Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat ASML eigenlijk wil zeggen met die dividendexplosie

Wat ASML eigenlijk wil zeggen met die dividendexplosie

Als hoger-lager op de beurs niet meer werkt, of niet leuk meer is.

Marktbreed is het dit jaar uit met de koerspret, met als grootste boosdoeners rente en inflatie. Of we echt een fundamenteel andere markt in gaan met niet langer gratis geld, maar met weer echte rentes op de borden, is echter nog geen uitgemaakte zaak. Toch heeft het er nu alle schijn van. Economen rekenen er op. 

ASML verdubbelt vandaag natuurlijk niet zomaar het dividend. CEO Peter Wennink en de zijnen zien ook die koers en waardering (op beide ligt bij wijze van eeuwige sneeuw) en dat het aandeel kwetsbaar is voor rentes en marktcorrecties. Om maar te zwijgen mocht het tot een ouderwetse bear market komen.  

Dan is dividend, ofwel de meest zekere aandeelhouders-return die een aandeel heeft, een logische keuze om aandeelhouders te binden. Meer dan aandeleninkoop. Die kan een bedrijf zo stop zetten, maar dividend verlagen, of zelfs passeren, is wel het laatste wat een board wil. Geldt als capitulatie. En dan weet u de koers. 

Mooie cijfers zijn we de - zeg - laatste twaalf jaar wel gewend bij ASML, daar scoort ze niet echt meer mee. Met die dividendverhoging wellicht wel. Want daarmee geeft ze natuurlijk een geweldig signaal van vertrouwen af... in zichzelf. Toch vat niet iedereen dat zo op. En dat is denk ik een veelgemaakte beleggersfout.

Het gaat om groei in plaats van het percentage

Tegen €5,50 doet ASML inderdaad maar rond 0,8% dividendrendement. Huidig dividendrendement kan echter heel tricky zijn. Bij dividend gaat het veel meer om track record en vooral groei dan het actuele percentage. Zie hier bijvoorbeeld KPN (4,6% dividendrendement) en PostNL (6,9%) met hun dividenden.

Inderdaad, die huidige percentages zijn prachtig. Helaas is het dividendbeleid van beide een beetje... rommelig. U moet bij wijze van ieder jaar maar weer hopen, bidden en afwachten wat u nu weer krijgt. Hiermee zijn geen lange sommen te maken, hopeloos voor de excels van vermogensbeheerders. 


Het kan ook anders. Nu zijn dit twee van de mooiste Dividend Aristocrats, maar als u nu gaat beleggen kunt u zowat al tot achter de komma uitrekenen wat over veertig jaar uw pensioen wordt. Recessies, dotcom hype, 9-11, Kredietcrisis, gratis geld en corona: het lijkt geen bal uit te maken bij deze twee. Héérlijk plaatje, toch?


En dan nu ASML. Tegen 0,8% is het inderdaad geen dividendkampioen, maar zie die groei eens. Mensen die zoveel jaar geleden het aandeel kochten beurden toen ook maar iets van 1 à 1,5% ofzo. Stel, u kocht ooit op €55 het aandeel. Dan tikt u intussen al 10% dividendrendement af - and counting

Ik zet het aantal aandelen er ook bij, want net als dividend is dat ook aandeelhouders-return. Het is alleen wat vrijblijvender. Niet meer of minder aandelen inkopen komt heel wat minder hard aan op de beurs dan een vernederende dividendverlaging, laat staan passeren.


Nu hebben we meer chippers op het Damrak en daar is het beeld vergelijkbaar. En misschien brengt ASML vandaag haar zusjes ASMI en Besi wel op ideeën met hun volatiele koersen. Niet dat u daar klagen hebt met al regelrechte VIP aandeelhouders-return, maar er zit wellicht nog meer in. 


Besi is de meest cyclische van de drie en dat is te zien:


Kijk ik ook nog even over de grens. Met name in de VS krijgt niet-winstgevende tech alle hoeken van de vloer te zien, maar de fondsen die boter bij de vis doen veel minder. Zoals Apple. Ook hier is het dividendrendement maar 0,5%, maar kijk eens wat CEO Tim Cook allemaal bij ons over de slagboom gooit!


Bij Microsoft is het niet anders (en intussen nog geld zat voor een dikke overname). En de rest?

  • Collega Big Tech grootheden Amazon en Tesla doen niet aan dividend en aandeleninkoop 
  • Nvidia betaalt dividend (en verhoogt ook pijlsnel), maar koopt geen aandelen in
  • Alphabet en Meta zijn begonnen met aandelen inkopen, maar doen niet aan dividend


Maakt tot slot iemand mij op Twitter nog attent op wat hij noemt terugkoopkampioenen als eBay, Oracle en Lowe’s. 

Dat klopt I:


Dat klopt II:


Dat klopt III:


Ik begon dit blog met als hoger-lager niet meer werkt, of niet leuk meer is. Als de huidige markt met steeds minder gratis geld doorzet (duur is wat anders...), ligt het voor de hand dat we steeds meer gaan kijken wat bedrijven nou echt verdienen en aan hun aandeelhouders doen toekomen, dan dat we snel koerswinst maken.

Hier ook op het Damrak, maar vooral aan de Nasdaq maken al veel gedecimeerde fondsen duidelijk dat het slechts enkelingen is gegeven daar rijk mee te worden, of vermogen mee op te bouwen. Vergeleken met een jaar geleden zijn er heel wat gloednieuwe beursmiljonairs alweer miljonair af.

Zie eBay, Oracle en Lowe's die in dit stuk opduiken: het kan zijn dat we dan niet alleen anders naar aandelen gaan kijken, maar ook naar andere aandelen gaan kijken.  


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Scarlet 19 januari 2022 12:09
    inderdaad AJ, maar vergeet echter niet de potentie van ASML als monopolist en de steeds toenemende vraag naar chips. Ze geven zelf aan volgend jaar weer met 20% de omzet te kunnen verhogen en dat loopt maar door en door. En we vonden Apple en Amazon ook altijd te duur, maar zie hun performance. Dus het lijkt me een no brainer om ervan uit te gaan dat we ondanks rente perikelen nog heel wat kunnen verwachten van de koers. Zeker als de Amerikanen het aandeel gaan ontdekken, hetgeen uit recente publicaties steeds meer blijkt.
  2. [NL]HardcoreHolland 19 januari 2022 12:14
    Dat men loop te klagen dat het maar een rendement is van 0,8% ligt meer aan henzelf...

    De uitkering van 5,50 euro is een prima dividend uitkering, het feit dat dat maar 0,8% is heeft de belegger aan zichzelf te danken, wie koopt nou op de huidige koers dit aandeel, een K/W van 50 is belachelijk. een koers van 150 euro past beter bij ASML (en als je het zo bekijkt heeft ASML een prima dividendpercentage)!!
  3. Bernard 19 januari 2022 15:39
    Voor een aandeel asml kan je 29 aandelen Shell kopen 1 aandeel asml is 5.50 euro dividend
    29 aandelen Shell is 0.80 euro dividend totaal 23 euro en bij Shell gaat het dividend flink om hoog dit jaar
    Dus de conclusie is logisch asml is veel te duur of Shell te goedkoop de kans dat asml gaat dalen lijkt mij groot groetjes
  4. florida_tower 19 januari 2022 18:54
    quote:

    Bernard schreef op 19 januari 2022 15:39:

    Voor een aandeel asml kan je 29 aandelen Shell kopen 1 aandeel asml is 5.50 euro dividend
    29 aandelen Shell is 0.80 euro dividend totaal 23 euro en bij Shell gaat het dividend flink om hoog dit jaar
    Dus de conclusie is logisch asml is veel te duur of Shell te goedkoop de kans dat asml gaat dalen lijkt mij groot groetjes
    Als shell ook een monopolist met 20% omzetgroei op jaarbasis was zou je gelijk hebben
  5. France 22 20 januari 2022 11:39
    Arend jan Kamp, zijn verhaal heet achteraf beleggen, zo kan ik het ook. Maar dat kan niemand, achteraf beleggen, maw, dit zijn flauwe kul voorbeelden. Buy en hold.

    Hoeveel procent van het geheel aan uitstaand aandelenkapitaal zou al 22 jaar in vaste handen zijn?

    En 2, hoeveel procent van de portefeuille is zo belegd.

    En 3 bij hoeveel, de meeste, andere fondsen was dat buy en hold juist geen goed idee.

    Achteraf redeneren, knap waardeloos.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links