Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Herstel van de AEX gaat gepaard met matige omzetten

Herstel van de AEX gaat gepaard met matige omzetten

De AEX weet zich op te richten, nu de dalende trend is gebroken. Maar de verbetering wordt niet ondersteund door stevige omzetten.

Op korte termijn wint de AEX wat aan kracht. Na een paar zwakke weken heeft de AEX de dalende trend achter zich gelaten. Maar de overtuiging ontbreekt, dat zien we terug in de achterblijvende omzetten.

Zwak verloop moneyflow-indicator

Die matige omzetten kunnen we afleiden uit de moneyflow-indicator. Deze laat al sinds medio november een zwak verloop zien. Er wordt per saldo geld aan de beurs onttrokken. De recente opleving van de AEX wordt dus niet door het omzetprofiel bevestigd.

Dit levert geen grote schade op, maar het geeft wel aan dat de dynamiek volledig ontbreekt.

Vandaag bekijk ik de AEX en de Nederlandse moneyflow indicator.

Nederlandse beurs breekt dalende trend

De AEX-index weet te verbeteren nu aan de dalende trend ten einde is gekomen. Het technische plaatje oogt wat minder negatief. We verwachten een consoliderend koersverloop.

Voor een nieuwe verbetering is een doorbraak boven de weerstand van 809,16 punten (de top van 8 december) noodzakelijk.

Steun ligt rond 751,06 punten (de bodem van 6 oktober). Na een uitbraak boven de weerstand van 809,16 punten wordt 829,66 het volgende opwaartse koersdoel.




Nederlandse moneyflow laat het kopje nog steeds hangen

De moneyflow-indicator is onder de oktoberbodem gezakt. Dat wijst op een sterke kapitaalvlucht. Ook op langere termijn lijkt de uitstroom van kapitaal op de Nederlandse beurs toe te nemen.

De recente opleving van deze indicator doet niets af aan het zwakke verloop sinds medio november. Dus is van een actieve instroom van vers geld nog steeds geen sprake. Daarvoor moet deze indicator eerst uit haar dalende fase breken.

Maar, zoals gezegd, geeft de moneyflow aan dat van echte dynamiek geen sprake is.



Uitleg moneyflow

We gebruiken de moneyflow omdat deze wel degelijk toegevoegde waarde heeft. Andere namen: moneyflow-indicator, geldstroommeter of On Balance Volume.

Deze indicator, die verborgen koop- of verkoopdruk kan blootleggen, is afgeleid van het volumeverloop van de index in combinatie met het koersgedrag. Zo geeft de moneyflow-indicator van de AEX-index de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag van de AEX cumulatief verwerkt.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er juist geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow signaleert dat de geldstromen in evenwicht zijn. Deze indicator geeft dus de ontwikkeling van het volumeverloop weer.

Zo wordt deze berekend

Het volume van een positieve dag (indien de koers hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld. Het volume wordt bij een negatieve dag (indien de koers lager sluit dan de dag ervoor) van de waarde afgehaald.

De kracht van deze indicator ligt vooral in eventuele afwijkingen. Stijgt de beurs, maar daalt de moneyflow, dan gaat de rode vlag omhoog. Blijkbaar zijn er dan wel voldoende kopers, maar beschikken ze over beperkte geldmiddelen.

Maar daalt de beurs met een stijgende moneyflow, dan is het opletten. Mogelijk nadert de beurs dan een bodem. Blijkbaar zijn er dan nog wel verkopers, maar onttrekken ze geen geld meer aan de beurs. Dan zou je moeten klaarzitten om bij een trendomkeer toe te slaan.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 De slingers voor het volgende bullmarktfeestje worden weer opgehangen 47
  2. 06 jun Wall Street herpakt zich 29
  3. 05 jun AEX: na drie stappen vooruit, nu weer een stapje terug 44

Gerelateerd

Reacties

71 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 29 december 2021 08:59
    Europese futures zwiepen (een beetje) hoger na hun openingen. 801.1 voor de AEX future. Ok. U komt vooruit, maar u gaat heel langzaam. Op de snelweg zou u door de politie zijn afgehaald wegens te langzaam rijden. Geen applaus voor u.

    Waar is het feestje? In Amerika is het feestje. Al staan de futures ook daar stil na de beursopeningen vannacht.

    Het wordt heel langzaam tijd om wat shorts in te gaan slaan. Die top 3 januari kan een paar dagen later worden, maar op dit moment lijkt het toch rond de 3 a 4 januari te worden. Dat is over 4 a 5 beursdagen. Maar met deze groene beursdag en de altijd zeer enthousiaste eerste beursdag van het nieuwe jaar, blijft het oppassen om niet te vroeg short te gaan. Timing. Altijd een uitdaging.

    Las ik dat de ME ging staken? Las ik dat nog beter 18.000 fte hebben ze nodig. Kom met betere maatregelen om uw 70+ generatie te beschermen en niet de ongevaccineerden 60- overal te weigeren. Ten eerste gaan die meer staken, ten tweede die kunnen die 18.000 fte niet invullen, want dat mogen ze straks niet zonder coronapas naar werk. Dat Oranje Land was toch bezig met digitalisering. Al jaren. Misschien wel een tiental jaar. Dan moeten de ongevaccineerden kunnen thuis werken. Zeker kantoor technisch. Anders is dat project digitalisering net als dat project energiemix of dat project huizen bouwen geen geslaagd project. Fabriek technisch is mogelijk een ander verhaal.

    Zilver doet het keurg. Die $23 houden. Blijft wel een gevecht rond deze koersen. Dit kan de derde dag worden dat die $23 het houdt, ze bouwen een bodem daar. Niet door heen zakken, want overtuigend weg raken van die $23 is het niet. Brentjes probeert het. Voorlopig ook niet overtuigend. Maar TTROO ook hier een paar dagen wachten met shorts op de Brentjes.

    O jee. Amerikaanse aardgas gaat hoger. Nu gaan ze straks geen gas meer brengen naar Europa.

    Gooi de aandelenbeurzen maar open, we willen vermoedelijk een kwart AEX puntje toevoegen aan de (bijna) Grootste Punten Index in de wereld. Waar een land groot in is of probeert te zijn, zo groot is hun aandelen index.
  2. forum rang 7 Doptieman 29 december 2021 10:07
    quote:

    fred optie schreef op 29 december 2021 09:35:

    Kijk doptieman dit is nu het bedrog waar he altijd vol van bent. Iedere dag hoger op niks.

    Andere kant op gebeurt het ook . Maar deze is over duidelijk.
    Ja Fred maar dat bedrog zie je iedere dag. Het Kapitaal regeert over de tellers.
    En nu wordt hij weer in de modus horizontaal 801.5 gehouden.

    Tijd is Premie de rest is bijzaak !!
  3. [verwijderd] 29 december 2021 10:10
    quote:

    'd Aandelen schreef op 29 december 2021 09:38:

    Op de week grafiek heeft de AEX een duidelijke trend omhoog ingenomen, de rode Keltner channels(KC) 178 en de groene KC 89 net zoals de blauwe KC 29 wijzen allemaal omhoog, zie plaatje
    De RSI beweegt zich ook boven de 50 lijn

    invst.ly/w-6m9
    He Daan kan je nou echt op basis van deze omzetten een trend zien?
  4. CmP wanabie 29 december 2021 10:15
    quote:

    Doptieman schreef op 29 december 2021 10:07:

    [...]

    Ja Fred maar dat bedrog zie je iedere dag. Het Kapitaal regeert over de tellers.
    En nu wordt hij weer in de modus horizontaal 801.5 gehouden.

    Tijd is Premie de rest is bijzaak !!
    Waarom ga je dan geen futures Ndq of zo handelen en zeg je die opties vaarwel als je er niets mee kunt.
    Of ga er korter op zitten en pak elke beweging met of zonder hedge, kleine bedraagjes dat wel, maar dat moet jij wel kunnen toch?
  5. forum rang 6 d' Aandelen ' 29 december 2021 10:45
    quote:

    lonely wolf schreef op 29 december 2021 10:10:

    [...]He Daan kan je nou echt op basis van deze omzetten een trend zien?
    Ik kijk alleen naar de signalen en dat de omzetten in de dagen rond Kerst en Nieuwjaar laag zijn is toch bijna een vast gegeven, de signalen geven een opwaartse trend aan op de lange termijn.
    Ik ben van die future zenuwen handel afgestapt waar veel te veel tijd in ging zitten en richt me op de langere termijn op aandelen die de potentie hebben om een stuk te kunnen stijgen en aandelen die dividend uitbetalen.

    Daar gebruik ik ook de dezelfde grafieken voor als eerder getoond met het principe laag kopen hoog verkopen, ik heb gewoon geen zin meer om de hele dag de koersen te zitten volgen terwijl er zoveel andere leuke dingen te doen zijn.

    Of natuurlijk hoog verkopen en laag terugkopen.
  6. forum rang 6 d' Aandelen ' 29 december 2021 11:05
    quote:

    lonely wolf schreef op 29 december 2021 10:58:

    Mijn bescheiden mening,het ligt er belabberd bij anders hadden ze het al veel hoger gezet deze week.
    Ik wacht januari maar af en dan maar hopen op hogere omzetten en volatiliteit, tot die tijd doe ik weinig tot niets.
  7. forum rang 6 ttroo 29 december 2021 11:10
    Pfoe. U wilt de laatste dagen van het bijna oude jaar echt niet vooruit.
    Terwijl de Amerikanen opzweep muziek draaien op de beurzen draait u drama muziek noten op uw beurs. Ik zag zelfs een 799.95 op de AEX future staan. Tja. Royce liet het al zien. Het gaat niet zo gemakkelijk meer. Zolang u de Amerikanen hebt, scheelt dat. Maar hoe lang gaan de Amerikanen het volhouden om u steeds hoger mee te sleuren met uw drama muziek?
71 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links