Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Advies aan Mark, Maxime en Geert

Als een bedrijf groeit en meer aandelen uitgeeft vind iedereen dat prima, maar als een land groeit en meer schulden maakt vinden we dit niet oké. We kijken te vaak naar nominale getallen, maar soms is het ook niet goed om te gefocust alleen naar percentages te kijken.

Veel landen hebben begrotingstekorten. Sommige landen, zoals Spanje, hebben daar al jaren lak aan. Nederland moest hier jarenlang het belerende vingertje over opsteken, met als gevolg dat de hele wereld nu over ons heen valt en we nu ineens gaan bezuinigen op een moment dat we dat juist niet zouden moeten doen. 

Het maken van schulden (of beter het stoppen met extra schulden maken) heeft een direct gevolg voor de groei. Ik heb het al vele malen gezegd: doordat wij de Grieken verplichten om te bezuinigen valt de economische activiteit terug (zeker als de ambtenaren een groot deel van je economie zijn) en dus vallen de belastingen tegen en moet je nog meer bezuinigen. Kortom, je bezuinigt je eigen groei weg. 

Gasbel
Nu ben ik natuurlijk ook geen aanhanger van de linkse stroming die al jarenlang geld heeft vernietigd door ook in opgaande economische jaren de boel te stimuleren. De gasbel is jarenlang gebruikt om alle gaten te dichten. Zonder de gasbel zou ons begrotingstekort zelfs boven de 6,5 procent liggen. 

Uiteindelijk is het wat mij betreft sowieso niet te verkopen dat je enerzijds een megabedrag naar banken gooit en anderzijds de bevolking afknijpt in deze toch al zware tijden. Overigens gaat het geld naar de banken gewoon door, afgelopen week werd er een recordbedrag voor een recordlage rente aan de banken geleend.

Dit kost de overheid gewoon geld. Ze zouden het bedrag ook aan andere partijen kunnen uitlenen en dan een veel hogere rente ontvangen. Dus zowel door de voordeur als de achterdeur wordt er geld naar de banken gestort en ik zeg niet dat dit onverstandig is - het  is klaarblijkelijk nodig - maar wel is het onverstandig om nu te bezuinigen. 

Bijna verkoopsignaal AEX
Op deze manier blijft de AEX een underperformer in Europa. De EB indicator geeft bijna een verkoop. Ik zeg bijna want we moeten nog wel iets terug voor we officieel een verkoopsignaal krijgen. 

In de Twindicator raken we zelfs verder weg van het verkoopsignaal. 

De EB indicator op de DAX heeft ook nog geen verkoop gegeven. 

Toch vind ik dat de Dow Jones ook aan het verzwakken is. 

Ridicuul plan
Het is dus niet alleen maar Europa dat de schuld krijgt. Bijna humor vind ik de PVV, die de gulden weer terug wil. Ik zou zeggen: als je de conversie op 1 op 1 doet is dat prima, maar anders breng je de economie helemaal omzeep. Want denkt u nu echt dat je je tank volgooit als je met de huidige benzineprijs gaat afrekenen? Bestel ook eens een broodje of een biertje in de horeca en reken af met guldens…

Enfin, het is zo'n ridicuul plan dat we het nog maar even over de benzineprijs gaan hebben. De huidige niveaus doen pijn, maar ook hier weer vooral door belastingen. 

De olieprijzen zijn nog niet eens op hun oude niveaus. Het enige geluk dat we hebben is dat Obama herkozen wil worden en daarom iets aan de olieprijs moet gaan doen. 

 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 maart 2012 13:41
    Beste Frank,
    Maar weinigen twijfelen aan je betoog over hoe je groei zou moeten stimuleren. Echter, daar gaat het nu niet om. Op dit moment vind je geen slachtoffers meer die deze schulden willen financieren. Ik heb ook tegen mijn pensioenfonds gezegd dat ik zeker mijn geld terug wil hebben en dat ik bepaalde staatsobligaties niet in mijn portfolio wil hebben. Volgens vele politici ben ik daardoor een smerige speculant. Je kan dus wel willen blijven uitgeven, maar er is geen gek meer te vinden die dit wil financieren (tenzij tegen beduidend hogere rentes als betaling voor het risico).
  2. [verwijderd] 5 maart 2012 14:52
    Je zal toch idd 200 gulden moeten afrekenen voor een tank benzine.
    Of 600 piek voor de zorgverzekering in de maand buiten de gemiddelde €3000 voor de zfw premie. Een fles Coca Cola voor 3 gulden en 50 cent. 5gulden voor een biertje in de bar. 40 gulden voor 1 kaartje voor de dierentuin gezellig met zijn viertjes voor 160 piek aan entree kaartjes.

    Er zijn toch diverse economen die aangeven dat de laatste 10jaar de inflatie maar tussen de 10 en 15% is opgelopen. Ben ik nou zo slim of zijn zij nou zo dom?

    Succes ermee Geert Wilders
  3. raulgol 5 maart 2012 15:00
    Die Rutte en De Jager kunnen niet rekenen: ze presenteren alleen maar tegenvallers.
    Als ik een rekenfout maak kost het mij geld, bij deze vriendjes van de banken helaas ook.
    Een arts die zijn/haar werk niet goed doet wordt uit zijn/haar ambt verheven, een woningcorporatiedirecteur die zijn werk niet goed doet krijgt 3,5 mio mee.
    Mark en Jan-Kees moeten zich diep schamen dat zij aan het roer staan van zo'n misselijkmakende graaicultuur.
  4. [verwijderd] 5 maart 2012 16:50
    "Als een bedrijf groeit en meer aandelen uitgeeft vind iedereen dat prima, maar als een land groeit en meer schulden maakt vinden we dit niet oké."

    Cees, dit zijn appels met peren. - Aandelen - MAG je als entiteit terugbetalen, en - Obligaties - MOET je als entiteit terugbetalen.

    Een ander fenomeen is; "De staat zijn wij allemaal, maar wie is de Staat?"

    Als burger heb je het recht om een land te verlaten, zonder dat je een cent voor ontvangen diensten nog hoeft na te betalen bij een eventueel vertrek. Ik bedoel te zeggen: Als de helft van de Nederlanders morgen besluiten te 'vertrekken' dan draagt rest van de nog overgebleven Nederlanders de nog openstaande schuld.

    Bij aandelen of andere gelijksoortige eigendomsbewijzen, ontloop je dit fenomeen nooit. Om van je rechten en plichten verlost te zijn, zal je je aandelen moeten vervreemden in juridische zin.
  5. taurus86a 5 maart 2012 18:49
    Als Nederland een bedrijf was, dan praatte men er een middag en een avond over en dan was die 3% reductie op de uitgaven volledig rond.
    Persbericht; 200 ontslagen, kostenreductie en Klaar was Kees.
    Maar als een regering het verkeerde lootje koopt en men zit mis, dan moet ze weer geld hebben om een nieuw lootje te kopen. Nederland gokte op de Service industrie en Duitsland op de Produktie industrie en wie heeft er weer gewonnen? Duitsland! En het lacht zich rot dat ze de Service aan Nederland hebben uitbesteed. Rutte en Verhagen; zelfs als gediplomeerde Geschiedkundigen falen ze in hun vak.
  6. Marconosto 5 maart 2012 18:50
    quote:

    Tinus weetveel schreef op 5 maart 2012 14:52:

    Je zal toch idd 200 gulden moeten afrekenen voor een tank benzine.
    Of 600 piek voor de zorgverzekering in de maand buiten de gemiddelde €3000 voor de zfw premie. Een fles Coca Cola voor 3 gulden en 50 cent. 5gulden voor een biertje in de bar. 40 gulden voor 1 kaartje voor de dierentuin gezellig met zijn viertjes voor 160 piek aan entree kaartjes.

    Er zijn toch diverse economen die aangeven dat de laatste 10jaar de inflatie maar tussen de 10 en 15% is opgelopen. Ben ik nou zo slim of zijn zij nou zo dom?

    Succes ermee Geert Wilders
    Dat is dus juist wat we hebben moeten! Een gevoels-deflatie. Toen de euro kwam leek alles goedkoop en de prijzen van o.a de horeca gingen omhoog. Dit noemde ze toen gevoels-inflatie. Als je dan straks 5 gulden moet afrekenen voor een pilsje koopt geen hond dat en zal de ondernemer zijn prijs moeten verlagen. Minder winst voor de ondernemer maar ook voor de leverancier van het bier waardoor die ook in prijs terug moet. Het betekent gewoon een soort reset die we hard nodig hebben.
  7. [verwijderd] 11 maart 2012 10:24
    Frank van Dongen weet de meest elementaire zaken nog niet op een rijtje te krijgen. Beste Frank, het is de ECB die het geld uitleent aan de banken, niet de overheid. De banken lenen dit geld uit aan bedrijven. Zo werkt het monetair systeem en de rente staat al een poosje laag.

    Trouwens, Frank, dat je begint over het betalen van ambtenaren om de Griekse economie te stimuleren is ronduit hilarisch. Ik heb weer gelachen vandaag.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links