Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoogste inflatie in 40 jaar; tijd voor een rentestijging

Hoogste inflatie in 40 jaar; tijd voor een rentestijging

De inflatie in Nederland is in januari naar 6,4% gestegen, het hoogste niveau in bijna 40 jaar. Reden om tussen al het cijfergeweld vandaag weer even bij de Europese rentepolitiek stil te staan, want ook in andere Europese landen is de inflatie verder gestegen.

Het wapen tegen inflatie is bekend: een renteverhoging. Immers, dan is het relatief aantrekkelijker om je geld op een spaarrekening te zetten (daar is nu wel iets meer voor nodig dan een kleine verhoging) dan om het uit te geven, en de bedrijfsactiviteit neemt af omdat financieringskosten toenemen. Erdogan heeft hier overigens een andere theorie over, maar de eerste experimenten in Turkije lijken voorlopig weinig succesvol.

Het persbericht bij de ECB-vergadering vorige week leek echter duidelijk: geen renteverhoging in 2022.

Lagarde zette in de persconferentie die hierop volgde de deur toch weer op een kier open. Klaas Knot was afgelopen weekend nog uitgesprokener: wat hem betreft komt er snel een snel einde aan het opkoopprogramma en volgt er eind 2022 een renteverhoging. Maar maandag had Lagarde weer het (voorlopige) laatste woord in het Europees parlement, waar ze benadrukte dat de ECB niet overhaast zal ingrijpen en een renteverhoging dit jaar nog lang niet zeker is.

Te koude of juist te warme douche

Het is kortom niet heel erg duidelijk wanneer de rente verhoogd wordt. En dat terwijl de ECB vorig jaar augustus het rentebeleid nog wijzigde om de markt meer duidelijkheid te kunnen geven op dit vlak.

Tot deze wijziging leek het verdacht veel op het beleid bij mijn kapper als mijn haar wordt gewassen: de directe snelle ingreep. Vrijwel direct wordt me als ik in de spoelbak achterover leun gevraagd of de temperatuur goed is. Dan is het water vaak nog net te koud, dus vraag ik of het iets warmer kan. Resoluut wordt de warme kraan opengezet, terwijl intussen het water ook al warmer aan het worden was. Hierop vraag (gil) ik vervolgens of het nu weer kouder mag. Enzovoorts.

De strategie van de ECB ten aanzien van inflatie had daar tot vorig jaar veel van weg: boven de 2%? De koude kraan van de renteverhoging meteen aan. Onder de 0%? Warme kraan aan: renteverlaging. Dat ging - net als bij mijn kapper - soms iets te snel.

Middellangetermijngemiddelde

Met name de renteverhoging van 2011 door Trichet terwijl de Europese schuldencrisis volop aan de gang was is een fout die de ECB niet meer wil maken. Onder meer hierom is het beleid aangepast: het target is nu 2% en voordat de rente verhoogd (of verlaagd) kan worden (nadat de steunaankopen zijn beëindigd) moet aan de volgende voorwaarde zijn voldaan:

In support of its symmetric 2% inflation target and in line with its monetary policy strategy, the Governing Council expects the key ECB interest rates to remain at their present or lower levels until it sees inflation reaching 2% well ahead of the end of its projection horizon and durably for the rest of the projection horizon, and it judges that realised progress in underlying inflation is sufficiently advanced to be consistent with inflation stabilising at 2% over the medium term. This may also imply a transitory period in which inflation is moderately above target.

Het eerste gedeelte van de tekst gaat over de inflatieverwachting op de middellange termijn en is weinig concreet. Dat is misschien ook het punt; het geeft de ECB altijd een reden om de rente niet te verhogen.

Dat is dan ook wat er nu gebeurt: de ECB verhoogt pas bij de verwachting dat de inflatie zich de komende periode boven de 2% zal bevinden. Het doet me denken aan een uitspraak van de econoom John Kenneth Galbraith: "There are two kinds of forecasters: those who don't know, and those who don't know they don't know."

Wat is nou eigenlijk Transitory?

Maar het laatste zinnetje is het belangrijkste; "This may also imply a transitory period in which inflation is moderately above target." De inflatie mag dus voor een middellange tijd het doel overschieten (mijn kapper heeft de ECB-strategiewijziging op dit vlak gelukkig niet gevolgd). Maar wat is precies transitory? En wat is moderately above target? Met de hoogste inflatie in 40 jaar zou wat meer duidelijkheid prettig zijn.

Ter verdediging van Lagarde: de markt verwacht dat de inflatie in 2023 en 2024 rond 2% zal bedragen, en het is ook een risico voor de economie als de rente te snel wordt verhoogd. Door de deur op een kier te zetten heeft Lagarde de ECB in ieder geval de geval de mogelijkheid gegeven om indien nodig eerder in te grijpen zonder de markt volledig te verrassen.

Behind the curve

Toch is het risico dat de ECB te lang wacht met ingrijpen en achter de feiten aan loopt nu wat mij betreft groter. Niet alleen staat de Europese inflatie op het hoogste niveau in decennia, de werkloosheid is op het laagste punt. Er kan dus een loon-prijsspiraal ontstaan.

Een ander scenario is dat de ECB zo lang wacht met verhogen dat de inflatie uiteindelijk inderdaad weer op 2% staat of lager waardoor een tegenovergestelde ingreep nodig wordt. En dan heeft de ECB, als de rente nog negatief is en met nog miljarden aan obligaties op de balans, niet al te veel ruimte over voor nieuwe ingrepen.

Binnen de ECB lijkt de discussie langs de traditionele Noord-Zuidlijn te verlopen; Noord wil verkrappen, Zuid (gezien de gemiddeld hogere staatsschulden) niet. Die breuklijn wordt denk ik minder sterk - ook voor stemmers in Zuid-Europa is inflatie een groot probleem, en intussen hebben overheden in Noord-Europa (ik noem geen namen) ook ontdekt dat extra uitgeven bij een ultralage rente vrij eenvoudig is.

Vertrouwen ook onder nul

Een onderbelicht en groeiend probleem is ook het vertrouwen van het publiek in de euro en in de ECB - een negatieve rente is voor velen nog steeds eigenlijk onbegrijpelijk en geeft het gevoel dat de euro waardeloos is. Dit wordt nog eens versterkt door de hoge inflatiecijfers nu: met name het armere deel van de bevolking wordt erdoor getroffen, terwijl het rijkere deel van de lage rentes blijft profiteren door de hiermee samenhangende stijging van aandelenkoersen en huizenprijzen.

Door de onzekerheid ten aanzien van het beleid is het voor beleggers in ieder geval belangrijker dan ooit om cijfers over inflatie en werkgelegenheid goed in de gaten te houden. Vanmiddag is er weer een: om 14:30 uur komt het inflatiecijfer door uit de VS. Een hoger dan verwacht cijfer kan (nog) meer renteverhogingen door de Federal reserve betekenen, en omgekeerd.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Erik Mauritz

Erik Mauritz is hoofd IEX Beleggersdesk.

Meer over Erik Mauritz

Recente artikelen van Erik Mauritz

  1. dec '22 De markt als mens 1
  2. nov '22 Is Genesis de volgende dominosteen? 1
  3. nov '22 Krijgt de markt weer een koude douche van de Fed?

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. Willem29m 10 februari 2022 10:45
    De Euro is een drama valuta. One size fits none waarbij alle lidstaten een soort gemiddelde hanteren die voor niemand optimaal is. Met hogere werkeloosheid en lagere economische groei tot gevolg. Doe daar nog een extra laag wereldvreemde bureaucratische overheid overheen (De EU) en je hebt een financiële miskleun van jewelste. Europa wordt wereldwijd aan alle kanten ingehaald. Kijk voor de grap maar eens naar de GDP ontwikkeling van de EU en de US vanaf 2008. Precies hierom beleg ik zowel mogelijk buiten Europa en in USD of HKD.
  2. forum rang 9 objectief 10 februari 2022 11:02
    quote:

    Willem29m schreef op 10 februari 2022 10:45:

    De Euro is een drama valuta. One size fits none waarbij alle lidstaten een soort gemiddelde hanteren die voor niemand optimaal is. Met hogere werkeloosheid en lagere economische groei tot gevolg.
    Vergelijk de Euro eens met de turkse lira; dat zie je wat een drama is.
    De werkloosheid is nog nooit zo laag geweest. (waar zat je de afgelopen dagen/weken/maanden? op de Noordpool)
  3. Willem29m 10 februari 2022 11:09
    quote:

    objectief schreef op 10 februari 2022 11:02:

    [...]

    Vergelijk de Euro eens met de turkse lira; dat zie je wat een drama is.
    De werkloosheid is nog nooit zo laag geweest. (waar zat je de afgelopen dagen/weken/maanden? op de Noordpool)
    Eens, Turkije is helemaal een drama. Wel een heel ander verhaal.

    Ja, de werkeloosheid in Nederland is laag. Maar in Europa is die hoog met 7% en dat gaat het om. Vergelijk dat eens met de Amerikaanse werkeloosheid van 3-4%.
  4. Kenneth1 10 februari 2022 11:49
    One size fits none is niet alleen beperkt tot de europese markt.
    Ook in de verenigde staten heb je 1 valuta genaamd dollar.
    Terwijl staten onderling ook grote verschillen tonen met de hoogte van de schuld (afgezet tegen de gdp).
    Hoogste Kentucky met 28% in 2019. Laatste Wyoming met 5% in 2019.

    Maar ook terug in Nederland kun je onderscheid maken bij de hoogte van de schulden per gemeente.
    Een gemeente met weinig schulden zal minder hard geraakt worden dan een gemeente met hoge schulden.

    Het is dus maar vanuit welk perspectief je kijkt of gemiddeldes erg zijn of niet.

  5. forum rang 7 jowi 10 februari 2022 12:02
    quote:

    objectief schreef op 10 februari 2022 11:02:

    [...]

    Vergelijk de Euro eens met de turkse lira; dat zie je wat een drama is.
    De werkloosheid is nog nooit zo laag geweest. (waar zat je de afgelopen dagen/weken/maanden? op de Noordpool)
    Onzin subjectief.
    Het gros van de werklozen is afgeschreven en wordt niet eens meer meegerekend in het telefonisch CBS onderzoek.
    Inclusief bijstand zitten we rond de 800.000 werklozen, ipv 230.000 volgens het CBS !!!!!!!!!!!
    En omdat we wereldverbeteraars zijn en veel vluchtelingen opvangen stijgt dit aantal.

    Windowdressing.
  6. forum rang 4 Red_ 10 februari 2022 12:09
    quote:

    objectief schreef op 10 februari 2022 11:02:

    [...]

    Vergelijk de Euro eens met de turkse lira; dat zie je wat een drama is.
    De werkloosheid is nog nooit zo laag geweest. (waar zat je de afgelopen dagen/weken/maanden? op de Noordpool)
    Die werkloosheid was zonder Euro niet zo laag geweest?
    Waarom doen ze het in Scandinavie en Zwitserland zo goed dan?

    Daarnaast omdat Turkije een drama is, is de Euro ineens een goed ding?

    Argumenten van niks en NL zou echt beter af zijn met eigen Centrale bank en munt.
  7. forum rang 6 MD2018 10 februari 2022 13:16
    quote:

    Willem29m schreef op 10 februari 2022 11:09:

    [...]

    Eens, Turkije is helemaal een drama. Wel een heel ander verhaal.

    Ja, de werkeloosheid in Nederland is laag. Maar in Europa is die hoog met 7% en dat gaat het om. Vergelijk dat eens met de Amerikaanse werkeloosheid van 3-4%.
    Gedeeltelijk mee eens Willem. Als je echt naar de werkloosheid kijk hoe die in de US gemeten wordt dan zal je verbaasd zijn. De 3-4% zijn alleen de gene die nog actief werkzoekend zijn. Er zijn miljoenen die niet meer zoeken en dus niet meer mee tellen. De werkloosheid in de US is ook dus rond de 5-7%. Verder is er in de US geen stimulans om te werken, zie maar hoe groot de groep is die nog een uitkering krijgen! Dit met de hoogst aantal vacatures ooit in de US. Dus let maar op de loonspiraal gaat daar een probleem worden..

    Ik moet eerlijk zeggen dat US/ EU het beide dus slecht doen, waarin de EU de kroon spant door NIKS te doen! de US gaat verhogen want men ziet de bui al hangen. In de EU regent het maar Lagarde zegt dat het zonnetje schijnt.....

    PS UK en Zwitserland doen het een stuk beter. De UK heeft de rente ook al is het met kleine stapjes al 2x verhoogd...
  8. forum rang 5 theo1 11 februari 2022 11:05
    quote:

    MD2018 schreef op 10 februari 2022 13:16:

    [...]

    Gedeeltelijk mee eens Willem. Als je echt naar de werkloosheid kijk hoe die in de US gemeten wordt dan zal je verbaasd zijn. De 3-4% zijn alleen de gene die nog actief werkzoekend zijn. Er zijn miljoenen die niet meer zoeken en dus niet meer mee tellen.

    ...
    Dat is flauwekul. De werkloosheid is altijd de groep mensen die actief naar een baan zoekt maar er geen heeft. Anders zou Nederland in de jaren '50 zo ongeveer 50% werkloosheid hebben, want vrouwen werden toen automatisch ontslagen als ze trouwden. Mensen die er zelf voor kiezen om niet te werken, zijn niet werkloos. Die krijgen ook geen uitkering want bij een uitkering hoort sollicitatieplicht en dus actief zoeken naar een baan. Er zijn genoeg mensen die het geld niet per se nodig hebben en die goede redenen hebben om geen betaalde baan te hebben. Of slechte redenen, dat maakt niet uit. En dan zijn er ook nog zwartwerkers.
  9. forum rang 4 StoplossBurner 11 februari 2022 12:37
    quote:

    objectief schreef op 10 februari 2022 11:02:

    [...]

    Vergelijk de Euro eens met de turkse lira; dat zie je wat een drama is.
    De werkloosheid is nog nooit zo laag geweest. (waar zat je de afgelopen dagen/weken/maanden? op de Noordpool)
    Er zijn ook nog wel landen die dichter bij ons liggen en een eigen nationale munt hebben. Ik zou de vergelijking daar eens mee trekken i.p.v. met zo'n bananenrepubliek
  10. Nuchterbekeken 11 februari 2022 13:24
    Door het ECB rentebeleid zal de Euro devalueren. Daardoor wordt invoer van commodities en services (afgerekend in USD) duurder ==> structurele inflatie. Alleen als we consumptie reduceren (==> recessie) zal inflatie blijven stijgen.
    Maar de ECB vert duidelijke een politieke agenda (en Klaas Knot ook!) om de spread in staatsleningen tussen Noord e Zuid Europa laag te houden. DAT ZAL NIET LUKKEN en uiteindelijk komen er "Haircuts" op staatsobligaties voor Zuid-Europese landen. En DAN zijn de rapen gaar!!
  11. forum rang 7 jowi 11 februari 2022 13:30
    quote:

    theo1 schreef op 11 februari 2022 11:05:

    [...]

    Dat is flauwekul. De werkloosheid is altijd de groep mensen die actief naar een baan zoekt maar er geen heeft. Anders zou Nederland in de jaren '50 zo ongeveer 50% werkloosheid hebben, want vrouwen werden toen automatisch ontslagen als ze trouwden. Mensen die er zelf voor kiezen om niet te werken, zijn niet werkloos. Die krijgen ook geen uitkering want bij een uitkering hoort sollicitatieplicht en dus actief zoeken naar een baan. Er zijn genoeg mensen die het geld niet per se nodig hebben en die goede redenen hebben om geen betaalde baan te hebben. Of slechte redenen, dat maakt niet uit. En dan zijn er ook nog zwartwerkers.
    En wat dacht je van die in totaal 600.000 bijstand genieters!! Op de een af andere manier worden die niet als werkloos
    in de aantallen meegenomen! Of is dit het oude WAO of prepensioen!
  12. FozzieBearBull 11 februari 2022 13:33
    quote:

    jowi schreef op 11 februari 2022 13:30:

    [...]

    En wat dacht je van die in totaal 600.000 bijstand genieters!! Op de een af andere manier worden die niet als werkloos
    in de aantallen meegenomen! Of is dit het oude WAO of prepensioen!
    Je moet de werkeloosheidsdefinitie ook even omdraaien: wanneer heeft iemand werk ? Ik meen dat het CBS de definitie hanteert dat als iemand een paar uur per week werkt deze 'niet werkeloos' is. Wil natuurlijk niet zeggen dat ie hiervan rond kan komen, of graag op zoek is naar meer uren. Plus natuurlijk de ZZP-ers zonder opdrachten, of veel te weinig werk.
    Ik vermoed dat er veel verborgen werkeloosheid is die we niet in de cijfers terugzien.
  13. Debo 11 februari 2022 15:31
    quote:

    Nuchterbekeken schreef op 11 februari 2022 13:24:

    Door het ECB rentebeleid zal de Euro devalueren. Daardoor wordt invoer van commodities en services (afgerekend in USD) duurder ==> structurele inflatie. Alleen als we consumptie reduceren (==> recessie) zal inflatie blijven stijgen.
    Maar de ECB vert duidelijke een politieke agenda (en Klaas Knot ook!) om de spread in staatsleningen tussen Noord e Zuid Europa laag te houden. DAT ZAL NIET LUKKEN en uiteindelijk komen er "Haircuts" op staatsobligaties voor Zuid-Europese landen. En DAN zijn de rapen gaar!!
    We hebben sinds 2008 al 30% van de waarde van onze euro ingeleverd t.o.v. de dollar!
  14. Ikvraaghetmaar 14 februari 2022 09:23
    Een renteverhoging is onontkoombaar. Dat verplaatst het probleem in Europa weer naar de hoge schuldenlanden die een renteverhoging niet kunnen betalen. Aan de “oplossing” wordt al een tijdje gewerkt met name door de Nederlandse Bank die in deze helemaal geen havik maar een duif is. De “oplossing” is dat de Europese Unie zelf schulden aangaat die nu nog door de landen worden aangegaan. Zogenaamd gaat het hierbij om leningen voor het klimaatbeleid. Daar hoeven de landen dan zelf geen leningen voor aan te gaan. De landenschulden kunnen dan omlaag, maar de gezamenlijke eu schuld kan torenhoog stijgen. Oftewel de oplossing van het schuldenprobleem wordt weer naar voren verschoven, iets waar politici goed in zijn.
  15. forum rang 9 objectief 14 februari 2022 09:30
    quote:

    Ikvraaghetmaar schreef op 14 februari 2022 09:23:

    Een renteverhoging is onontkoombaar. Dat verplaatst het probleem in Europa weer naar de hoge schuldenlanden die een renteverhoging niet kunnen betalen.
    Ja, in Nederland zullen we ook bijna allemaal inkomensverlies tegenkomen, want de belastinginkomsten zijn te laag dit jaar.
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links