Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lente-effect

De verzekeraars hebben het de afgelopen weken heel goed gedaan en dat terwijl er over de financiële aandelen toch wel iets kritische te melden valt. In Amerika was er namelijk een stresstest waar vier van de vijftien banken niet door kwamen.

In Europa houden we volgens de kenners veel minder zware stresstesten, dus als wij de Amerikaanse versie hier zouden houden, dan zag de wereld er heel anders uit. Maar dat doen we lekker toch niet en dus is het normaal dat we uit ons spreekwoordelijke dakkie gaan.

Aegon had al eerder een koop gegeven, maar zelfs ING geeft nu een koopsignaal.

Nog gekker, zelfs Fortis (Ageas) geeft koopsignalen.

BNP Paribas is een meer kwaliteitsaandeel en is tegen een weerstand aan gebotst. Maar zal het aandeel zich laten stoppen?

Delta Lloyd - ik heb even geen grafiek - is wat achtergebleven als u het mij vraagt.

Goldman was door een naamgenoot in het nieuws met de Muppets. Gelukkig is er net weer een film, anders hadden we niet eens geweten wat hij bedoelde met Muppets. De daling op het aandeel was maar tijdelijk en de Twindicator staat nog steeds long. Er zijn blijkbaar dus helemaal geen problemen met financiële aandelen.

En de VIX blijft ook gewoon lows neer zetten. Nu noemde een van mijn collega’s het effect van expiratie op de VIX, waarbij korte termijn VIX futures worden verkocht voor expiratie en daarna weer gekocht. Of dit echt zo werkt zullen we zien en wat dat betreft moeten we dus de boel in de gaten houden.

Correlaties
Iets anders wat we in de gaten moeten houden is de correlatie tussen de dollar-yen met aandelen. In het verleden werkte dit perfect. Maar als ik de twee in een grafiek gooi. Rood is hierbij de dollar-yen en zwart is de S&P 500. Je gaat jezelf afvragen of de carry trade is uitgewerkt?

Ook de correlatie AEX en de euro-yen is niet meer wat het ooit (of nooit) is geweest. Rood is nu de AEX en zwart de euro-yen.

Wel vrolijk
Nu we toch lekker bezig zijn met grafieken. Puur technisch kan ik wel vrolijk worden van Alcoa.

Zelf van Arcelor Mittal word ik puur op de grafiek vrolijk. Los van de grafiek zie ik minder redenen maar alleen op de grafiek was ik ook positief op de financiële aandelen...

En als onze Binck-vrienden iets doorzetten, word ik daar ook nog bullish op.

Kortom, ook hier is het lente-effect te merken…. Toch zou ik willen blijven manen tot voorzichtigheid. Maar wellicht is dit leuk met calletjes te volgen. Met de huidige lage volatiliteit zouden de opties niet duur moeten zijn. Koop een call en heb lol...


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 maart 2012 11:55
    Brandjes blus je met water. Een krediet crisis met geld. En als de brand geblust is dan is de paniek voorbij. Bij een krediet crisis zie je de VIX dan weer onder de 15% duiken ... Maar bij een grote brand komt het voor dat er te weinig water is om de zaak te blussen. Kortom dat de paniek weer stijgt. En deze brand gaat jaren duren. Toch maar een Turbo Long op de VIX kopen ?
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links