Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gecontroleerde stijging renminbi

De volledige internationalisering van de renminbi laat nog even op zich wachten, niet tot ontevredenheid van beleggers. In de notitie ‘The Renminbi internationalisation gains momentum’ gaat Allianz Global Investors in op de ontwikkeling van de munt. De Chinese centrale bank geeft langzaam maar zeker vaker toestemming voor het gebruik van de renminbi bij internationale transacties. Zo groeit de rol van de munt geleidelijk. 

Sinds 2005 is de renminbi 30% in waarde gestegen ten opzichte van de dollar. China zal de controle echter zo lang mogelijk willen vasthouden. Voor beleggers is dat gunstig, want dat bevordert de voor risico gecorrigeerde opbrengsten in vergelijking met een vrij verhandelbare munt. 

“China heeft niet de intentie de waardering van de munt vooruit te helpen; wat op de markt gebeurt is allemaal natuurlijk vooruitgang", stelde Yi Gang, vicegouverneur van de People’s Bank of China (PBoC) tijdens een interview. Daarmee gaf hij een diplomatieke draai aan de gang van zaken, stelt Allianz. Een paar dagen daarvoor kondigde de PBoC namelijk nog aan dat de bank het aantal internationale handelspunten voor de renminbi verder zal uitbreiden. Momenteel mogen slechts een beperkt aantal bedrijven in bepaalde regio’s de munt verhandelen.

Voor de internationale handel is de liberalisering ontzettend belangrijk. Chinese exporteurs kunnen hun producten in Renminbi afrekenen en hebben daardoor geen last meer van het dollarrisico. Voor buitenlandse bedrijven die naar China exporteren is de renminbi een goed alternatief voor factoring. Multinationals in China kunnen door het gebruik van de renminbi de kosten beter onder controle houden en hun concurrentiepositie verbeteren.

Wellicht zal de renminbi op een dag ’s werelds reservemunteenheid zijn. Daarvoor moet China echter een volwassen kapitaalmarkt ontwikkelen. De munt moet daarnaast volledig vrij verhandelbaar zijn, en het is onwaarschijnlijk dat China de controle op zal geven voordat handel en investeringen de kritieke hoeveelheid aannemen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 26 apr Must read: Tesla heeft een fulltime CEO nodig
  2. 25 apr Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  3. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links