Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IEX Fonds 40 Nominaties (Part III)

Per 1 januari 2012 vindt de jaarlijkse herweging van de IEX Fonds 40 plaats. Dit keer worden vijf fondsen vervangen. Voor het eerst sinds lancering van de Fonds 40 kunt u het hele proces van nomineren en selecteren volledig volgen. De komende weken presenteren we op IEXProfs de genomineerden in de vijf 'open' fondscategorieën. Tijd voor ronde 3, Aandelen Small/Midcaps Europa. Welk fonds neemt per 1 januari de plaats in van Carmignac Euro-Entrepreneurs?

Henderson: value-bias
Ollie Beckett staat pas een half jaar aan het roer bij het Henderson-fonds. Dat is normaal geen aanbeveling, maar hij heeft wel al een historie bij de fondsbeheerder die teruggaat tot 1998. Hij kijkt bij het beheer van het fonds pragmatisch naar de markt en past zijn strategie aan, aan de economische cyclus, trends en koopjes op de markt. Het fonds selecteert bedrijven waarvan zowel de winstgevendheid als het businessmodel op de lange termijn kansen oplevert. Maar ook worden langetermijnbewegingen in de economie bespeelt, , zoals demografische trends, consumentengedrag en technologische ontwikkelingen.

Het fonds belegt in échte smallcaps, de gemiddelde market cap is 700 miljoen euro, in tegenstelling tot veel smallcapfondsen die hoger mikken. Opvallend is de grote weging voor het VK (25%, Duitsland is tweede met 12%) en de lage weging voor de top-10 holdings van minder dan 25%. De beheerders hebben een value-bias, maar hebben de vrijheid om zich pragmatisch op te stellen bij een veranderend speelveld.

Het risico in de portefeuille wordt gemonitord door Investment Risk Team dat als een tweede verdedigingslinie apart van het fundmanagement team opereert. De volatiliteit van het fonds houdt het midden tussen die van de andere twee genomineerde fondsen. Dat geldt ook voor het driejaarsrendement, over de afgelopen vijf jaar blijft het – net als het Invesco-fonds – achter bij de collega’s van Threadneedle.

Invesco: pragmatisch
Het Invesco-fonds, sinds drie jaar onder beheer van Erik Esselink is een relatief klein fonds. Ook hier geldt dat de fundamentele analyse van de bedrijven aan de basis staat van de bottom up strategie. De index wordt daarbij volledig losgelaten en alleen ‘ter indicatie’ gehanteerd. Dat leidt tot een hoge tracking error en active share, maar opvallend genoeg ook tot een veel hogere volatiliteit dan bijvoorbeeld het Threadneedle-fonds.

De fondsbeheerder probeert de ondergewaardeerde aandelen uit de markt te vissen en probeert gebruik te maken van drie klassieke inefficiënties van de markt:
1) te grote focus op kortermijnrisico’s,
2) te veel extrapoleren van huidige trends in de waarderingen van aandelen en
3) de neiging om te veel te luisteren naar momentum en technische patronen in plaats van de onderliggende fundamentals.

Waar Threadneedle een duidelijk growth-bias heeft, helt het Invesco-fonds duidelijk over naar de value-strategie. Het fonds belegt op dit moment voor meer dan 20% in zowel Franse als Nederlandse aandelen.  De top-10 holdings zijn goed voor ca. 38% van de portefeuille. Het team hanteert een principe van ‘onderlinge uitdaging’ om de portefeuille op koers te houden. De fondsmanager, de CIO van Invesco en de risk manager zitten daarom regelmatig om tafel voor ‘challenge meetings’. Met een TER van meer dan 2% is het fonds niet goedkoop. Maar daar staat - zeker over de afgelopen drie jaar - een indrukwekkend rendement tegenover.


Threadneedle: growth-bias
Threadneedle huisvest dit jaar met de vastrentende fondsen de beste performers in de IEX Fonds 40, maar ook in het spectrum aandelenfondsen heeft de Britse vermogensbeheerder troefkaarten in handen. Philip Dicken geeft al sinds de lancering, zes jaar geleden, leiding aan het Europese smallcapfonds en met succes. Dicken selecteert fondsen vanuit een bottom up-strategie en heeft voorkeur voor echte groeiaandelen. Daarbij laat hij zich weinig gelegen aan de index, wat leidt tot een hoge active share van meer dan 90%.

De portefeuille is breed gespreid (80-100 aandelen), ook over landen waarin alleen Frankrijk en het VK met circa 19% zwaarder dan 5% meeweegt. De research vindt inhouse plaats. Het aandelenteam van Threadneedle bestaat uit 26 portefeuillebeheerders, 120 analisten. Dicken en zijn team doen zo’n 500 bedrijfsbezoeken per jaar om de bedrijven in portefeuille grondig te leren kennen. De ideeën van de fondsbeheerders worden door een onafhankelijk risicomanagement team onder de loep genomen om tot een evenwichtige portefeuille te komen die uiteindelijk alpha moet opleveren. Over de afgelopen vijf jaar heeft dat geleid tot een cumulatief rendement van 15%. Opvallend is wel dat over drie jaar de performance achterblijft bij de concurrentie.

 

Henderson Gartmore Pan European Smaller Companies Fund

Rendement year to date: -11,7% (per 31 oktober 2011)
Rendement 3 jaar: 85,5%
Rendement 5 jaar: 2,5%

Kosten: TER 1,73%
Omvang: 30 miljoen euro in fonds, 320 miljoen in strategie.
Beheerder: Ollie Beckett (april 2011)
ISIN: LU0201078713
Launch date: september 2000
Benchmark: HSBC Europe Smaller Companies Index

Tracking error: 5,5% (drie jaar)
Active share: 91,8%
Maximum drawdown: -21,8% (laatste drie jaar, maar dat sluit net de Lehman-crisis uit)
Volatiliteit: 20,8% (drie jaar)

Factsheet:  Henderson Gartmore Pan European Smaller Companies 

 

Invesco Continental European Small Cap Equities

Rendement year to date: -8,63% (per 31 oktober 2011)
Rendement 3 jaar: 135%
Rendement 5 jaar: 4,98%

Kosten: TER 2,03%
Omvang: 90,7 miljoen dollar in fonds, 300 miljoen in strategie.
Beheerder: Erik Esselink (sinds juli 2008)
ISIN: IE0003708223
Launch date: november 1993
Benchmark: HSBC Small Europe ex UK Index

Tracking error: 9,32% (drie jaar)
Active share: 96,31%
Maximum drawdown: grootste maandverlies ooit was 35,23% in oktober 2008 na de val van Lehman.
Volatiliteit: 35%

Factsheet:  Invesco Continental European Small Cap 

 

Threadneedle Pan European Smaller Companies

Rendement year to date: -7,99% (per 31 oktober 2011)
Rendement 3 jaar: 67%
Rendement 5 jaar: 15,49%

Kosten: TER 1,69%
Omvang: 602 miljoen euro in fonds, 2,94 miljard in strategie.
Beheerder: Philip Dicken (sinds lancering)
ISIN: GB00B0PHJS66
Launch date: november 2005
Benchmark: HSBC Smaller European Companies

Tracking error: 11,14%
Active share: 91,64%
Maximum drawdown: nb
Volatiliteit: 15,3%
 

Factsheet: Threadneedle Pan European Smaller Companies

 

Niet doorslaggevend, maar wel meewegend in het eindoordeel is úw mening:

De komende weken stelt IEXProfs wekelijks de genomineerden in verschillende categorieën voor. Daarna - uiterlijk 30 december 2011 - worden de vijf nieuw gekozen fondsen bekendgemaakt.

 


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Peter van Kleef 9 december 2011 16:36
    Pinooo, de cijfers zijn zoals aangeleverd door Henderson.
    Ollie Beckett is in 2005 (niet 2006) teruggekeerd bij Henderson na een paar jaar afwezigheid, als Associate Director in het Pan European Smaller Companies team. Dit fonds beheert hij echter pas sinds 25 april van dit jaar, toen hij het overnam van Moni Sternbach.

    PvK
  2. Pinoooo 10 december 2011 10:25
    Ik zie al waar de verwarring door ontstaat.
    Hier jullie versie: www.morningstar.de/de/snapshot/snapsh... met een 3 jaars rendement van 25% p.j.
    Je hebt ook nog deze variant: www.morningstar.de/de/snapshot/snapsh... deze heeft 31% p.j laatste 3 jaar.
    Zie ook de verschillen bij fondsmanager.

    Gaat Morningstar hier nu de soep in? Of is het iets anders.....raar verschil.
  3. Peter van Kleef 13 december 2011 13:17
    quote:

    Pinoooo schreef:

    Peter, nog iets kunnen ontdekken?
    Reactie van Henderson:

    "Het zijn 2 verschillende fondsen die momenteel door dezelfde manager worden beheerd. Het ene fonds is het Henderson Gartmore Pan European Smaller Companies Fund. Dit is het fonds dat genomineerd is. Dit fonds is in september 2000 opgericht door Gartmore, de vermogensbeheerder die Henderson in april van dit jaar heeft overgenomen. Na de overname is het fonds van de vorige fund manager (Moni Sternbach) overgegaan naar Ollie Beckett.

    Het tweede fonds is het Henderson Horizon Pan European Smaller Companies Fund, een fonds dat in augustus 1993 door Henderson is opgericht en sinds 2005 door Ollie Beckett wordt beheerd.

    Het verschil wordt dus vooral veroorzaakt door het feit dat tot april van dit jaar de fondsen door 2 verschillende beheerders op een verschillende manier werden beheerd (bij verschillende bedrijven). Sinds april van dit jaar worden beide fondsen door dezelfde beheerder (Ollie Beckett) op dezelfde manier beheerd."

    ----
  4. Pinoooo 13 december 2011 13:43
    Dankje, Peter. Een helder verhaal!

    Maar waarom is de Henderson Gartmore variant genomineerd? En niet de normale Henderson versie? De Henderson variant heeft een betere trackrecord. Ook zit de fondsmanager Beckett daar al sinds 2006. Dit geeft een beter beeld dan een fonds waar de manager nog maar een paar maanden aan de slag is.

    Trouwens Henderson stelt dat de fondsen sinds april gelijk zijn. Ze zijn zeker niet 1 op 1 gelijk. De rendementen verschillen nog al in het voordeel van de Henderson variant
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links