Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goldman Sachs: haalt de euro 2013?

Deze week liep de spanning op de staatsobligatiemarkten verder op. De rente op schuldpapier van Italië en Spanje is weer gestegen. Goldman Sachs verwacht dat de groei in het eerste kwartaal af zal nemen en de spanning en rond de euro oplopen. Wel denkt de zakenbank dat de euro 2013 zal halen.

De juiste stappen zet Europa pas als de druk op het hoogtepunt is, onder dreigend uiteenvallen van de eurozone worden de besluiten genomen. Het jaar dat voor ons ligt zal dus een oncomfortabel jaar zijn, waarbij de oplopende spanning ook hun weerslag hebben op de reële economie.  Goldman Sachs voorziet pas enige stabilisatie in de financiële markten in de tweede helft van het jaar. De ECB gaat zijn balans inzetten om de symptomen te bestrijden en het financiële systeem te bewaren voor ineenstorting. De structurele aanpak van de oorzaken van de crisis moet komen uit de landen zelf.

Voorwaarden voor dit scenario zijn dan de antwoorden op de vragen: wie betaalt, wie vertraagt, wie dwaalt af en wie blijft? 

  1. Wie betaalt? Voor het grootste deel Duitsland. De grootste economie van Europa moet bereid zijn om collectivisering van de schulden van de landen in de eurozone te accepteren middels het vormen van eurobonds, de inzet van de ECB en vergroting van het reddingsfonds. Duitsland zal overstag gaan, denkt Goldman Sachs, mede omdat het land ook de grootste profiteur van Europa is.
  2. Wie vertraagt? Frankrijk sputtert tegen, maar Goldman Sachs ziet het land uiteindelijk schoorvoetend een deel van de fiscale soevereiniteit afstaan. Duitsland wil geen blanco cheque tekenen, terwijl anderen onbeteugeld leven op kosten van de Duitse belastingbetaler. Duitsland eist dan geloofwaardige mechanismen voor begrotingsdiscipline. Zonder discipline, geen schulddeling.
  3. Wie dwaalt? Geen van de geplaagde perifere landen mag ontsporen. Italië en Spanje moeten hun hervormingsprogramma’s uitvoeren. Het uitvoeren van deze hervormingen brengt stabiliteit in de periferie van de eurozone. De regeringen moeten nu doorpakken. Goldman Sachs ziet het risico vooral in de politieke dynamiek in die landen.
  4. Wie blijft? Uiteindelijke iedereen. Goldman Sachs hanteert het ‘samen uit, samen thuis’-principe. De zakenbank verwacht dat er voldoende stappen worden genomen om te voorkomen dat enig land, hoe klein ook, uit de eurozone stapt. De Europese integratie is de groot om een land te verliezen. De implicatie van een gedwongen vertrek uit de eurozone voor een land, kan de desintegratie van de hele muntunie betekenen. De gevaren van een ongecontroleerd failliet hebben steeds de beleidsmakers ertoe gedreven Griekenland binnenboord te houden.


De bovenstaande vier stappen moeten volgens Goldman Sachs genomen worden om 2013 met een intacte eurozone in te gaan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10 mei Must read: TikTok is niet voor beleggingsadvies
  2. 08 mei Must read: Amerikaanse consument heeft geld genoeg
  3. 07 mei Must read: Inspelen op Amerikaanse verkiezingen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links