Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Doormodderen met perspectief

Het Zweedse East Capital verwacht dat het in de eurozone doormodderen blijft in 2012. Elders in de wereld vertraagt de groei. In Oost-Europa en China vertraagt de groei ook, maar herstellen de markten in 2012. De markten daar bieden meer perspectief.

In de outlook voor 2012 gaat East Capital uit van een scenario dat gedomineerd wordt door de wereldwijde financiële turbulentie, veroorzaakt door de schuldencrisis in Europa. East Capital trekt een zestal conclusies voor Oost-Europa en China:

  1. 2012 wordt gekenmerkt door stokkende economische groei, veroorzaakt door een afzwakkende externe vraag.
  2. De binnenlandse vraag blijft echter robuust, minstens in de grotere economieën in de eerste jaarhelft. De nominale middellange termijn groei blijft sterk in Oost-Europa.
  3. De risico’s komen met name uit de eurozone. Hoe meer een economie is verweven met West-Europa, des te kwetsbaarder is het.
  4. Op het politieke vlak verwacht East Capital geen ingrijpende veranderingen. In Rusland en China zal de huidige politiek gecontinueerd worden.
  5. Markten kunnen goed presteren, ondanks de groeivertraging. Beleggers kunnen het beste zich richten op bedrijven en markten met de sterkste fundamentals.
  6. De focus is met name op de korte termijn, maar East Capital benadrukt de lange termijn vooruitzichten. Beleggers doen er goed aan meer geld in de opkomende markten te investeren op langere termijn. Oost-Europa kan driemaal sneller groeien dan het westen.


De specialisten bij East Capital gaan ervan uit dat Oost-Europa kan blijven groeien, zolang de eurozone niet in een diepe recessie belandt. Er is een nauwe verwevenheid tussen oost en west. Maar in het westen valt de groei nagenoeg stil. Voor het oosten gaat East Capital uit van een groei tussen 3% en 5%, in lijn met het gemiddelde van de wereldeconomie. Mocht de eurozone in een diepe recessie belanden, dan wordt het oosten meegetrokken de diepte in.

Voor China gaat East Capital uit van een continuering van het huidige beleid door de aanstaande nieuwe machthebbers. Grootste zorg is binnenlands en op de middellange termijn, en betreft vooral de bankensector en de vastgoedsector.

Met de aanhoudend lage rentes en historisch lage aandelenmarkten bieden aandelen zeker perspectief. De aandelen in opkomende markten zijn zwaarder getroffen in de afgelopen tijd, dan in de ontwikkelde economieën. De Russische aandelenmarkt is de goedkoopste in de wereld, ook Chinese aandelen zijn relatief goedkoop na de verkoopgolf in 2011. China zal een van de eerste markten zijn die profiteert van een eventueel herstel. Maar herstel verwacht East Capital niet zolang de focus ligt op het crisismanagement in Europa.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 03 mei Must read: Sell in May?
  2. 02 mei Must read: China onbetwist koploper in elektrische auto's
  3. 01 mei Must read: Helft groene fondsen blijkt niet groen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links