Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zoals januari gaat, gaat 2012

Een gezegde op de beurs is: zoals januari gaat, gaat het jaar. Tot nu toe gaat het prima op de beurs en dat zou dus kunnen betekenen dat we zoals ik steeds geroepen heb we een redelijk beursjaar gaan krijgen. De economische cijfers zitten nog niet echt mee maar de bedrijfscijfers zijn veelal beter dan verwacht.

Dit zorgt voor een vriendelijke stemming. Of dit echt aanhoudt? Ik voorzie op korte termijn een kleine teruggang. Maar als de cijfers nog meer gaan meevallen? Overigens niet alle cijfers vielen mee.

Neem de cijfers van SBM Offshore, die vielen toch behoorlijk tegen. Ik had gelukkig al veel eerder verkocht. Maar rond deze niveaus zou de koers steun moeten gaan krijgen en mogelijk is het een idee om ze weer op de te vangen.

Apple-flappen
Er worden echte flappen verdiend bij Apple: 46,33 miljard dollar omzet in één kwartaal (dat was 73% meer dan vorig jaar) en er zijn 37,04 miljoen Iphones verkocht dat is een plus van 128%. Ze verdienden 13,06 miljard. 

Nog een cijfer: 58% van de omzet komt buiten de Verenigde Staten vandaan en liet zich door de dollar niet beïnvloeden. Wie denkt apart te zijn met een Apple... Er zijn nu 315 miljoen apparaten op iOS dus Iphones, Ipads, et cetera. Een laatste cijfertje: Apple heeft 97,6 miljard dollar op de bank. Een grafiekje.

Nu ben ik een Apple-scepticus. Men denkt zelfs dat ik een Apple-hater ben, maar ik vind het voornamelijk en interessant fonds dat grote bewegingen kan maken en daarom zowel omhoog als omlaag heel interessant is voor de optiebelegger.

En nu zijn de bewegingen omlaag vaak heftiger dus het leukst voor de optiebelegger. Ik wacht dus gewoon mijn tijd af om ze weer eens te shorten. Hoe hoger ze vallen hoe leuker.

Niet lekker
Topman Stevan E(F)lop of gewoon toch Elop Nokia kwam ook met cijfers, ik zit dit fonds long en dit jaar doen ze het goed. De cijfers waren niet echt lekker: 1 miljard verlies. Dit is inclusief de donatie van 250 miljoen dollar die ze van Microsoft kregen.

Maar de markt rekende op nog meer en dus werd er niet heel schokkend gereageerd. Ze hebben tot nu toe 1 miljoen Windows-telefoons verkocht dat lijkt niet veel maar ze zijn ook nog steeds de grootste telefoonmaker. In de Twindicator is het nog een koop dus gewoon blijven zitten.

Stor-ING
ING had de afgelopen week storing, nu maakt dit op dit moment niet zo uit. Zou dit in 2008 gebeurd zijn, dan hadden we wel een bankrun kunnen krijgen. Technisch ligt het wat moeilijk met dit fonds en zit de koers tegen weerstanden aan.

Dividend
Het dividendrendement neemt elke dag toe...
Ik heb het natuurlijk over het fonds dat veel mensen kochten om het mooie dividend: KPN. Het fonds zou een defensief aandeel moeten zijn, immers je zit aan een abonnement vast en iedereen heeft telefoon en internet nodig en dus heeft het grote voorspelbare cashflows.

Maar het was een beetje zoals bij hun oude zuster de PTT post, iedereen weet al lang dat de techniek veranderd is. In plaats van brieven sturen we e-mails en in plaats van SMS sturen we whats app’s. Toch was dat laatste een reden dat ze minder winst maakten.

De koers ging fors onderuit en dus was er een nog hoger dividend rendement, zolang er geld is om dit te betalen. Ik sta bekend als bodemvisser, een naam waar ze in Volendam jaloers op zouden zijn. Maar op de beurs is het bodemvissen veel gevaarlijker. Toch durf ik wel wat KPN-aandelen op te vangen op deze niveaus.

Harley Davidson kwam met een netto winst van 105,7 miljoen, de omzet kwam in het laatste kwartaal uit op 1,03 miljard. Iets betere cijfers maar gelukkig moest ik even wachten op de introductie van een turbo short. Uiteindelijk gingen de koers wat lager. Ik geloof nog steeds in de turbo short op Harley.

Sprekend over turbo’s, ik nam winst in mijn Goldman turbo long en pakte daar een klein winstje. Goldman zit tegen een lijntje aan en het wordt mij allemaal te spannend.

Kortom, ik zie ondanks goede cijfers toch vaak een bezit-van-de-zaak-einde-vermaak-reactie. Dus kunt u wat winst nemen tegemoet zien. Maar een correctie kan een mooi aankoopmoment zijn. Dus maak uw kooplijstje klaar en waag hier en daar een klein gokje.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Orca 30 januari 2012 10:19
    "Topman Stevan E(F)lop of gewoon toch Elop Nokia kwam ook met cijfers, ik zit dit fonds long en dit jaar doen ze het goed"

    Oh oh oh opeens halen we de SDR in USD erbij en concluderen we dat 't dit jaar goed gaat. Als ik in Finse euries kijk stat die grafhut tov 31/12 (slot 3,772) nu (3,81) op 1% "winst". Is een topkoop hoor, op 2,50.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links