Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Chippers door het dak

Slotcall: Chippers door het dak

De AEX (+0,1%) heeft de dagwinst vrijwel volledig uit handen gegeven. De grote boosdoener is Adyen (-6,0%) dat met zijn indexgewicht van 7,5% de hoofdindex stevig drukt. Desonsdanks doen we het in Amsterdam vandaag helemaal niet zo slecht.

Dit hebben we te danken aan onze chippers. Besi (+10,4%), ASMI (+4,7%) en in mindere mate ASML (+2,6%) profiteren van de goede vierdekwartaalcijfers van TSMC (+7,0%). De Taiwanese chipmaker is het creme de la creme binnen de chipsector dus als dit bedrijf goede cijfers aflevert, is dit een ijzersterk signaal in de richting van de gehele chipindustrie. Daar komt bij dat TSMC een belangrijke klant van ASML is. 

De absolute uitschieter is Besi en ik vermoed dat dit nog altijd te maken heeft met het bijzondere analistenrapport van Bank of America. De Amerikaanse zakenbank was lange tijd negatief over de chipper uit Duiven, maar afgelopen dinsdag verhoogde het ineens zijn koersdoel van €56 naar €160.

Dergelijke koersdoelverhogingen kom je op de beurs niet vaak tegen. De kans is groot dat klanten van Bank of America nu instappen wat leidt tot deze koersimpuls. Het is immers niet geheel toevallig dat er vandaag een melding binnenkomt dat de zakenbank zijn belang in Besi heeft uitgebreid tot 5,2%. Het is namelijk goed mogelijk dat Bank of America de aandelen van zijn klanten tijdelijk in beheer heeft.

Aegon gaat als een trein

Aegon (+0,7%) is het jaar 2022 uit de startblokken gesprongen. Met een winst van 15% moet het aandeel dit jaar alleen ArcelorMittal nog voor zich dulden. De belangrijkste trigger is de stijgende rente in de Verenigde Staten.

Waar de Amerikaanse vergoeding op tienjaars staatspapier rond de jaarwisseling nog 1,5% noteerde, staat er nu al 1,75% op het bord. Een ongekende stijging binnen zo'n kort tijdsbestek. Aegon plukt hier de vruchten van, aangezien de verzekeraar bij een hogere lange rente minder kapitaal binnenboord hoeft te houden.

Als de lange rente hoog blijft, kan het bedrijf het zich in de toekomst permitteren om wat ruimhartiger te zijn in de richting van zijn aandeelhouders. Tevens gaan de inkomsten uit vastrentende beleggingen omhoog. Dit komt de kapitaalgeneratie ten goede, evenals de vrije kasstroom.

Omdat Aegon zeer gevoelig is voor de schommelingen in de Amerikaanse tienjaarsrente, is het dus niet zo vreemd dat je beide lijnen aardig over elkaar heen kunt leggen.

Of u het aandeel na de recente koersrally nog kunt kopen, leest u in het onderstaande artikel

Flow Traders

Flow Traders (+2,6%) heeft gisteren een conference call gehouden met analisten, vooruitlopend op de Q4-resultaten die op 10 februari naar buiten zullen komen. Die call zal een positieve toon hebben gehad, gezien de koersstijging vandaag en het feit dat de volatiliteit in het vierde kwartaal wat hoger lag.

En daar moet Flow Traders het voor een zeer belangrijk deel toch van hebben: flinke koersschommelingen, waarbij de richting niet van belang is zolang er maar veel wordt gehandeld. Of het houden van een pre-earningscall wel zo chique is, is overigens weer een heel anders verhaal. 

De IEX-Beleggersdesk blikt alvast vooruit op de cijfers. Ik moet toegeven dat analist Martin Crum er met zijn ramingen voor het derdekwartaal aardig dichtbij zat, dus ik raad u het onderstaande artikel zeker aan. 

Rentes 

De.vergoedingen op tienjaars staatspapier gaan in Europa aardig omlaag. De Nederlandse rente zakt vier basispunten tot 0,01%.

 

Brede markt

 • De AEX sluit 0,1% in het groen en daarmee presteren we aanzienlijk beter dan de CAC (-0,6%). Daarentegen houdt de DAX (+0,1%) het hoofd wel boven water. 
 • Wall Street laat een verdeeld beeld zien. De Dow Jones (+0,6%) en S&P500 (+0,1%) doen een stapje vooruit, terwijl de Nasdaq (-0,4%) terrein prijsgeeft.
 • De euro klimt 0,2% en noteert 1,147 ten opzichte van de dollar. 
 • De VIX klimt 1,5% tot 17,9 punten.
 • Goud (-0,5%) en zilver (-0,1%) maken een pas op de plaats.
 • Olie: WTI (+0,1%) en Brent (-0,3%) blijven dicht bij huis
 • Bitcoin (-1,2%) handhaaft zicht ruim boven de $40.000.

Het Damrak  

 • Just Eat Takeaway (+8,5%) stijgt op het gerucht dat het Braziliaanse iFood in de belangstelling staat. De maaltijdbezorger vliegt in de eerste weken van dit jaar alle kanten op. Er valt werkelijk geen peil op te trekken.
 • De analisten van Credit Suisse zijn ASML (+2,6%) weer gaan volgen en verwachten dat de chipmachinefabrikant zijn marktpositie op het gebied van EUV-machines alleen maar verder gaat vergroten
 • JPMorgan Cazenove is niet meer zo enthousiast over de vooruitzichten voor Randstad (-2,0%). Het aandeel is gelet op de huidige economische cyclus nu een mooie verkoopkandidaat volgens de zakenbank. Zeker nu de koers de laatste weken een mooie rit heeft gemaakt.
 • De koersdoelverlagingen voor Philips (+2,3%) vallen mij na die winstwaarschuwing van gisteren eerlijk gezegd wel mee. Wellicht dat het aandeel vandaag daarom iets van zijn verlies goed maakt.
 • Staalaandelen liggen er al het gehele jaar goed bij. Vandaag trekken ArcelorMittal (+1,1%) en Aperam (+2,9%) deze lijn goed door.
 • ABN Amro (+2,7%) profiteert van een koersdoelverhoging van UBS. Het aandeel gaat met €1,20 omhoog tot €14,60.
 • De analisten van Bank of America zien het aandeel PostNL (-5,3%) niet meer zitten. De Amerikaanse zakenbank rekent voor dit jaar op een 18% daling van de winstgevendheid.
 • Basic-Fit (+0,3%) mag zijn deuren in Nederland vanaf zaterdag weer openen. De koers reageert er per saldo lauwtjes op. Ik denk dat beleggers al hadden voorgesorteerd op deze beslissing van het Kabinet.

Adviezen

 • ABN Amro: €14,40 van €14,60 en Houden - UBS
 • ABN Amro: naar Houden van Kopen en naar €15 van €13 - Royal Bank of Canada
 • Air France-KLM: naar €2,40 en Verkopen - Bank of America
 • AMG: naar €37 van €34 en Kopen - Berenberg
 • ASMI: naar €490 en kopen - Credit Suisse
 • ASML: starten met Kopen en €945 - Credit Suisse
 • Flow Traders: naar €33 van €36,50 en kopen - Jefferies
 • Just Eat Takeaway: naar €78 van €76 en Kopen - JPMorgan Cazenove
 • OCI: naar €33 van €31 en Kopen - Berenberg
 • Philips: naar €49 van €52 en Kopen - UBS
 • Philips: naar €51,50 van €52 en Kopen - Barclays
 • PostNL: naar Verkopen van Houden en naar €3,10 van €4,90 - Bank of America
 • Randstad: naar Verkopen van Houden en naar €59 van €65 - JPMorgan Cazenove

Nu nog even dit

Beleggers die nóg meer toekomstvisie willen hebben, is IEX ook van dienst: op dinsdagavond 25 januari wordt het IEX Outlook 2022 webinar gehouden in samenwerking met IG.

U wordt anderhalf uur lang voorzien van heldere informatie over de vooruitzichten voor dit jaar: fundamenteel, macro, crypto, technische analyse en natuurlijk gelardeerd met de nodige concrete aandelentips. Inschrijven voor dit gratis webinar kunt u hier. 

Agenda Vrijdag 14 januari

 1. 04:00China export dec+20,0% YoYicon waarschuwing
 2. 04:00China import dec+25,9% YoYicon waarschuwing
 3. 08:45Frankrijk inflatie CPI dec
 4. 12:00Blackrock Q4-cijfers
 5. 13:00Citigroup Q4-cijfers
 6. 13:00JPMorgan Cazenove Q4-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 10:00 Delta Air Lines: Einde coronapandemie in zicht
 2. 18 jan Slotcall: Amerikaanse rente dendert door 5
 3. 18 jan Alfen bevindt zich in het oog van de energietransitie

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. Zeiler1969 13 januari 2022 20:32
  Vraag voor de podcast: graag uitleg over de voorbeurs handel. Snap niets van de prijzen in het uurtje voor de gong gaat. Bied,- en laatkoers zijn dan gelijk aan elkaar, vreemd! Ook kunnen deze prijzen voorbeurs erg fluctueren. Kortom, heeft het überhaupt zin voor daytraders om hiernaar te kijken tussen 8 en 9 uur? Misschien beter om gewoon het voorbeursartikel te lezen van (meestal) AJK?
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links