Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Threadneedle: een wig in Europa?

Europese aandelen geven aan Dan Ison het gevoel dat wat zich voordoet, reeds eerder is gebeurd. Het hoofd Europese aandelen bij Threadneedle geeft zijn visie op de ontwikkelingen binnen Europa. Hij vindt het te makkelijk om te zeggen dat de recente afwaarderingen door  Standard & Poor’s al ingeprijsd zijn. Dit doet geen recht aan de beschaamdheid die de Franse en Oostenrijkse regering voelen. Ison vraagt zich hardop af of het gevolgen kan hebben voor "Merkozy", het gezamenlijk optrekken van Duitsland en Frankrijk in het bestrijden van de eurocrisis. 

De downgrade kan een wig drijven tussen de kernlanden. Ook heeft het gevolgen voor de kredietwaardigheid van de reddingsfondsen. Threadneedle ziet als enige uitweg de inzet van de ECB als ‘lender of last resort’. Net als de VS en het VK moet de geldpers uitkomst brengen. Velen zien de bekendmaking van het LTRO als kwantitatieve verruiming via de achterdeur. Ison signaleert het gevaar dat de Europese banken uit angst voor een bankencrisis het geld oppotten, en er feitelijk dus geen verruiming plaatsvindt. 

Ison wacht nog steeds op een reddingspakket dat zowel bezuinigingen als groei stimuleert. Dit houdt een onbeperkte inzet van de ECB in. Afgelopen week liepen de onderhandelingen vast van de Griekse overheid met de schuldeisers over een vrijwillige afschrijving. Het lijkt er volgens Threadneedle op dat Griekenland failliet gaat. Vraag is alleen of het gecontroleerd gaat of niet. Een ongecontroleerd faillissement kan leiden tot een run op het mondiale financiële systeem en grote onvoorziene consequenties.

Het komende cijferseizoen zal weinig positieve verrassingen brengen en Ison denkt dat bedrijven voorzichtig zullen zijn met een outlook voor 2012. Threadneedle pleit ervoor om blootstelling te vermijden aan bedrijven die op de binnenlandse markt gericht zijn. Markten zullen de komende tijd nog meer onderscheid gaan maken tussen mondiale concerns en binnenlandse bedrijven.

Het Pan European Equity-team selecteert bedrijven op stabiele inkomsten en groei en belegt in bedrijven met hogere marges, dividend en sterke kasstromen. Onderwogen is het in financiële waarden. Selectief zijn er buitenkansjes te vinden onder Europese aandelen. Goede bedrijven worden meegetrokken met het macro-sentiment, wat kansen biedt met korting ten opzichte van branchegenoten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 09:45 Must read: Dit zijn de plannen van de nieuwe regering
  2. 15 mei Must read: Powell heeft geduld
  3. 14 mei Must read: Elektrisch rijden wordt dit jaar écht betaalbaar

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links