Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het nieuwe beleggen

Wat maakte 2011 tot zo’n bijzonder beleggingsjaar, helemaal voor obligatiebeleggers? Vooral het feit er geen ‘veilige havens’ meer lijken te zijn. Johannes Jooste, Senior Portfolio Strategist EMEA bij Merrill Lynch Wealth Management (ML): “Vroeger bestonden er risicovrije beleggingen, denk aan staatsobligaties met een AAA-rating. Nu zijn dat rendementsloze beleggingen. En vroeger komt nooit meer terug. ”

Een plaatje ter illustratie over hoe risico er voor de bankencrisis uitzag en hoe nu.


De Zuid-Afrikaan gaat uit dat het zogenaamde ‘New Normal’ de nieuwe standaard in beleggingsland is. Ook voor 2012 en verder dus. New Normal staat volgens hem voor lagere rendementen in combinatie met een hogere volatiliteit. Dat New Normal sluit aan bij hoe de economie – en ook de markt - zich naar verwachting zullen bewegen in 2012. Jooste verwacht geen (diepe) recessie of dubbele dip, maar we staan er volgens hem wel minder goed voor dan een jaar geleden.

Minder economische groei en verzwakking van de bedrijfswinsten. De verwachte groei van de Amerikaanse economie is 2% en dan is dat nog een prima, positief cijfer. QE wordt een wereldwijd fenomeen. Jooste: “Alleen de ECB moet zijn monetaire beleid nog aanpassen aan deze trend. En onze verwachting is dat ze dat zullen doen. De VS, Engeland en Japan, daar is quantitative easing gemeengoed. De ECB zal de rente verlagen tot 0,5% en voorzichtig de geldpers aanzetten om verder leed te besparen. De euro zal verzwakken in 2012.”

Opties van Europa
Daarover gesproken...Niet verrassend is de verwachting van ML dat de politiek de komende tijd nog wel even de dienst uitmaakt op, vooral de Europese markt. Welke opties om uit deze crisis te komen heeft Europa volgens ML:


Jooste werkt voor de afdeling waar ze geld van klanten beleggen en bij het selecteren van assets – en dan met name aandelen, want die zijn momenteel licht overwogen – leggen de beheerders de nadruk op rendement, kwaliteit & groei. “Dat is te vinden bij large caps, liefst ook met een hoog dividendrendement. Aandelen uit Amerika en het Verenigd Koninkrijk hebben dan de voorkeur. IT, duurzame en niet-duurzame consumentengoederen zijn de sectoren die de voorkeur hebben van de beheerders van ML. Op het gebied van grondstoffen zien zij een herstel van koper.


Dat het momenteel lastig kan zijn om een goed renderende (klant)portefeuille samen te stellen, blijkt uit het volgende plaatje van Jooste. Daaruit blijkt wat veel marktkenners zeggen: een goede portefeuillediversificatie of wellicht ‘vluchten’ is momenteel lastig, aangezien de correlatie tussen de verschillende assets 1 is.

Wat verwacht Merrill Lynch onder andere van 2012:

  • De outperformance van aandelen ten opzichte van bedrifjsoblogaties is aanwezig, maar gering.
  • Aandelen in emerging markets zijn momenteel zo goedkoop als in 2009. Toch zijn ze geen topfavoriet bij ML. Dat zijn Amerikaanse en Britse aandelenmarkten.
  • China maakt een zachte landing. Er is geen bubbel die barst, de overheid weet de groei te controleren. China drijft niet op export, zoals veel mensen denken, maar vooral op industrialisatie. En dat zet door. Net als de retailomzet, want de middenklasse groeit verder in omvang.
  • De upside van de goudprijs is beperkt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: U zoekt ondergewaardeerde chipaandelen?
  2. 29 apr Must read: tegenvallende cijfers nu nog harder afgestraft
  3. 26 apr Must read: Tesla heeft een fulltime CEO nodig

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links