Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Chinese staatsmijnen

Nieuw op IEX.nl: Ype Schaap. Of nou ja: nieuw, lang geleden, in 2004 schreef Ype al een paar goed gelezen verhalen op deze site in het kader van beurscompetitie Kempen Smallcap Challenge. Toen al probeerden we hem voor langere tijd aan ons te verbinden. Dat mislukte, maar de aanhouder wint, want we hebben Ype - tegenwoordig werkzaam bij vermogensbeheerder Antaurus - na acht jaar alsnog over de streep weten te trekken. Vanaf vandaag schrijft hij iedere woensdag een column, waarin hij zijn visie geeft over Nederlandse aandelen. Welkom (terug),Ype!


De Chinese economie heeft de laatste jaren enorm geprofiteerd van het westen. Scheepsladingen vol met allerlei producten vonden hun weg naar de afnemers in de Verenigde Staten en Europa.

Maar de Chinezen merken dat het stiller is geworden aan de overkant en dat vraagt om een reactie van de Chinese overheid. De Chinese premier heeft zelfs moeten afkondigen dat de groei in 2012 zal uitkomen op slechts 7,5%.

De reactie van de Chinezen op de afnemende groei is er, volgens mij, recent gekomen en die klonk niet best voor de westerse bedrijven. Maar ik heb een Nederlands antwoord op deze Chinese reactie: DSM!

Geen concurrentie gewenst
Nu de Chinese producenten niet meer zo eenvoudig in het buitenland terecht kunnen met hun producten willen de Chinezen nu geen buitenlandse concurrentie tegenkomen in China. De Chinese overheid wil vooral eigen producten aan het eigen volk verkopen.

Produceren en veel afzetten in eigen land lijkt de Chinese visie voor 2012. Veel hebben de Chinezen zelf in huis, maar vooral technologisch hoogwaardige materialen en farmaceutische ingrediënten staan hoog op het Chinese verlanglijstje.

DSM weet van de wensen van de Chinezen af en heeft al eerder aangegeven de omzet in China te willen verdubbelen tot 3 miljard dollar in 2015. Waar DSM mee kan scoren is de divisie Materials Sciences. DSM wil met deze divisie, waar ook de ijzersterke Dyneema vezel in zit, een flinke omzetgroei realiseren en de marges oprekken tot 17%-plus.

Hoogste eisen
DSM kan ook farmaceutische ingrediënten leveren aan de Chinezen. DSM is vorig jaar met het Chinese Sinochem een samenwerking gestart in actieve farmaceutische ingrediënten. De meeste producten van deze samenwerking worden op biotechnologische basis geproduceerd en voldoen daardoor aan de allerhoogste eisen.

DSM scoort al in opkomende markten en haalde in 2011 bijna 40% van de omzet uit deze snelgroeiende markten. DSM’s wens is om in 2015 50% van zijn omzet te behalen in opkomende markten. De innovatieve producten en ingrediënten behaalden in 2011 al 18% van de omzet en daarmee kan DSM een prachtige marge scoren.

Van de in 2015 gewenste 3 miljard dollar omzet in China behaalde DSM er in 2011 al 2 miljard. Om de business in opkomende landen nog meer kracht bij te zetten heeft DSM de hoofdkwartieren van diverse afdelingen al naar Azië overgebracht.

Gezondere producten
Naast de geavanceerde materialen en farmaceutische ingrediënten, waar ook het oude Gist Brocades zijn plek in gekregen heeft, bezit DSM ook nog een sterk presterende divisie die zich bezighoudt met gezonde voeding. DSM levert hoogwaardige ingrediënten waardoor de voedingsmiddelenindustrie in staat is gezondere producten te leveren.

Zeker nu de westerse wereld in een rap tempo vergrijst wordt er steeds meer aandacht besteed aan het voorkomen van ziektes. DSM ontwikkelt ingrediënten die, toegevoegd aan voedsel, gezondheidsvoordelen opleveren.

Maar terwijl de wereld vergrijst komen er ook steeds meer jonge kinderen en ook in die ontwikkeling eist DSM zijn rol op. In 2011 kocht DSM het Amerikaanse Martek. Martek produceert voedingsingrediënten op basis van meervoudige onverzadigde vetzuren die vooral toegepast kunnen worden in zuigelingenvoeding.

Voorzichtig optimistisch
Vorige week sprak DSM op een analistenpresentatie, ondanks de economische onzekerheden, toch over een voorzichtig optimistisch vooruitzicht voor 2012. Ik begrijp dat dus wel!

Tot slot sta ik nog even stil bij een recent door DSM afgekondigde samenwerking met het Amerikaanse Poet. Bij het horen van de naam Poet moet DSM al gedagdroomd hebben! Poet is ’s werelds grootste ethanolproducent en dit bedrijf gaat samen met DSM een volgende stap in bio-ethanol zetten.

Bio-ethanol is een groen alternatief voor benzine. De nieuwe bio-ethanol zal gemaakt worden van oogstresten (cellulose) van maïs. DSM gaat met Poet 250 miljoen dollar investeren in deze (bio)groeimarkt en verwacht een enorme groei.

De cellulose bio-ethanolmarkt zal, volgens marktvorsers, in 2022 een omvang hebben van 50 miljard dollar! De waarde van de vergisting- en enzymentechnologie, die DSM dus levert, zal ongeveer 3 tot 5 miljard dollar bedragen op de genoemde  50 miljard dollar.

Snelle innovatie
DSM verwacht in 2014 de eerste bijdrage aan de winst van deze nieuwe samenwerking. U merkt het al, van de staatsmijnen en het oude DSM, dat zich vooral bezighield met basischemie, is weinig meer overgebleven.

DSM, nu actief in gespecialiseerde chemicaliën, lichte maar zeer sterke (bio)materialen en vitaminen, is een snel innoverend bedrijf geworden waarvoor in opkomende markten een prachtige toekomst is weggelegd.

Maar ook in het oude westen is nog veel te halen voor DSM. Ik ben erg enthousiast over DSM en voorzie een prachtige toekomst voor dit bedrijf. Zelfs de Chinezen kunnen momenteel niet om DSM heen. Als dat geen succes op gaat leveren dan weet ik het niet meer!

Schaap heeft geen positie in DSM.


Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux-aandelen. Elk Benelux-aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Schaap schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Antaurus B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ype Schaap

Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Voorheen werkte Schaap voor de Rabobank, Van Meer James Capel en Kempen & Co. De laatste jaren heeft Schaap als zelfstandige, veel geschreven over ontwikkelingen op de beurs. Sinds 1984 bemoeit hij zich ...

Meer over Ype Schaap

Recente artikelen van Ype Schaap

  1. feb '13 Niets aan de hand, ahum 5
  2. jan '13 Failliet Frankrijk 4
  3. jan '13 Bazel, Bazel, we hebben een oplossing 7

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 maart 2012 17:23
    Natuurlijk is onze hoogstaande technologie welkom in China en zo gaan we maar verder met de arbeidsmigratie naar Azie. De gevolgen worden met de dag meer en meer zichtbaar, (door het massaal sluiten van onze fabrieken in Europa) werkloosheid neemt toe, in de zuidelijke Europese landen al tot 25%, maar ook bij ons stijgt de werkloosheid enorm. Intussen gaat China steeds meer van zijn productiecapaciteit voor de eigen markt benutten en zal het welvaartsniveau in Azie flink toenemen. Dat in contrast met Europa waar het omgekeerde proces plaatsvindt en naast de enorme werklooshied ook het welzijnsniveau minder en minder wordt. Laten we vooral hiermee doorgaan en Azie (China) volproppen ,met productiebedrijven, korte termijn visie! Zo rennen we met heel Europa naar de afgrond. Goed gedaan Multinationals (DSM), dat wordt een fijne toekomst voor de Europese jeugd.
    Waar blijven de verontwaardigde politici of vinden die dit ontvluchtingsgedrag(arbeidsmigratie) prima. We kunnen natuurlijk altijd wat extra Euro's printen en zo komt alles weer goed, toch heren politici?
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links