Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rood voorbeurs, want in maart verhoogt Fed rente met 50 basispunten

Rood voorbeurs, want in maart verhoogt Fed rente met 50 basispunten

Van onderen, de AEX indicatie is -0,9% na een slecht Wall Street. De Fed verhoogt de rente volgende maand met 50 basispunten - en dat kan u al bijna als hard feit in uw agenda zetten. Zoveel is duidelijk na gisteren... en dat heeft impact op de borden. 

  • De Europese futures staan een procentje te huilen en de Amerikaanse doen amper beter
  • In Azië is het ook een en al rood op die maffe Nikkei 225 na
  • De volatiliteit (CBOE VIX Index) steeg +19,9% naar 23,9
  • De dollar trekt 0,5% aan tot 1,138
  • De rentes... stijgen. De VS tienjaars doet al 2,04%, wij klokken 0,46% en de nu toch ook om haar moeder roepende Bund yieldt 0,30%
  • Goud zakt iets, olie zakt bijna een procent en crypto doet dat ruim

Inflatie en rente achtervolgen ons, aandelen hebt u wel eens vrolijker zien bewegen, maar de schade valt per saldo mee? Dit is technologie-index Nasdaq 100, de meest gevoelige index hiervoor. Valt het uiteindelijk mee, of valt het mee? Veel beweging steeds, maar de richting is nu wel een beetje zoek.


De volatiliteit is vrij hoog - vandaar ook die grote koersuitslagen - maar de VIX-index heeft ook wel eens gekkere bokkensprongen gemaakt.


Waarom dit verhaal? Nou, er komt een hike aan. Dat werd Wall Street gisteren duidelijk. In navolging van Bank of America gaat nu bijvoorbeeld Goldman Sachs ook uit van zeven en niet meer vijf renteverhogingen. Ja, dat inflatiecijfer van gisteren hakt er in. En de Fed is nu op oorlogspad.

Intussen prijst de markt de kans op 100% in dat de Fed volgende maand met 50 basispunten - dus niet 25 - verhoogt. Het moet ook maar eens? Dit is de tweejaarsrente versus de Fed rente: wie roept daar iets met behind the curve?


Tot zo ver, over naar het Damrak. Aperam levert puike resultaten af, verwachtingen verslagen, het dividendvoorstel is €1,75 en het concern koopt voor €100 miljoen aandelen in. Voor het lopende eerste kwartaal rekent Aperam op een iets hogere aangepaste EBITDA vergeleken met het vierde kwartaal.


NX Filtration is er ook met cijfers en groeide vorig jaar sneller dan verwacht. Dit jaar moet de omzet verdubbelen.


De opening dan met laat-het-alstublieft-snel-weekend-zijn-koersen:


De rentes:

Nieuws, advies, shorts en agenda

Het belangrijkste ABM Financial nieuws sinds het Amsterdamse slot gisteren en da's niet zo heul erg veul:

  • 08:06 Daling Duitse inflatie bevestigd
  • 08:04 Beursblik: sterk kwartaalrapport Aperam
  • 07:55 Scherp lagere opening AEX voorzien door rentevrees
  • 07:55 Winstdaling Volksbank in 2021
  • 07:31 Omzet NX Filtration versnelt
  • 07:11 Flinke winststijging voor Aperam
  • 07:01 Minder faillissementen in januari
  • 06:58 Europese beurzen openen fiks lager
  • 06:56 Circa 406 miljoen coronabesmettingen wereldwijd
  • 10 feb Wall Street flink lager na volatiele sessie
  • 10 feb Olieprijs stijgt licht
  • 10 feb Wall Street verliest terrein
  • 10 feb Europese beurzen sluiten verdeeld
  • 10 feb Recordkwartaal Euronext
  • 10 feb AEX lager gesloten

De AFM meldt deze shorts:

De agenda:

  • 07:00 Aperam - Cijfers vierde kwartaal
  • 00:00 NX Filtration - Cijfers vierde kwartaal
  • 07:00 Orange Belgium - Cijfers vierde kwartaal (Bel)
  • 06:30 Faillissementen - Januari (NL)
  • 08:00 Inflatie - Januari def. (Dld)
  • 08:00 Economische groei - Vierde kwartaal vlpg. (VK)
  • 08:00 Handelsbalans - December (VK)
  • 08:00 Industriële productie - December (VK)
  • 16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Februari vlpg. (VS)

En dan nog even dit

Terugblik:

Als onze Duitse vriend OUCH! zegt, moet u altijd opletten:

Deze pensioenbelegger heeft ook vaak mooie data:

Verder wat deze meneer zegt en denkt u hier maar verder niet over na?

Zo lukt het wel met die inflatie, direct en indirect:

Op weg naar twee werelden?

Lichtpuntje:

Weet u al waar u schuilt als dat nodig is?

Ook nog even wat fantasie:

Hahaha:

Veel plezier en succes vandaag.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Abandoned baby 11 februari 2022 09:10
    quote:

    Verhoging koersdoel cash? schreef op 11 februari 2022 09:03:

    Hogere rente betekent implosie op de huizenmarkt. De daling van 50% komt eraan.

    Fed gaat ervoor zorgen dat de huizenprijzen gaan halveren!
    Zo zo, hoe ziet deze berekening eruit? En meer nog: wat betekent dat voor banken die leningen hebben verstrekt op torenhoge huizenprijzen afgelopen jaren?
    Huizen prijzen kunnen niet zo dramatisch zakken als je beschrijft, dan heb je nl een banken- en systeemcrisis.
  2. riviera1234 11 februari 2022 09:29
    @Abandoned baby: Nou dat hebben we al eerder gezien en niet zo lang geleden, 2008, weet U nog? Natuurlijk gaat dit naar een banken en systeemcrisis. Na jaren van geld uit het niets de wereld in pompen zijn er 2 mogelijkheden: of torenhoge inflatie zodat de schulden minder waard worden, of geld uit de markt halen om de boeken weer op orde te brengen. Allebei desastreus voor de economie. You can’t taper a ponzi scheme zoals sommige mensen zeggen
  3. forum rang 5 theo1 11 februari 2022 10:46
    quote:

    riviera1234 schreef op 11 februari 2022 09:29:

    @Abandoned baby: Nou dat hebben we al eerder gezien en niet zo lang geleden, 2008, weet U nog? Natuurlijk gaat dit naar een banken en systeemcrisis. Na jaren van geld uit het niets de wereld in pompen zijn er 2 mogelijkheden: of torenhoge inflatie zodat de schulden minder waard worden, of geld uit de markt halen om de boeken weer op orde te brengen. Allebei desastreus voor de economie. You can’t taper a ponzi scheme zoals sommige mensen zeggen
    Je overdrijft hopeloos. Zit je te hopen om lekker goedkoop een huis te kunnen kopen of zo? Want dit klinkt toch wel erg als naar je belang toekletsen.

    De ECB kan de rente helemaal niet hard verhogen. Daarmee lokken ze meteen een nieuwe eurocrisis uit. Want dan trekken ze niet alleen een hele rits banken om, maar ook de begrotingen van een stelletje eurolanden. Dat is wel het laatste wat de ECB wil. Dus de rente blijft voor onbepaalde tijd erg laag. Misschien iets minder extreem laag, maar nog altijd netto negatief. Anders gaat de zaak kapot.

    Dus wat doet de ECB?
    - hopen dat het vanzelf over gaat. Dat is niet zo ontzettend gek want de inflatie komt deels door de olieprijs en die gaat niet onbeperkt stijgen en deels door logistieke problemen en die gaan ooit weg. Dat zijn al twee factoren.
    - hopen dat de VS het oplossen. De VS kunnen zich een hogere rente veroorloven dan Europa. De VS beheerst zelf zijn eigen munt en hun banken zijn veel sterker uit de kredietcrisis gekomen dan de Europese banken. Als de VS de economie effectief afkoelt, zal ook het personeelstekort en de bijbehorende loonstijgingen weggaan. Dat is tenminste de theorie.
    - en als alles mis gaat, dan doen we gewoon weer whatever it takes. Als de ECB obligaties kan opkopen, dan kan de ECB ook hypotheken opkopen.

    Niemand heeft belang bij een instortende huizenmarkt (behalve misschien huurders die op een koopje gokken). De bouw zorgt voor veel werkgelegenheid en is zichtbaar. Niemand wil arme oma'tjes die in de winter uit hun huis worden gezet op het nieuws. Niemand wil een nieuwe bankencrisis, zeker de EU niet. Europa is nog steeds niet hersteld van de vorige. Niemand in Brussel of Frankfurt wil een nieuwe eurocrisis. Een nieuwe eurocrisis nu zou wel eens echt de nekslag kunnen zijn. Dus geloof maar dat alles uit de kast gaat komen als het zo ver komt. Hopelijk komt het niet zo ver.
  4. FozzieBearBull 11 februari 2022 12:38
    @theo1
    Ik denk dat het eerste mandaat welke de ECB zichzelf toekent het stutten van de zuidelijke landen is. Als Italie omvalt valt de rest mee. De geldstroom van noord naar zuid heeft echter wel zijn grenzen, en de verarming gaat met een paar jaar inflatie van tegen de 10% wel erg snel. Gezien de weinige investeringen in fossiel zouden de gas/olieprijzen ook wel eens erg lang erg hoog kunnen blijven, en Shell cs vinden dat prima.
    Ik ben benieuwd hoe jij dat 'whatever it takes' versie 2.0 ziet. Wat lost het opkopen van welke assets dan ook op ? De obligaties zijn al stuk, en de onderwater impact op economie, pensioenen ed wordt steeds meer zichtbaar.
    Verder staat de US er ook een stuk minder slecht voor, centrale bankbalans is relatief stuk kleiner, eigen munt, veel flexibeler economie.
  5. fymanth 14 februari 2022 13:27
    De huizenmarkt is niet zozeer een wereldprobleem, het is een Nederlands probleem. Heeft niets te maken met wereldwijde rente. Dat er overal miljardairs ontstaan is wel een wereldwijd probleem. Geld bijdrukken ook een wereldwijd (westers) probleem. Azie heeft helemaal niet zoveel geld bijgedrukt. Kijk naar de koers van de indiaanse rupee t.o.v. de euro. In India krijg je gewoon rente van 6-7 procent op de bank wat bij ons ook normaal was. De wisselkoer is vrijwel identiek gebleven. kortom de euro en dollar beginnen rommel te worden. Het westen is zo liberaal geweest om alles te verkopen en bij te drukken. zelf de macht van een (wereld) munt willen bezitten. Daarvoor gaan we nu op de blaren zitten. En niet zo'n beetje ook. Daarnaast als Nederland serieus het woningprobleem had willen aanpakken hadden ze niet Hugo de jong erop gezet. over zelfmoord gesproken.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links