Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goldman: dit wordt een mooi jaar

Januari was een mooie maand vol optimisme, stelt Jim O'Neill, voorzitter van Goldman Sachs Asset Management. Ook de eerste dagen van februari hadden eenzelfde positieve glans, stelt hij in zijn nieuwste Viewpoints. Hoewel hij rekening houdt met een kleine terugslag, is O’Neill van mening dat de positieve stemming de komende tijd zal aanhouden. Daartoe vergaarde O’Neill de laatste weken ‘anekdotisch bewijs’ in de vorm van enkele belangrijke economische indicatoren.

Zo wijst O’Neill voor reden tot optimisme onder meer naar de werkloosheidscijfers in de VS. Voor de derde maand op rij toonden deze namelijk een daling. Tel daar geruchten over de ‘rebirth’ van de Amerikaanse productie bij op – met dank aan de zwakke dollar en de dalende energiekosten –  en je hebt een aardig beeld van O’Neills optimistische verwachtingspatroon. Plus: kansen die deze ontwikkeling in de VS biedt voor internationale beleggers.

Dalende werkloosheid ziet de Goldman-voorzitter ook in Duitsland. Daar bereikte het werkloosheidspeil onlangs het laagste niveau in twintig jaar. Volgens O’Neill lijken de optimistische Duitsers ‘vergeten dat de wereld in een grote crisis zit’. O'Neill: “Het lijkt erop dat niemand ze verteld heeft dat ze op weg zouden moeten zijn naar een recessie”, stelt hij met ogenschijnlijk cynisme vast. Volgens hem ligt de voedingsbodem van dit vruchtbare Duitsland in de Duitse verbinding met de BRICs (China!) en andere opkomende markten. Als China zoals verwacht de zachte landing doorstaat, zal Duitsland daar zeker profijt van hebben, meent O’Neill.

Een andere reden tot enthousiasme is het Europese sentiment dat O’Neill in Duitsland proefde – dat is namelijk lang niet zo vernietigiend als mensen de wereld doen laten geloven. O’Neill vroeg zo’n 130 beleggers naar hun visie op de toekomst op de Europese Monetaire Unie, en die was over het algemeen zeer optimistisch te noemen. Zo verwachtten slechts zeven van de aanwezigen dat Griekenland dit jaar uit de EMU zou stappen, terwijl de volle zaal ervan overtuigd is dat de monetaire unie eind 2012 nog steeds zal bestaan. Wel was de helft van de aanwezigen van mening dat Griekenland voor 2020 de EMU verlaten heeft. 

O’Neills optimisme is niet louter gestoeld op positieve geluiden uit verschillende Europese landen. Hij noemt China, nog altijd goed voor een reusachtige groei en ontwikkeling, net als de toenemende aantrekkelijkheid van landen als Mexico, Indonesë, Korea en Turkije voor beleggers. Al met al genoeg reden voor optimisme, aldus O’Neill.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 08 mei Must read: Amerikaanse consument heeft geld genoeg
  2. 07 mei Must read: Inspelen op Amerikaanse verkiezingen
  3. 06 mei Must read: "I hope I come next year"

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links