Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Saxo Bank hijst de stormbal

De perfecte storm komt eraan, maar er is geen reden tot paniek, stelt Steen Jakobsen van Saxo Bank in de Outlook voor 2012. Beleidsmakers kenmerken zich, doordat de juiste besluiten pas genomen worden als er geen uitweg meer mogelijk is. Jakobsen verwacht daarom eerst nog een kwartaal van uitstelgedrag, dat een averechts effect zal hebben. Uiteindelijk komt er dan een keerpunt en hoop voor de rest van 2012.

De ‘perfect storm’ wordt aangewakkerd door de eurocrisis, soberheid in de publieke sector en sociale spanningen. Geen land blijft gevrijwaard. Saxo Bank voelt de nadering van Crisis 2.0 al. Dit is het jaar van de grote veranderingen. Niet alleen in economie en monetair beleid, maar ook in levenswijze.

Eurocrisis
De Europese leiders zien volgens Saxo Bank maar niet in dat de huidige crisis er een is van solvabiliteit en niet van liquiditeit. Daarom is een nieuwe crisis onvermijdelijk. Het leidt tot een climax in het systeem, liquiditeit droogt op in het hele financiële systeem en aandelenmarkten kunnen wel eens 25% kelderen.

Economische groei
De groeiverwachtingen voor Europa zijn duidelijke negatief. In de VS lijkt het erop dat de regering een of andere deal gaat sluiten met de Republikeinen over belastingverlaging en bezuinigingen. Wel zal de economische groei in de VS wat sterker zijn dan elders. In Azië zal groei waarschijnlijk veel zwakker zijn dan de verwachting. China staat voor de nodige uitdagingen om de eigen economie in balans te krijgen.

De huidige waarderingen lijken redelijk, maar de verwachtingen zijn volgens Saxo Bank te hoog. De spanningen in de wereldmarkt zullen de risicopremie op aandelen vergroten. De specialisten van de bank voorspellen dat dit jaar de rente verder op zal lopen. Wel is er een veelheid aan mogelijke scenario’s. De weg voorwaarts ligt nog open.

Steen Jakobsen, Chief Economist bij Saxo Bank, denkt dat Crisis 2.0 de beleidsmakers zal dwingen tot het zoeken van structurele oplossingen, die een breed draagvlak kennen. Dit geeft hem hoop, want crisis definieert hij als een keerpunt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 09:45 Must read: Dit zijn de plannen van de nieuwe regering
  2. 15 mei Must read: Powell heeft geduld
  3. 14 mei Must read: Elektrisch rijden wordt dit jaar écht betaalbaar

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links