Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Saxo: Griekse tragedie op komst

“Een bijeenkomst die een einde maakt aan alle bijeenkomsten” – dat is wat Steen Jakobsen, hoofdeconoom van Saxo Bank, voorziet voor de EU. Een bijeenkomst der ‘kardinalen’ moet de 'full blown' Griekse tragedie – die zich dit voorjaar ten volste ontwikkeld heeft – bezweren. Waarbij Jakobsen met klem benadrukt dat hij wel degelijk 'heel positief is voor de toekomst van Europa’.

Het probleem ligt in Griekenland. Hij haalt de beroemde Spaanse schrijver en filosoof George Santayan aan: “In Greece, wise men speak and fools decide”. Hij memoreert aan de Griekse tragedies die van oudsher werden eind maart en begin april werden opgevoerd, ter viering van de komst van Dionysus, de god van de oogst én van ‘rituele gekte en vervoering’.

Gezien het feit dat de Grieken enkele belangrijke aspecten van de hedendaagse situatie over het hoofd lijken te zien, is zo’n bezoekje van Dionysus deze lente symbolisch genoeg, niet iets waar de Grieken raar van op zouden moeten kijken, schertst Jakobsen. Wat zijn dan die gebeurtenissen die aan de raadsheren in Griekenland en de rest van Europa voorbij gaan? Allereerst is dat het gegeven dat de laatste EU-bijeenkomst feitelijk alleen voor Duitsland gunstig was, meent Jakobsen.

Het begin van iets beters
Ten tweede is dat de impasse van de EU veroorzaakt door politieke tijdslinies – namelijk dat er tot de eerst ronde van de Franse verkiezingen – 22 april aanstaande – geen belangrijke beslissingen over de EU genomen zullen worden. Tenslotte lijkt men te vergeten dat de rest van de wereld zich lang niet zo om Europa bekommert, als zij dat zelf doen. Jakobsen – net terug van een reis langs onder meer Rusland, het Midden Oosten en China – viel op dat dit soort landen van mening lijken te zijn dat de Europese schuldencrisis is ontstaan in Europa, en derhalve ook daar opgelost moet worden.

De bereidheid van landen als China om zich aan het Europese continent en de bijbehorende schuldencrisis te verbinden door Europese obligaties te kopen, is nihil.  Zal de bijeenkomst der kardinalen voor het Europese continent uit de schulden halen? Dat laat Jakobsen in het midden. Wel benadrukt hij zoals gezegd zijn optimistische standpunt – met de vooruitzichten met betrekking tot groei, werkgelegenheid en aandelenmarkten als belangrijkste speerpunten.

Daarnaast bejubelt Jakobsen de aanpak van ‘de realiteit’ (ergo: de echte problemen) in tegenstelling tot het toepassingen van non-oplossingen zoals het bijdrukken van geld. Zelfs als een Griekse tragedie de komende weken de voorpagina’s sieren, is dat voor hem geen reden tot echte tragedie. “Die tragedie zal tegelijkertijd het begin van iets beters, iets nieuws zijn,” aldus Jakobsen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 09:45 Must read: Dit zijn de plannen van de nieuwe regering
  2. 15 mei Must read: Powell heeft geduld
  3. 14 mei Must read: Elektrisch rijden wordt dit jaar écht betaalbaar

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links