Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bogle bekritiseert ETF-opmars

This boggles the mind - in ieder geval op het eerste gezicht eventjes. John Bogle, oprichter van Vanguard, laat zich op BloombergTV kritisch uit over ETF's. Vanguard is groot geworden met dank aan zijn (goedkope) indexfondsen. Voor de draaiende camera's zegt hij nu over de snelgroeiende ETF-industrie:

“I am skeptical of the way they are being used. ETFs are the greatest marketing innovation thus far in the 21st century.  What we should be looking at is are ETFs the greatest investment innovation of the century? Are they the best thing for investors?  And the evidence is overpowering that they are not.”

Gooit Bogle nu zijn eigen glazen in? Niet helemaal natuurlijk. Zo is een indexfonds (die zijn Vanguard aanbiedt) iets anders dan een indextracker. Natuurlijk, de overeenkomsten zijn groot. Zowel het indexfonds als de ETF proberen de beta van een index te vangen. Het grootste verschil zit 'm in de verhandelbaarheid.

Een indexfonds is een beleggingsfonds en heeft daarom slechts één prijs per dag, terwijl een ETF door de dag heen de real time intrinsieke waarde van de index volgt en de hele dag verhandelbaar is. Daardoor kan de ETF een (bescheiden) premie of discount hebben ten opzichte van de index. Met dat besef is de uitspraak van Bogle iets minder opvallend.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Amerikaanse consument heeft geld genoeg
  2. 07 mei Must read: Inspelen op Amerikaanse verkiezingen
  3. 06 mei Must read: "I hope I come next year"

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links