Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Drie Griekse kwaden

Soms moet je kiezen uit twee kwaden, soms uit drie. Steen Jakobsen, hoofdeconoom van de Deense Saxo Bank, ziet na de meest recente ontwikkelingen en de verbale rotfruitsmijterij tussen Griekenland en Duitsland drie mogelijke voortzettingen van de zich al jaren voortslepende Griekse tragedie.  De markt verwacht ‘elk moment’ en Griekse bailout, maar Jakobsen vraagt zich af of de onderhandelende partijen een paar weken of slechts een paar dagen tijd proberen te kopen.

De Deense doemdenker ziet drie mogelijke scenario’s die zich zouden kunnen ontvouwen in de komende dagen.

1. een overbruggingskrediet
2. een soft-default
3. een Griekse euro-exit

Scenario 1 lijkt het meest waarschijnlijk, stelt Jakobsen. Met een overbruggingskrediet kan de deadline van 20 maart worden gehaald. Dat is financieel de goedkoopste oplossing, erkent de Deen, maar de politieke kosten daarvan zijn het hoogst, waarschuwt hij. Het zou de enorme kloof tussen de Grieken en de Duitsers pijnlijk blootleggen. Beide partijen zijn gefrustreerd door elkaar en de heftige discussie gisteren was volgens Jakobsen ‘niet geheel volgens het diplomatieke protocol’.

De markt lijkt dit scenario ook in te prijzen gezien de koersstijging van de Griekse obligatie die op 20 maart expireert.


Een soft-default ziet Jakobsen niet snel gebeuren. Er zouden daarbij wat noodleningen blijven lopen en de markt zou moeten worden overspoeld met liquiditeit om besmetting van Spanje, Italië en Portugal af te wenden. Of dat lukt, hangt af van de constructie van zo’n soft-default, mijmert Jakobsen. “En met politici aan zet is het een tijdsverspilling daarnaar te gissen, want zij gedragen zich notoir irrationeel”.

Optie drie – de Grieken houden de eer aan zichzelf en trekken zich terug uit de euro – is ook onwaarschijnlijk. Er zijn in veel landen (Frankrijk bijvoorbeeld) verkiezingen op komst, en niemand wil de kans lopen voor die tijd een enorme flater te slaan en daarop afgerekend te worden door het electoraat. Jakobsen vreest dat daarom gekozen wordt voor wat hij ‘de slechtste optie’ noemt: het kopen van nog meer tijd.

We now need to create a bailout for the bailout which follows the Plan for a Plan to have a plan. Begrijpelijk, zegt Jakobsen dan ook, dat de markt volledig in de war is en zich alleen nog maar richt op de onbegrensde liquiditeit die wordt gecreëerd.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 09:45 Must read: Dit zijn de plannen van de nieuwe regering
  2. 15 mei Must read: Powell heeft geduld
  3. 14 mei Must read: Elektrisch rijden wordt dit jaar écht betaalbaar

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links