Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Schuldproblemen houden jaren aan

Het pijnlijke proces om van alle schulden af te komen, houdt nog jarenlang aan. Volgens een rapport van het McKinsey Global Institute is dat ook precies zoals de geschiedenis suggereert. Twee jaar geleden bestudeerde McKinsey 32 voorbeelden van deleveraging volgend op financiële crises na 1930. Het kostte het gemiddelde land zes tot zeven jaar om het schuldratio (privaat en publiek) 25% omlaag te brengen.

De wereldeconomie heeft weinig vooruitgang geboekt. In zeven van de grootste economieën is de totale schuld sinds de crisis toegenomen. Grotendeels komt dat door leningen van de overheid, die tijdens en na de crash stimuleringsmaatregelen invoerden. In Groot-Brittannië is de totale schuld nu 507% van het bbp. Alleen in de VS, Zuid-Korea en Australië is de totale schuld gedaald.

In de VS is de schuld van de financiële sector gedaald tot een niveau vergelijkbaar met 2000, voordat de kredietzeepbel begon te groeien. De schuld van huishoudens is omlaag gegaan naar 87% van het bbp, en is ten opzichte van het besteedbaar inkomen met 15% gedaald. In het huidige tempo zullen de schulden van huishoudens zich in twee jaar op een duurzaam niveau bevinden. 

Het beeld in Groot-Brittannië is wat minder rooskleurig, aangezien de overheid flink meer is gaan lenen en financiële bedrijven (buiten banken) ook meer schuld hebben uitgegeven. De schulden van huishoudens zijn slechts licht gedaald ten opzichte van het bbp, en zijn in absolute aantallen gestegen.

Volgens McKinsey zijn de Britse banken daarnaast erg tolerant geweest richting wanbetalers. Tot 12% van de hypotheken bevindt zich volgens de Bank of England in een traject van forbearance. In de VS vormen defaults daarentegen twee derde van de schuldreductie van huishoudens. 

“In het huidige tempo van schuldvermindering, berekenen we dat de verhouding tussen de Britse schuld van huishoudens en het besteedbaar inkomen een decennium lang niet zal dalen tot het niveau van voor de zeepbel,” aldus het rapport. McKinsey voorspelt jaren van deleveraging voor de meeste ontwikkelde economieën, waarin de schuldlast de groei en aandelenmarkten zal blijven hinderen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Powell heeft geduld
  2. 14 mei Must read: Elektrisch rijden wordt dit jaar écht betaalbaar
  3. 13 mei Must read: Dat was de fossiele-energierally?

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 januari 2012 19:05
    Uuuuhhhhh, ik meen toch echt vanochtend gelezen te hebben dat de Am. Senaat gister toestemming heeft gegeven voor verhoging van het schuldplafond van de USA met 1200 miljard naar een totaal van 16.400 miljard dollar.
    Ennuuuuhhhh, die afname van de particuliere schuld in de VS is voor 2/3-de opgebracht door defaults, wat m.i inhoud particuliere faillisementen, waarbij in de USA de bank met de brokken blijft zitten, omdat de huiseigenaar gewoon zijn sleutel inleverd (fannie and freddie zitten met de shit).
    OldAndWise :"wat is de waarde van dit soort rapporten, ik denk toiletpapier"
    Vraag me tevens af of waarom IEX voor dit soort persberichten geen Moderator heeft zitten , die dit soort bullshit nacheckt.
    OldAndWise, groet, denk dat de rest zit te slapen !!!
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links