Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Weer die chippers

Slotcall: Weer die chippers

De AEX (-0,0%) is vandaag niet vooruit te branden. Desalniettemin hebben we niets te klagen over het niveau. De hoofdindex sluit op 713 punten en dat is rondom de hoogste stand ooit.

Defensieve havens zijn vandaag even niet de place to be. Ahold en Unilever verliezen zo'n 1%. De chippers stijgen daarentegen vrolijk door. ASML (+0,7%), ASMI (+1,5%) en Besi (+0,9%) zetten niet voor het eerst dit jaar een nieuwe all time high op het bord.

Binnen de AMX zijn de uitslagen wat groter. AMG (-4,5%) maakte gisteravond een emissie van 10% bekend. De leverancier van speciale metalen, zoals Lithium en Vanadium, haalde €102 miljoen op tegen een koers van €32,50. Dit is 7% onder de slotstand van donderdag.

SBM Offshore (-6,0%) gaat €0,74 ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd zakt de oliedienstverlener slechts 1,5%. Basic-Fit (-3,1%) kent een baaldag, maar de koers ging de laatste dagen wel heel hard omhoog. Gisteren zette de sportschoolketen nog een hoogste koers ooit op het bord. Waar had het aandeel gestaan zonder lockdowns? 

Volkswagen

De parel van de Duitse beurs is dit jaar Volkswagen (-0,8%). De autobouwer is hard op weg om Tesla voorbij te streven. Afgelopen jaar verkocht het bedrijf 56.000 elektrische auto's in Europa en daarmee is de Volkswagen ID.3 populairder dan de Tesla Model 3.

Het voordeel van Volkswagen ten opzichte van Tesla is dat de Duitsers veel ervaring hebben met het bouwen van goede auto's met een mooi design. Anderzijds is Tesla met een market cap van $650 miljard duidelijk een maatje groter.

Elon Musk kan met zijn bedrijf dus relatief gemakkelijk geld ophalen bij beleggers om mee te investeren. Toch zal het mij niet verbazen dat Volkswagen binnen 3 jaar weer groter is dan Tesla. Maar goed, misschien is de wens vader van de gedachte. Ik heb namelijk zelf de aandelen Volkswagen.

Hoe collega Martin denkt over het aandeel, leest u in het onderstaande artikel

IEX-Beleggerspodcast

Het is weer vrijdag dus hebben we voor u een nieuwe podcast in de aanbieding. Arend Jan en ik bespreken op luchtige wijze de belangrijkste beursontwikkelingen van de afgelopen week. 

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • VIX onder 20: het is officieel rustig op de beurs
  • Technologiebedrijven geraakt door belastingplan Biden
  • Emissie AMG
  • Ongelukkige timing Prosus
  • Gilead houdt vertrouwen in Galapagos
  • Prosus verkoopt 2% belang in Tencent
  • Overnamespeculatie KPN
  • Tip van een influencer: Tim van Langzaamrijker.nl
  • Steunpakket Air France-KLM helpt beleggers niet
  • Tip van de week
  • Beursgang Coinbase en Robin Hood
  • Korte vooruitblik op komende week

Daarnaast introduceren wij vanaf volgende week een nieuwe rubriek waarin we een aantal vragen van luisteraars beantwoorden. Heeft u een leuke vraag? Stel hem dan hieronder in de reacties en wellicht beantwoorden wij hem volgende week.

Luister de podcast op Spotify, Google Podcasts en Apple Podcasts.

Rentes

De rentes gaan vandaag in een brede lijn omhoog.

  • Nederland: +4 basispunten (-0,24%)
  • Duitsland: +4 basispunten (-0,30%)
  • Italië: +7 basispunten (+0,73%)
  • Verenigd Koninkrijk: +3 basispunten (+0,78%)
  • Verenigde Staten: +2 basispunten (+1,65%)

De weeklijstjes

  • AEX deze week: +0,7%
  • AEX deze maand: +1,9%
  • AEX dit jaar: +14,2%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: +14,4% 

Technologie in de lift

De belastingverhoging van de Amerikaanse President komt vooral op het bordje van de technologiebedrijven, maar daar trekt de Nasdaq100 (+3,2%) zich niets van aan. Sowieso heeft Wall Street er zin in deze week.

 

AEX

Besi (+6,2%) kwam afgelopen dinsdag langs met een positieve winstwaarschuwing. De chipper uit Duiven rekent op een recordkwartaal. Prosus (-5,4%) verkoopt een belang van 2% in het Chinese Tencent en dat wordt door de markt niet gewaardeerd.  

 

AMX

De economische vooruitzichten trekken aan en dan moet u Aperam (+6,5%) hebben. Tenminste, deze week. Het is mij een raadsel waarom Air France-KLM 5% wint. Beleggers gaan vrees ik niet profiteren van het Franse steunpakket. De markt denkt er blijkbaar anders over. 

 

ASCX

Ordina (+12,7%) gaat als een speer. De ICT-dienstverlener heeft de winstgevendheid de afgelopen anderhalf jaar flink weten te verhogen. Ook Lucas Bols (+6,9%) ligt goed. De destillateur kan niet wachten voordat de horeca weer open gaat.

 

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Dit weekend schrijft Arend Jan de vooruitblik. Fijn weekend toegewenst!

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 jan de vakman 9 april 2021 21:20
    Zit makita hier welop het juiste spoor? ordina zelf geeft aan alsnog in dec2020 het int div van 9,5c betaald te hebben en keert nu de rest uit te weten 14,3c als slotdiv, ik hoop uiteraard, dat ik er naast zit!!
    Waarom staat er een ander div voor sbm in de div agenda,die is hoger, welke is juist?
    Wel een dikke misser dat iex vandaag de div info van ordina liet ontbreken, terwijl hij maandag ex gaat, wel heel slordig dat ik bij de buurmam; de aandeelhouder moest spieken om te zien dat ik met ordina prima turbo kan spelen, foei iex, zeil eens een beetje scherper aan de wind!!
  2. forum rang 6 ff_relativeren 11 april 2021 23:42
    CNBC : "Microsoft doet haar 1-na grootste overname met het US $ 16 miljard overnamebod op Nuance Communications. De aankondiging wordt maandag verwacht. Nuance Communications is een specialist in Voice Software. Deze overname is voor Microsoft een uitbreiding van wat ze al op dit gebied hebben."

    Bron : www.cnbc.com/2021/04/11/microsoft-in-... .
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links