Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

India in het spoor van China

Als het over opkomende markten gaat, is China vaak het eerste land waar beleggers aan denken. Terecht, natuurlijk, maar hoe gaat het eigenlijk met dat andere super-groeiscenarioland in die regio? India heeft nog steeds een enorm groeipotentieel, vindt Ian McEvatt, CEO van het Himalayan Fund, een fonds dat is opgericht in 1990 en zich focust op India. Het Himalayan Fund was in 1990 het eerste beleggingsfonds dat direct in India mocht beleggen. Het fonds wordt eenmaal per week verhandeld op Euronext Amsterdam en op de London Stock Exchange.  

“De Indiase economie gaat nog tien tot twintig jaar groeien” vertelt McEvatt enthousiast als altijd. De Sensex 30 is de oudste en bekendste aandelenindex van India, maar het Himalayan Fund hanteert een andere index, de S&P CNX Nifty, als benchmark. De Sensex-index kwam in 1992 negatief in het nieuws doordat een aantal bankiers en brokers verschillende banken hadden opgelicht. Mede door deze praktijken werd er besloten een andere index op te richten, de Nifty Index.

Cash is OK
Ongeveer 70% van het handelsvolume in Indiase aandelen vindt nu plaats op deze index die volgens McEvatt als 'het meest betrouwbaar' wordt ervaren. Zijn fonds houdt momenteel een cashpositie van 1,5 miljoen aan, op een fondsvermogen van ongeveer 21,5 miljoen dollar. Die cashpositie is een gevolg van de recente samenwerking met de Zwitserse bank Banque Morval waardoor het fonds 7,5 miljoen dollar aan extra vermogen mocht toevoegen.

Dit vermogen bleef aan de zijlijn staan tijdens de economische terugval van de afgelopen maanden. Het zorgde ervoor dat het fonds de afgelopen maanden een stuk beter presteerde dan de benchmark.  “De portefeuille bestond in het verleden nog uit aandelen die te maken hebben met olie, gas en infrastructuur, nu is de aandacht verschoven naar consumentenaandelen”, zegt McEvatt over het beleggingsbeleid. Dit laatste heeft alles te maken met de toekomstvisie die McEvatt heeft over de ontwikkeling van de Indiase economie.

“De Indiase markt kan nog enorm groeien. De 1.2 miljard inwoners, waarvan ongeveer 800 miljoen in de binnenlanden wonen, kennen nog geen echte welvaart. Overheidsmaatregelen en een groter wordende economie moeten hier voor gaan zorgen”. De overheid van India houdt zich redelijk afzijdig van de economie. Toch grijpt de regering momenteel in om de economie gezond te houden. “India heeft te maken met een hoge inflatie die de overheid probeert af te remmen," zegt McEvatt. "Zo verhoogde India de rente al twaalf keer sinds maart 2010."

India is geen tweede China
Daartegenover staat dat de overheid gegarandeerde prijzen biedt aan boeren die hoger liggen dan dat zij gewend zijn. Op deze manier wil de Indiase overheid er voor zorgen dat het binnenland welvarender wordt. Deze gegarandeerde prijzen zorgen er wel voor dat de prijs van urban food duurder wordt. Een behoorlijke tegenstrijdigheid dus, maar McEvatt is van mening dat de nadelen van hogere prijzen niet opwegen tegen de voordelen van de gegarandeerde prijzen. “Extra welvaart zal op termijn de Indiase economie omhoog stuwen”.

India wordt vaak vergeleken met de al verder ontwikkelde Chinese economie. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen. “Het Verenigd Koninkrijk heeft zijn vroegere kolonie India achtergelaten met een goede rechtsstructuur. Ook is India een democratie, iets wat China zeker niet is. De Chinese economie is verder ontwikkeld dan die van India maar China is alleen in staat om gebieden tot ongeveer 200 kilometer landinwaarts te ontwikkelen, het verdere binnenland niet. In India is de situatie anders. India zal in staat zijn om het hele land te ontwikkelen” beweert McEvatt stellig.

Een overeenkomst met China is de interesse die India toont in de publieke sector van Afrika. “India investeert in Afrika om bepaalde grondstoffen te verkrijgen die het land zelf niet heeft. Dit wordt gedaan zodat India in zijn eigen behoefte kan blijven voorzien en dat het land niet afhankelijk wordt van China”. Of zoals McEvatt in andere woorden aangeeft: “The Chinese are not your friend”.

 


Willem van Doorn is junior-redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Willem van Doorn

Willem van Doorn is junior editor van IEX en IEXprofs. Buiten werktijd studeert hij Finance aan de Vrije Universiteit en is hij als Brabander met een Ajax-hart regelmatig in de Amsterdam Arena te vinden. Van Doorn heeft een (on)gezonde interesse voor alles wat met beleggen te maken heeft en treedt binnen de redactie op als ho...

Meer over Willem van Doorn

Recente artikelen van Willem van Doorn

  1. jul '12 Buitenbeursbeleggen 1
  2. mrt '12 Opties worden steeds goedkoper 16

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links