Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Roze brillen op de beurs

Er zijn weer een hoop roze brillen op de beurs. Opvallend! In november 2011 waren ze niet te zien. In november raakte de AEX nog de 270. Daarom is het nuttig om even de thermometer in de beurs te steken.

Ik loop met u een aantal sentimentsindicatoren langs. Als eerste de overbought-oversold indicator. Deze indicator kijkt naar het aantal stijgers in de beurs versus het aantal dalers.

En het signaal is duidelijk rood, in november gaf deze indicator nog netjes aan dat u moest kopen. Vooral in Europa is het oppassen geblazen. De drie lijnen zijn:

  • Europa (rood)
  • Verenigde Staten (zwart)
  • Japan (blauw)

Ook als ik naar het onder de Amerikaanse beleggers (hier gemeten door de AAII, de Amerikaanse Vereniging van Effectenbezitters) kijk, zie ik ook hier een overmatige hoeveelheid optimisme. Ook hier dus een rood signaal.

Rustniveau
De VIX, de beweegelijkheidsindex, staat op een rustniveau. De VIX is eigenlijk een angstmeter. Ik hou zo’n beetje 20 aan als een niveau waar de angst minimaal is. In de grafiek heb ik het lijntje van de VIX omgedraaid (linkeras) zodat u goed kunt zien dat een hoge VIX overeenkomt met lage koersen.

De beste aankoopmomenten ontstaan als deze angstmeter hoog staat. Overigens werkt deze indicator maar een kant op: geeft alleen koopsignalen, geen verkoopsignalen. De VIX kan jarenlang in rust zijn.

Het sentiment onder Amerikaanse adviseurs is ook flink verbeterd. Deze adviseurs zijn momenteel een stuk positiever. Maar het kan nog meer, zoals begin 2010 of begin 2011. De blauwe lijn zijn de adviseurs, rood is de beweging in de S&P 500.

En dan als laatste de call-put ratio. Deze geeft ook geen hard verkoopsignaal. Ja, we zijn ook hier van pessimisme naar optimisme gegaan. Maar hier staan de optiebeleggers nog niet gillend op de banken. Er kan nog meer optimisme in de koersen komen, wat deze indicator betreft.

Dus:

  • twee sentimentsindicatoren geven aan dat er te veel optimisme in de koersen zit
  • twee andere indiceren dat er nog wat lucht in de koersen kan komen
  • de angstmeter zegt dat alle angst uit de koersen is

Al met al reden om te verwachten dat op basis van het sentiment even pas op de plaats gemaakt kan worden.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 watergeus 31 januari 2012 09:52
    Allemaal aardig mijnheer Corné maar de vergelijkijg gaat weer meteen naar amerika, die zijn altijd (te)optimistisch. Wat jammer toch dat analisten nooit ingaan op het structureel achterblijven van de AEX tov DJ. Zo is sinds 2000 de Dow Jones met 2000 punten gestegen en de AEX meer dan gehalveerd. Hebben NL bedrijven de junk status?, dan heb ik wat gemist. Zo niet waar ligt de verklaring. Men zegt dat de beurs niet is te voorspellen maar sommige zaken zijn heel voorspelbaar. Als vandaag groen opent en DJ futures gaan in de min dan eindigen wij nog meer in de min dan de DJ. Dit gebeurde vorig jaar plm 220 maal met een handjevol spreekwoordelijke uitzonderingen, dit prille jaar idem. wie schrijft daar nu eens over of is voor analisten NL allang de 51e staat van Amerika met focus uitsluitend op amerikaanse macro's. AEX loopt zwaar achter op vrijwel alle beurzen, zo bezien zou er toch reden zijn voor een positieve optimistische correctie.
  2. [verwijderd] 31 januari 2012 10:48
    het fenomeen dat watergeus beschrijft doet mij temeer verzuchten dat we ook in alle grote tv-beursprogramma´s naar een lichtkrant met dat stomme mandje AEX- aandeeltjes zitten te staren. Kunnen we dan in deze grote wereld niet over de rand van onze nationale emmer heen kijken? Ik vind het onbegrijpelijk dat we die paar aandelen van de AEX als MAATSTAF hebben. Zo weinig bedrijven, daarbij al die banken, geven natuurlijk rare uitslagen. Laten we beter een Europese mix nemen en net doen alsof we in een verenigd Europa leven. dan kunnen we ophouden om over die 25 meest kleine nationale aandeeltjes te struikelen.
  3. [verwijderd] 31 januari 2012 10:57
    Griezelbeer heeft gelijk maar ik denk dat je er ook mooi gebruik van kan maken.
    Doordat de banken al zo laag staan en Royal Dutch en Unilever 30 pct vd index uitmaken zal er zelfs bij een crash van Wallstreet heel wat moeten gebeuren om de AEX onder de 200 te krijgen. uiteindelijk zakken wij niet meer mee!!
    Puts verkopen op die strike voor steeds een half jaar of 9 maanden is volgens mij een eenvoudige winner de komende jaren. Heel fijn dat er zoveel angst in die puts zit.
  4. Tradingmate 31 januari 2012 11:44
    De angst die er in de beurs zat vanaf Juni/Juli was niet terecht (wat ik toen ook al zei).
    Terugkijkend, wat is er nu eigenlijk feitelijk veranderd sinds toen? Niets. Behalve dat Italië een stabielere regering heeft. Het enige verschil is, dat er nu anders gekeken word naar de "problemen". 5 jaar geleden waren de "problemen"er, 3 maanden geleden waren er de zelfde "problemen", en ze zijn er nu nog steeds.
    Dat de koersen nu weer een beetje terugkomen van hun duikvlucht lijkt me dan ook niet meer dan logisch. I zie dit niet als een opleving van optimisme.
    Als we echt optimistisch zouden zijn geweest dan had de AEX op 500 moeten staan, gelijk aan het niveau van 2008.
  5. forum rang 4 watergeus 31 januari 2012 18:27
    Dat is ook wat ik bedoel tradingmate tov van DJ hadden we veel hoger moeten staan. Zeker als je bedenkt dat Amerikanen een tijdbomtikkende staatsschuld hebben. Ze hebben alleen kredietbureaus die de andere kant opkijken (naar europa) om hun dollar overeind te houden. Maar ik denk dat het probleem te verklaren is uit cultuurverschillen en niet uit economische argumenten. Nederlanders zijn banger en pessimistischer dan Amerikanen. Ook opportuner en risicomijdend. Vandaar de opwinding in de dagdraad om de beurs altijd naar beneden te praten. en als ie diep valt dan pas weer in stappen want dan moet het ooit goed komen. Vrees als amerika een keer door het putje gaat, wij absoluut volgen of er reden voor is of niet is bijzaak. Historisch hangt Nederland als een slaaf zonder eigen wil aan Amerika(en vooral onze analisten). Zelfs hun consulaat in Adam mag een hele straat NL grondgebied afzetten voor een verbouwingkje! Wie mag dat nog meer behalve Israel.
  6. Mathijs80 31 januari 2012 22:47
    @Corne van Zeijl. Op kantoor hebben we met verbazing de year-to-date rendementen van de verschillende indices bekeken. Ik heb de getallen even niet paraat, masr wat maakt de enorme verschillen tussen de verschillende indices? Aex underperformed de dax big time. Hoe zie jij (of andere vrienden hier) die soms enorme verschillen?
  7. [verwijderd] 1 februari 2012 00:07
    quote:

    Mathijs80 schreef op 31 januari 2012 22:47:

    @Corne van Zeijl. Op kantoor hebben we met verbazing de year-to-date rendementen van de verschillende indices bekeken. Ik heb de getallen even niet paraat, masr wat maakt de enorme verschillen tussen de verschillende indices? Aex underperformed de dax big time. Hoe zie jij (of andere vrienden hier) die soms enorme verschillen?
    Kijk naar samenstelling en weging AEX, dan word er heel veel duidelijk...

    Arcelor Mittal halveert en had een weging van +/- 7%, dat is dus voo de AEX al 3,5%. Op één fonds!!
  8. [verwijderd] 1 februari 2012 00:17
    quote:

    watergeus schreef op 31 januari 2012 09:52:

    Zo is sinds 2000 de Dow Jones met 2000 punten gestegen en de AEX meer dan gehalveerd. Hebben NL bedrijven de junk status?, dan heb ik wat gemist. Zo niet waar ligt de verklaring.
    In de index zaten toen KPN, Getronics, UPC (ten onder na de Internet-bubble) en héél zwaarwegend ABN AMRO en Fortis. Moet ik je uitleggen hoe het daarmee gegaan is?
  9. [verwijderd] 1 februari 2012 08:14
    Beste IEX lezers,

    Inderdaad heeft het ruimhartige toelatingsbeleid in de internet jaren, voor sterke verliezen gezorgd. Als ik de MSCI Europe, een hele brede index (400+ bedrijven) en de AEX dan zit er in de afgelopen 2 jaar nauwelijks verschil in. Leuk om eens een column overte schrijven. Mijn dank voor de inspiratie.

    met vriendelijke groet
    Corne
  10. Mathijs80 1 februari 2012 21:53
    Terugkomend op mn eerdere post, year to date rendementen van verschillende beurzen.

    Spanje 1.52%
    Zwitserland 2.25%
    UK 3,92%
    Nederland 2,10%
    Noorwegen 4,25%
    Frankrijk 6,57%
    Italie 7,79%
    Belgie 8,70%
    Duitsland 12,18%
    (Laat ik Rusland nog even buiten beschouwing, een plus van 15%)

    Ik kan me voorstellen dat indices niet met elkaar meebewegen, maar zulke grote verschillen tussen Duitsland en Nederland lijken me weer wat overdreven. En waarom die Zwitsers een ¨matige¨plus? Ook veel sterke bedrijven in de index. De zwitserse Frank staat al min of meer gefixed ten opzichte van EUR dus dat kan het probleem ook niet zijn....

    Dat zijn dan mijn hersenspinsels...
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links