Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goldman vreest zwak Europees beleid

De recessie zal de Europese overheden dwingen concretere stappen te nemen om de onrust rond de euro te bedwingen. Goldman Sachs blikt in de Global Economics Weekly terug op de ontwikkelingen rond de feestdagen en gaat in op de gevolgen voor de wereldeconomie. Meningsverschillen vormen een risico, maar de effecten van de Europese recessie op de wereldeconomie vallen mee. Het grootste risico ligt in het bankensysteem, waar de banden met de rest van de wereld groot zijn.

Nadat Goldman Sachs begin december de vooruitzichten voor het komende jaar uiteenzette, kwamen naast nieuwe cijfers verschillende nieuwe ontwikkelingen voorbij: nieuwe financiering van de ECB, de Eurotop, fiscale voordelen in de VS en een verdere versoepeling van het beleid in China. Risico’s voor het komende jaar liggen in de aanhoudende uitdagingen volgend op de financiële crisis, en in onvoldoende beleidsacties.

De VS doen het beter dan verwacht: de geschatte groei in het vierde kwartaal is 3,3% en de werkloosheid bevindt zich op het laagste niveau sinds 2008. Volgens Goldman Sachs zal het land niet in een recessie raken. De markten hebben een lagere groei ingecalculeerd dan de VS momenteel laten zien. De zakenbank denkt niet dat de economische opleving gedurende het eerste kwartaal van dit jaar zal aanhouden, maar voor het eerste half jaar ligt het risico aan de bovenkant.

In China zwakt de groei wat af, maar blijft deze op een ‘redelijk gezond niveau’. In het licht van de zwakkere wereldwijde groei versoepelt het beleid enigszins, en vermindert de inflatie. Voor de rest van de opkomende markten geldt net als voor China dat de groei op een redelijk niveau blijft. Het verschil met de veel somberder vooruitzichten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika is groot. Ook economieën als India met grote onevenwichtigheden op de balans zullen het beduidend minder doen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 16 mei Must read: Dit zijn de plannen van de nieuwe regering
  2. 15 mei Must read: Powell heeft geduld
  3. 14 mei Must read: Elektrisch rijden wordt dit jaar écht betaalbaar

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links