Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

GS: groei EU laag en vol met risico

Banken kampen met een duidelijk negatieve risicofactor bij het inschatten van de toekomstige economische ontwikkeling van de eurozone, en dat bemoeilijkt het verkrijgen van financiering. Dat stelt Goldman Sachs in de European Weekly Analyst. De zakenbank verwacht in het vierde kwartaal een krimp in de eurozone, omdat een deuk is geslagen in het vertrouwen, overheden korten op uitgaven en de particuliere sector zich ontdoet van schuldpapier uit de periferie van de eurozone. Voor heel 2012 schat de bank de groei in op 0,1%. 

De Europese inkoopmanagersindex steeg van 46,5 in oktober tot 47,2 in november, door een verbetering in de dienstensector die voornamelijk in Frankrijk te zien was. Productie zag de zevende daling op een rij, van 47,1 tot 46,4 punten. Hoewel de inflatie in november steeg, verwacht Goldman Sachs dat er de komende maanden een verdere verzwakking te zien is. Het component nieuwe orders steeg van 44,7 tot 45,8, maar is nog steeds op een laag niveau en blijft het zwakst van alle onderdelen. Hoewel de inkoopmanagersindex steeg, blijven de verwachtingen in de dienstensector laag, op een niveau vergelijkbaar met april 2009.

Op nationaal niveau laten Duitsland (50,3) en Frankrijk (stijging van 45,6 tot 48,7) gedegen cijfers zien. De geaggregeerde index steeg met 0,7 punten, en dat suggereert dat de inkoopmanagersindex in de andere landen in november onveranderd bleef. Italië (43,1) en Spanje (41,7) doen het beduidend minder goed. In Spanje won de centrumrechtse Partido Popular, geleid door Mariano Rajoy, zondag de verkiezingen. Verwacht wordt dat Rajoy flinke bezuinigingen door zal voeren, alsmede economische hervormingen die het bedrijfsleven ten goede zullen komen. De prioriteit ligt bij het creëren van banen, nu de werkloosheid boven de 22% ligt. Goldman Sachs verwacht daarnaast dat de nieuwe overheid de verwachtingen voor de groei van het bbp zal verlagen en die voor het overheidstekort verhoogt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:15 Must read: TikTok is niet voor beleggingsadvies
  2. 08 mei Must read: Amerikaanse consument heeft geld genoeg
  3. 07 mei Must read: Inspelen op Amerikaanse verkiezingen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links