Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verliesreeks voor Chinese aandelen

Deze week maken de Chinese aandelen de langste verliesreeks sinds 2004 door. De koersen van vooral kleinere ondernemingen lijden onder liquiditeitschaarste en afnemende export. De Shanghai Composite Index heeft deze week al 2,7% ingeleverd, schrijft Bloomberg. Ondertussen noteren de aandelen op historisch laag niveau van 8,7 maal de verwachte winst. Afgelopen jaar heeft de index 22% verloren wegens de toenemende zorgen over de effecten van de leenkosten en de Europese schuldencrisis voor de Chinese economie.

De aandelenmarkten worden beheerst door het gebrek aan liquiditeit en er zijn nog geen tekenen dat de centrale bank de eisen voor de banken (de reserve ratio) wil verlagen.  Vooral aandelen van kleine bedrijven lijden daaronder. Er dreigt een gebrek aan cash nu de huishoudens zich opmaken voor het Chinese nieuwjaar.

De centrale bank, People’s Bank of China, heeft deze week al 8,1 mrd dollar in het financiële systeem gepompt, het meeste in bijna twee maanden tijd. Royal Bank of Scotland en Societe Generale denken dat de centrale bank een ratio van niet meer dan 3% nastreeft. Economen bij Barclays verwachten dat de centrale bank met een verlaging van de ratio komt voor de aanstaande vakantie rond het Chinese nieuwjaar. Afgelopen jaar is de ratio zesmaal verhoogd om de inflatiedruk af te koelen. De Chinese economie is in het vierde kwartaal van 2011 met 8,6% gegroeid, het laagste percentage sinds juni 2009.

Goldman Sachs voorspelt dat de Chinese economische groei zwak blijft, zolang de eisen voor banken niet verder versoepeld worden. Volgens de minister van handel, Chen Deming, onderzoek de politiek momenteel de mogelijkheden om uitgaven in energiezuinige producten te stimuleren, evenals online winkelen en toerisme. Volgens hem neemt de politiek maatregelen om dit jaar de binnenlandse consumptie aan te jagen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 26 apr Must read: Tesla heeft een fulltime CEO nodig
  2. 25 apr Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  3. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links