Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

O’Neill: herstel VS onderschat

Het is heel goed mogelijk dat het Amerikaanse herstel sterker zal zijn dan momenteel door analisten wordt voorspeld, zegt Jim O’Neill. Dat stemt de Chairman van Goldman Sachs Asset Management hoopvol voor het nieuwe jaar zo schrijft hij in zijn viewpoint artikel getiteld: A new year Ray of Hope. In de afgelopen maand zijn een aantal positieve macro-cijfers naar buiten gekomen. O’Neill vindt met name de trend die te ontwaren het teruglopen van de werkloosheid erg positief.

Dit is om meerdere redenen positief uit te leggen maar de belangrijkste is wel dat een verbetering van de arbeidsmarkt zal zorgen voor een versterking van de consumptie zonder dat de spaartegoeden worden aangesproken. O’Neill merkt op dat hij al positief is over de VS eind vorig jaar. In de tussentijd zag hij het momentum snel wegebben. Toch is hij niet verbaasd over het verbeteren van het sentiment. Er zijn tekenen dat het herstel veel krachtiger is dan de consensus onder veel analisten.

Naast de bovengenoemde korte termijn indicatoren zijn er ook twee positieve structurele punten aan te wijzen.

  • De huizenmarkt. Als deze aantrekt zou dit het geluk van de Amerikaanse banken kunnen keren.
  • De veranderende dynamiek op de energiemarkt. Er is veel aanbod op de binnenlandse markt wat goed is voor een verdere verbetering van de Amerikaanse lopende rekening.

Vals ochtendlicht
Tegen al deze optimistische tekenen zijn er ook redenen te bedenken waarom een herstel kan inzakken. Zo zou het zo maar kunnen zijn dat de gunstige voortekenen die O’Neill schetst niet zullen uitkomen. Daarnaast is er de Europese puinhoop die veel grotere consequenties kan hebben voor de VS dan eerder verondersteld. O’Neill trekt een parallel met de crisis van 1997 die Azië teisterde en waar de Amerikanen uiteindelijk van wisten te profiteren.
 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 08 mei Must read: Amerikaanse consument heeft geld genoeg
  2. 07 mei Must read: Inspelen op Amerikaanse verkiezingen
  3. 06 mei Must read: "I hope I come next year"

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 januari 2012 07:59
    quote:

    frank2you schreef op 9 januari 2012 15:42:

    Volkomen ongeloofwaardig verhaal. The US is technisch failliet, de enige oplossing is indien men binnen afzienbare tijd voor een substantieel deel (>50%) de energie uit eigen bronnen kunnen halen.

    Niet volkomen ongeloofwaardig volgens mij. De VS is op de rand van maar daar leven ze al decennia en het gaat ze prima af. Hun schuldpapieren gaan nog steeds als broodjes over de toonbank. Fundamenteel zien wij (Europeanen) maar al te graag de ellende van de VS. M.i. moeten we eerst eens naar onszelf gaan kijken. Europa kan niet eens hun eigen broek ophouden.. En, onze werkloosheid is nog iets hoger dan in de VS. Lokaal, lees Spanje, Portugal, Italië en niet in de laatste plaats, Ierland ligt onze huizenmarkt ook helemaal op zijn gat.

    De VS is goed bezig en je zit lichtpuntjes doorsijpelen.. In Europa zijn de donkere wolken net aangekomen.. M.i. zouden we meer naar de VS moeten kijken dan ons lief is..
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links