Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: ECB trapt op de rem

Slotcall: ECB trapt op de rem

De AEX sluit weliswaar 0,8% in het groen, maar na een opening van +2% valt dit toch een beetje tegen. Het sentiment verslechterde na het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De ECB besloot vanmiddag om zijn opkoopprogramma volgend jaar te halveren tot €20 miljard per maand.

Dit is een verrassing, want de markt verwachtte dat de ECB maandelijks €40 miljard aan obligaties zou opkopen. Anderzijds maakte ECB-voorzitter Christine Lagarde beekend dat een renteverhoging er het komende jaar niet in zit. Dat terwijl zij wel rekent op een hogere inflatie.

Voor 2022 gaat de ECB nu uit van een stijging van het algemeen prijspeil van 3,2%. Ter vergelijking: dit was drie maanden geleden nog 1,7%. Wellicht dat de beurzen daarom hun winsten deels moesten prijsgeven. Immers, hoe hoger de inflatieverwachting hoe groter de kans op een renteverhoging.

Anderzijds denkt de ECB nog altijd dat de inflatie in 2023 beneden de doelstelling van 2% uitkomt. Maar goed, deze raming mag u met een korreltje zout nemen, want niemand weet hoe snel de prijzen over twee jaar stijgen. Er kan in die periode nog zoveel gebeuren. Dat is de laatste maanden met o.a. de extreme stijging van de grondstofprijzen wel duidelijk geworden.

PostNL

Een aandeel dat zijn winst wel grotendeels kon vasthouden is PostNL (+2,7%). Dan hebben we het alleen over vandaag, want sinds de zomer is de klad er aardig ingekomen. In mei piekte de koers van de post- en pakketbezorger nog op €5. Inmiddels staat het aandeel bijna 30% lager.

Dat terwijl er in die periode toch echt een grootaandeelhouder aan boord is gekomen. De Tsjechische miljardair Daniël Kretinsky heeft een belang van 20% in het bedrijf, maar niet iedere belegger is blij met deze zakenman. 

Volgens sommige beleggers werkt deze man samen met de shorters om zo de koers laag te houden, zodat hij met Royal Mail, waar hij ook aandeelhouder van is, voor een prikkie de boel kan overnemen. Wat mij betreft is het vergezocht, maar De AFM neemt het hoog op en is een onderzoek gestart.

Analist Martin Crum kijkt gewoon naar de harde cijfers en merkt op dat PostNL niet bepaald duur is. Of het aandeel ook koopwaardig is, leest u in het onderstaande artikel.

Stel hier uw vragen voor de podcast

Morgen is het alweer vrijdag en dat betekent dat Arend Jan Kamp en ik de microfoons weer uit de kast zullen toveren om een nieuwe IEX BeleggersPodcast voor u gaan maken. Heeft u na deze rumoerige week een vraag aan ons? Stel die dan hieronder in de reacties.

Rentes 

De.vergoedingen op tienjaars staatspapier lopen aardig op. Met name de rentes van de zuidelijke eurolanden vliegen omhoog. De Nederlandse rente doet het met een plusje van 1 basispunt echter wat rustiger aan. Deze oplopende rentes zijn het gevolg van het havikse rentebesluit van de ECB.

 

Brede markt

  • De AEX sluit 0,8% in het groen en daarmee presteren we een tikje minder goed dan de DAX (+1,1%) en CAC (+1,4%).
  • Wall Street geeft de openingswinst uit handen. De Nasdaq (-1,4%) gaat na een groene start helemaal door het putje.
  • De euro wint 0,2% en noteert 1,131 ten opzichte van de dollar. 
  • De VIX klimt 0,5% tot 19,4 punten.
  • Goud (+1,1%) en zilver (+2,0%) kennen een goede dag.
  • Olie: WTI (+1,7%) en Brent (+1,3%) klimmen.
  • Bitcoin (-0,1%) houdt zich vandaag koest.

Het Damrak  

  • De chippers hebben hun openingswinst volledig prijsgegeven. ASML (-0,4%) en ASMI (-0,2%) openden ruim 4% in het groen maar sluiten met een kleine min. Alleen Besi (+0,9%) blijft nog enigszins overeind. Maar goed, laatstgenoemde ging gisteren als gevolg van een verkoopadvies van Morgan Stanley tegen de markt in omlaag.
  • De verzekeraars liggen er dankzij de stijgende rente goed bij. Met name Aegon (+2,9%) heeft de smaak te pakken. Onder leiding van topman Lard Friese bouwt het bedrijf zijn risico's af. Dit wordt gewaardeerd door beleggers.
  • Heineken (+3,7%) gaat lekker, maar dat geldt eigenlijk voor de gehele sector. Ook AB Inbev (+3,3%) doet namelijk aardig mee.
  • ArcelorMittal (+5,1%) speert er vandoor. De waardering van 3,5 keer de getaxeerde winst over 2022 is bijzonder laag. Maar ja, de markt gaat er vanuit dat de prijzen voor ijzererts en staal sterk gaan dalen. En dan kan het bedrijf de huidige winst natuurlijk niet vasthouden.
  • Basic-Fit (-0,5%) ligt er de laatste dagen bijzonder zwak bij. Vreest de markt nieuwe sluitingen?
  • Fugro (+6,6%) krabbelt op, maar de bodemonderzoeker zit nog altijd in een diep dal.
  • Bodemt Galapagos (+3,9%) uit? De volume zijn nog niet echt overtuigend.
  • Aalberts (+0,6%) kan niet echt profiteren van een koopadvies van Berenberg. Het koersdoel bedraagt €80.
  • Bouwer Heijmans (+6,2%) gaat goed. De Nederlandse overheid wil flink wat woningen bij bouwen en laat Heijmans daar nou net goed in zijn.

Adviezen

  • Aalberts: starten met kopen en €80 - Berenberg

Agenda vrijdag 17 december

  1. 08:00Duitsland inflatie PPI nov+1,9% MoMicon waarschuwing
  2. 10:00Duitsland IFO business klimaat decicon waarschuwing
  3. 11:00EU inflatie CPI nov (herziend)+4,1%
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Putten 16 december 2021 22:23
    Graag jullie mening over het aandeel Euronext. Het zou ook fijn zijn als er bij Premium een update van de analyse zou kunnen komen, de vorige is van voor de emissie.

    @ Niels, Er zit een duidelijke haak in de grafiek van JDE PEETS, heb je ze al gekocht of wacht je nog op een beter moment?

    Veel dank alvast!
  2. Little Dagobert 16 december 2021 22:44
    Voor de podcast: De beurs lijkt geen richting te kunnen kiezen. Dan weer twee dagen omhoog en dan weer omlaag. Kunnen jullie duiden wat er aan de hand is. Ook diverse individuele aandelen gaan op en neer. De ene dag de grootste stijger en de volgende dag weer bij de top drie dalers. Wie zitten er achter de schermen te kopen en te verkopen. Kijken we naar een spelletje van slimme traders die bewust deze patronen veroorzaken? en met welk doel? Graag enige duiding.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links