Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De zeven levens van de euro

Pierre Ciret, econoom bij Edmond de Rothschild Asset Management (Edram) blikt in zijn Market Outlook terug op de eurotop van eind oktober. Daar zijn volgens hem concrete stappen voorwaarts gedaan en heeft de EU getoond dat het eensgezinde besluiten kan nemen. Maar de eurocrisis heeft zich ondertussen zo verdiept, dat het niet is op te lossen met enkele technische ingrepen, hoe noodzakelijk die ook zijn. Ciret pleit voor een nieuwe samenwerking om een meer samenhangend politiek framework te bouwen in Europa.

In tegenstelling tot wat veel commentatoren beweren staat volgens Ciret  de eurozone of de munt niet op het spel. De munt stort niet in als een land uit de unie treedt. Het schept alleen wel een precedent en is een negatief signaal, dat turbulentie veroorzaakt. Ciret ziet er maar één bewijs in: hernieuwde sterke samenwerking binnen Europa is de enige weg voorwaarts.

De eurocrisis komt, naar de mening van Ciret, voort uit een overmatig leunen op schuld, veroorzaakt door de lage rente van de ECB. De monetaire politiek van de ECB was meer gericht op het belang van de leidende economieën, terwijl de eurozone bestaat uit een scala van economische modellen in diverse ontwikkelingsfasen. Geleidelijk nam de financiële kwetsbaarheid toe.

De econoom van Edmond de Rothschild AM ziet de financiën van de eurozone niet als alarmerend. Met een gemiddelde staatsschuld van 84% doet de eurozone het beter dan de VS of Japan. Het probleem is het interne verschil tussen landen, vooral hoe de perifere eurolanden uit de pas lopen bij de kerneconomieën. De Griekse crisis heeft vervolgens als katalysator voor de onrust in de eurozone gewerkt.

Ciret ziet de risico’s voor banken als de kern van de eurocrisis. Banken lopen gevaar geld te verliezen op kredieten. De interbancaire kredietmarkt is drooggevallen en de ECB moet optreden als liquiditeitsverstrekker. De nieuwe regelgeving voor banken levert problemen op met de huidige waardering voor staatsobligaties. Dat zadelt de banken nu op met een solvabiliteitsprobleem.
Europa is nodig om de gevolgen van de kredietverlamming in Europa te keren, om de negatieve effecten in te dammen. Solidariteit in de eurozone is noodzakelijk. Begrotingsdiscipline alleen redt het niet, economische groei moet ook een rol spelen, stelt Ciret.

Grote noodzaak ziet de econoom bij Edram in het herstel van vertrouwen, dat zowel bij consumenten als ondernemingen onder druk staat. Dit moet herstelt worden, om de economie draaiend te houden. Excessieve voorzichtigheid van de banken kan volgens Ciret leiden tot een dubbele dip. Europa opbouwen is een enorme taak, maar ondanks alle ups and downs is de EU nog altijd springlevend.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 14 mei Must read: Elektrisch rijden wordt dit jaar écht betaalbaar
  2. 13 mei Must read: Dat was de fossiele-energierally?
  3. 12 mei Must read: TikTok is niet voor beleggingsadvies

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links