Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wen maakt zich zorgen om economie

China maakt zich zorgen over de economische omstandigheden, en dat uit zich in het beleid. Bloomberg citeert de Chinese premier Wen Jiabao, die aangaf dat de marktomstandigheden dit kwartaal ‘relatief moeilijk’ zouden kunnen zijn. Indien nodig wordt het monetair beleid aangepast. “We signaleren een neerwaartse druk op onze economie en tegelijkertijd een verhoogde inflatie,” zei Wen tijdens een tweedaags bezoek aan de provincie Hunan. “Daarnaast hebben we te maken met een verzwakte buitenlandse vraag en stijgende kosten voor bedrijven.”

Economen van Barclays Capital en Bank of America stellen dat de centrale bank de kapitaalvereisten van kredietverstrekkers zal verlagen voor het Chinese nieuwjaar, dat wordt gevierd in de week van 23 januari. Dat is de tweede verlaging sinds 2008. De Communistische Partij verschuift de focus van het afzwakken van de inflatie naar het ondersteunen van de groei, nu de eurocrisis de export bedreigt. 

“De overheid monitort de neerwaartse risico’s voor de groei nauwgezet,” aldus Chang Jian van Barclays Capital. “Met een verwachte vertraging in investeringen in onroerend goed en export, verwachten we een zwakkere industriële activiteit.” Een voormalig medewerker van het Ministerie van Handel zei volgens de krant China Daily dat het ministerie ‘de komende paar jaar’ maatregelen wil nemen om de uitgaven te stimuleren, inclusief die voor voertuigen en elektrische apparatuur. 

Het State Council’s Development Research Center denkt de komende twee tot drie jaar een groei van 8-9% te kunnen behouden. Daarna valt de groei terug tot 6-7%. Nomura Holdings Inc. stelde vorige maand dat de groei in de eerste drie maanden van het jaar terug zou kunnen vallen tot 7,5%, door de tegenvallende export en het overheidsbeleid betreffende de onroerend goed prijzen. De inflatie verminderde in november tot 4,2%, het laagste niveau sinds veertien maanden. Toch ligt de inflatie daarmee nog steeds hoger dan het doel van 4%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 02 mei Must read: China onbetwist koploper in elektrische auto's
  2. 01 mei Must read: Helft groene fondsen blijkt niet groen
  3. 30 apr Must read: U zoekt ondergewaardeerde chipaandelen?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links