Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kansen in high yield obligaties

In de eurozone zijn momenteel aantrekkelijke investeringsmogelijkheden in bedrijfsobligaties met een hoog rendement, high yield bonds. Volgens Allianz Global Investors komt dat door de toegenomen risicoaversie - een gevolg van de schuldencrisis. De hoog renderende obligaties bieden momenteel een veel hogere spread vergeleken met een jaar geleden. Historisch gezien weerspiegelen de spreads in de high yield-markt niet zozeer de fundamentele waarden van dit segment, als wel de risicoaversie in de markt. 

De perceptie van het risico van beursgenoteerde bedrijven en de obligaties die zij uitgeven is aan het veranderen. Dit komt onder meer door de verslechterende kredietwaardigheid van overheden, wiens obligaties lang werden beschouwd als risicovrij. Volgens Oliver Gasquets, analist voor de kapitaalmarkten bij AllianzGI, zijn hoogrenderende obligaties veel minder gevoelig voor renterisico’s dan staatsobligaties.  

Beleggers zouden daarom veel meer moeten letten op mogelijke veranderingen in de kredietwaardigheid van de uitgever. Het percentage bedrijven dat niet meer aan de verplichtingen kan voldoen (het default percentage) in Europa lag volgens cijfers van Standard & Poor’s (S&P) de afgelopen twaalf maanden rond de 1,6%. Dit jaar loopt dat op tot 6%, en in het slechtste scenario maximaal 8,4%.

Daarnaast moeten beleggers selectief zijn bij het kiezen van sectoren en regio’s waarin zij willen beleggen. “Het is vandaag de dag belangrijk om een grondig proces door te gaan voor de selectie van obligaties. Ik blijf voorzichtig over de uitgiftes van banken, cyclische bedrijven en over uitgiftes vanuit de periferie van de eurozone”, aldus Alexandre Caminade, Chief Investment Officer van Credit Europa bij Alianz GI. “Gekeken naar verschillende sectoren, geef ik de voorkeur aan voeding, gezondheidszorg,  telecommunicatie en kabelbedrijven die zelfs in deze uitdagende tijden een kasstroom op gang kunnen houden. “

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 23 mei Must read: Het is tech en geeft nu ook dividend
  2. 22 mei Must read: Beursoptimisme is terecht
  3. 21 mei Must read: Chinese aandelen zijn dit jaar de winnaars

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links