Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'QE en LTRO stutten aandelenmarkt'

De vaart is er misschien een beetje uit, maar de aandelenmarkten koersen nog altijd omhoog, ondanks de toenemende problemen in Griekenland. Dat wijst er volgens beleggingsstrateeg Joost van Leenders van BNP Paribas Investment Partners op dat de financiële markten denken dat de wereldgroei de Helleense crisis wel kan absorberen. De dalende spreads op schuldpapier uit Spanje, Italië en Portugal bevestigt dat beeld, hoewel de Portugese spread zorgwekkend hoog blijft.

Met de driejarige LTRO heeft de ECB tijd gekocht en er komt deze maand nog een tweede ronde aan, waarmee de liquiditeitsinjectie naar verwachting oploopt tot 10% van het bbp van de eurozone. En ook de centrale banken in Japan en het VK kondigden een nieuwe ronde van kwantitatieve versoepeling aan. Dat monetaire beleid stut de aandelenrally, maar bij BNP Paribas blijven ze voorzichtig.

Volgens Van Leenders bieden de waarderingen geen overtuigend argument om aandelen te kopen. Bovendien wenden de banken de liquiditeit die de centrale banken verstrekken in veel delen van de wereldeconomie niet aan om meer kredieten toe te kennen. En daarnaast lijft de Griekse crisis – met besmettingsgevaar – dooretteren en nemen ook de geopolitieke spanningen rond Iran toe.  De Grieken gaan (wéér) meer tijd krijgen om aan de voorwaarden voor een nieuw hulppakket van 130 miljard te voldoen. Maar daarmee zijn de fundamentele problemen niet verholpen.

Elders in de wereld
De economie van de VS blijft het beter doen dan die van de eurozone, ziet Van Leenders. Het vertrouwen van de Amerikaanse consument nam wel af, maar dat is geen punt van zorg omdat het om een relatief kleine daling gaat na vijf maanden van sterke stijgingen. De retailverkopen verbeterden na recente zwakte, maar de cijfers wijzen nog niet op een sterke consumptiegroei.  De economie van de eurozone kromp in het laatste kwartaal van 2011 en hoewel de voorlopende indicatoren wellicht hun bodem hebben bereikt, is de kans groot dat de groei ook in het lopende kwartaal negatief zal uitvallen.

In China vertekende het nieuwjaarsfeest de cijfers, waardoor Van Leenders geen duidelijk zicht zegt te hebben hebben op de huidige trend. De inflatie steeg onverwacht, maar dat ons geen reden tot bezorgdheid omdat de stijging gelinkt was aan de voedselprijzen die altijd oplopen rond het Chinese Nieuwjaar. De inflatie in het non-food segment is gedaald. Inflatie zal dus wellicht geen hinderpaal vormen voor verdere monetaire versoepeling in China.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 09:45 Must read: Dit zijn de plannen van de nieuwe regering
  2. 15 mei Must read: Powell heeft geduld
  3. 14 mei Must read: Elektrisch rijden wordt dit jaar écht betaalbaar

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links