Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Jakobsen: 50 ways to leave the EU

Het antwoord is simpel, als je logisch nadenkt. Doelend op de Europese schuldencrisis citeert Steen Jakobsen, hoofdeconoom bij de Saxo Bank, in zijn wekelijkse nieuwsupdate Paul Simon met ’50 ways to leave a lover’. Volgens Jakobsen moet de EU een schuldplafond introduceren in de nationale wetten. Dat moet ijverige politici er van weerhouden een uitdaging altijd op te lossen met behulp van verhoogde overheidsuitgaven.

De crisis en de bijbehorende onzekere tijden zijn veroorzaakt door twee belangrijke gebeurtenissen. Het onvermogen vroegtijdig een stabiliteits- en groeipact in de Europese wetgeving te introduceren, en kernlanden als Duitsland, Nederland en Frankrijk direct de regels te laten overtreden. Ironisch genoeg probeerde Spanje destijds tevergeefs Duitsland en Frankrijk hiervoor te ‘straffen’. Daarnaast was er de EU top in mei 2010, waarna de ECB kon ingrijpen in de secondaire markt door obligaties van perifere landen te kopen. In feite was dit het moment waarop euro-obligaties werden gecreëerd.

The problem is all inside your head,
She said to me,
The answer is easy if you,
Take it logically,
I'd like to help you in your struggle,
To be free,
There must be fifty ways,
To leave the EU

You just slip out the back, Jack
Make a new plan, Stan
You don't need to be coy, Roy
Just get yourself free
Hop on the bus, Gus
You don't need to discuss much
Just drop off the key, Lee
And get yourself free

Ook al is ’50 ways to leave a lover’ geschreven door een Amerikaan, het gaat over de Europese schuldencrisis. ‘Het zit allemaal in je hoofd’: het grootste deel van de stijgende rentes is het resultaat van het wantrouwen in de Europese geloofwaardigheid. Om vrij te zijn, zijn er vijftig manieren om de EU te verlaten, vult Jakobsen de songtekst vrijelijk in. Toch is dat niet zijn voorstel om de crisis op te lossen.

Naast het introduceren van schuldplafonds in de wet van elk land, zou de EU een minimum van vijfjarige overeenkomsten tussen de publieke sector, vakbonden en werkgevers moeten introduceren, om het concurrentievermogen, eerlijke salarissen en de compensatie en controle voor kosten en onderzoek te bevorderen. Daarnaast moeten beleggers in ondernemers, risicokapitaal en banen worden gestimuleerd door middel van belastingvoordeel.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 15 mei Must read: Powell heeft geduld
  2. 14 mei Must read: Elektrisch rijden wordt dit jaar écht betaalbaar
  3. 13 mei Must read: Dat was de fossiele-energierally?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links