Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beter frontier dan emerging markets

Beleggers doen er goed aan in de zogenaamde frontier markets te beleggen voordat deze landen tot de categorie emerging markets gaan behoren. Hoge risico’s, hoge rendementen. Dat advies geeft opkomendemarktengoeroe Mark Mobius in zijn weblog. Mobius maakt met zijn Templeton Asian Growth Fund sinds 1 januari deel uit van de IEX Fonds 40.

De frontier markets laten indrukwekkende groeicijfers zien. Deze categorie kan gezien worden als kraamkamer voor opkomende landen. Deze landen, verspreid over alle continenten,  bevinden zich nog in de eerste, prille fase van hun economische cyclus. Veel van die landen hebben nog maar net financiële markten, of stellen die nog pas sinds korte tijd open voor buitenlandse beleggers.

Inherent aan de cyclus hebben deze nieuwkomers op het financiële wereldtoneel de meeste ruimte om te groeien omdat ze nog aan de vooravond staan van industriële groei, urbanisatie en een groeiende middenklasse.

Juist die groeispurt die frontier markets tot opkomende markten gaat maken, biedt kansen voor de pioniers onder de beleggers, stelt Mobius. De risico’s zijn echter navenant. De kapitaalmarkten staan nog in de kinderschoenen, politieke risico’s zijn aanzienlijk. Maar kansen zijn er dus ook, met name in Afrika stelt Mobius waar tal van landen zich kunnen ontwikkelen tot tweede-generatie-opkomende landen.

Pionierspijn
Over de afgelopen vier jaar zijn de frontier markets geen gelukkige keuze geweest. In opgaande markten bewogen deze markten min of meer gelijk aan de opkomende markten. Ook tijdens de crash van 2008 gingen beiden hand in hand naar beneden, maar sinds die tijd lijkt de overtuiging/durf bij beleggers nooit helemaal teruggekomen. Misschien ziet Mobius, de pionier bij uitstek, daarom nu wel kansen.


In 2011 bleef de MSCI Frontier Markets met een verlies van circa 20% (ruim) achter bij de MSCI Emerging Markets en met name de MSCI World. Opvallend is wel dat tijdens de slechte beursmaanden augustus en september de frontier markets minder hard daalden. De achterstand werd vooral in het eerste halfjaar opgelopen toen beleggers stapsgewijs al voor Risk Off kozen. 


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links