gemiddelde aankoop adviezen
    Weet ook niet of dat verstandig is. Waarschijnlijk is China de volgende die besluit een oorlog te starten.
  2. forum rang 7 jan de vakman 4 maart 2022 13:13
    Ze hebben een aap wel eens laten beleggen en die won het met glans van de experts, als je hun maandelijkse prestaties bekijkt, dan wordt je daar bepaalt niet vrolijk van, contrair is bijna altijd beter, ik hou nog hoop voor hen omdat ze shelletje als topper getipt hebben, de laatste 2 dagen, was hij absoluut tobber, maar dat is zeer onterecht, benzine en diesel, zijn gewoon vloeibaar goud!!, en gas, gaat ook vol op het gas!!, komt goed!!
  3. Charlie Buffett 4 maart 2022 14:16
    Predicting is very difficult, especially about the future...What does Corne van Zeijl know? He is a commentator. He had Covid totally wrong, and has 2022 again totally wrong, simply as no one can predict short to medium term moves in the financial markets. No one knows what interest rates will do, not even the Fed. On the short term risks are high, on the long term they are not. Sector rotations, hedges, trading in and out from cash, making or listening to predictions about 1- 2 year out is all a waste of time and energy. Buy the SP500 index consistently, don't worry and open your eyes in 30 years. Good luck.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links